
Als je kindje al gewend is aan hapjes kun je een stapje verder gaan met een aantrekkelijk kinderservies. Een eigen bordje, kommetje en kinderbestek in leuke kleuren nodigt je kindje uit zelfstandig te leren eten en dat is goed voor het zelfvertrouwen!
Waarom is een kinderservies belangrijk?
Zelfstandig leren eten is een belangrijke fase in de ontwikkeling van je kind. Gezellig samen met elkaar eten geeft je kind het gevoel dat hij helemaal bij het gezin hoort, en dat geeft je kind een vertrouwd en veilig gevoel. Hier hoort een eigen serviesje en kinderbestekje bij. Volgens sommige deskundigen, zoals Dr. Miriam Stoppard, gaat het met eten en drinken om veel meer dan alleen iets naar binnen krijgen. Eten en drinken betekent volgens haar ook coördineren, balanceren en het aanleren van een goed eet- en drinkpatroon. Als gevolg hiervan zijn er babyserviezen ontwikkeld met bijzondere vormen, sprankelende kleuren, grappige versieringen, zacht materiaal en zelfs geluid.
Wanneer een kinderservies kopen
Dit hangt af van de ontwikkeling van je kind, het moment dat een kindje zelfstandig kan gaan leren eten is voor ieder kind anders. Kijk gewoon goed of je kindje interesse toont om te eten en misschien al een lepeltje wil vasthouden. Een richtlijn is de leeftijd dat je kindje de peuterleeftijd bereikt, vanaf ongeveer 12 maanden. Een kinderserviesje of een bestekje zijn leuke cadeautjes om te geven als kraamcadeautje of als een kindje zijn eerste verjaardag viert!
Waar bestaat een kinderservies uit:
Een compleet kinderservies bestaat uit een bordje met opstaande rand, een kommetje, een (tuit)beker en een bestekje. Een kommetje leent zich goed voor het geven van zachte voeding zoals groente- of fruithapjes, een bordje weer voor bijvoorbeeld een belegd boterhammetje. Sommige bordjes hebben een praktische antisliplaag of een zuignapje, dit zorgt ervoor dat het bordje of kommetje niet kunnen verschuiven en van de rand van tafel of tafelblad kan vallen.
Welke soorten kinderservies zijn er?
Er zijn diverse bordjes en bestekjes in de handel voor het opdienen van baby- en kindervoeding. De warmwaterbordjes van vroeger zijn vervangen door hippe borden en kommetjes gemaakt van de nieuwste materialen en handige vakverdelingen. Hieronder leggen we verschillende kinderserviezen uit.
Bamboe babyservies
Op dit moment zijn kinderserviezen gemaakt van bamboe, maïs of houtvezels heel populair. Deze serviezen zijn biologisch afbreekbaar dus goed voor het milieu maar het is wel kwetsbaar omdat de afwerking met plantaardige hars het servies niet zo sterk maakt. Dit servies mag ook niet altijd in de magnetron of vaatwasser. Daarom wordt er aan deze materialen soms melamine resin toegevoegd. Deze stof maakt de serviezen sterker en je kunt het dan ook in de magnetron of vaatwasser stoppen. Critici wijzen op het gevaar van achterblijven van schadelijke stoffen die in voedsel kunnen lekken. Vooral bij het sterk verhitten van voeding zou er kans bestaan op lekken. Pas daarom op bij het kopen van goedkope serviezen bij Aziatische webshops en probeer de samenstelling van de stoffen te achterhalen. Kies liever voor Europese merken die aan richtlijnen moeten voldoen. In februari 2020 is besloten dat serviezen van bamboe in combinatie met melamine uit de verkoop moeten worden gehaald. Foto: Fresk.

Kinderservies van Polypropyleen
Een veelgebruikte grondstof voor serviezen is polypropyleen, ook wel PP of polypropeen genoemd. Dit materiaal is hard en flexibel, bevat geen BPA en het schijnt een van de veiligere plasticsoorten te zijn. Het materiaal wordt vaak verwerkt in babyflesjes, drinkbekers, broodtrommels, speelgoedblokken en in wegwerpluiers. Fijn te weten: polypropyleen kan worden gerecycled. Foto: Mepal.

Kinderservies van siliconen
Ook een redelijk nieuw materiaal zijn siliconen. Mits BPA vrij zijn deze zachte, flexibele plastic serviezen veilig en heel praktisch in het gebruik. Deze bordjes en kommetjes zijn stevig, breken niet en je kunt er qua vormgeving veel mee doen, daarom zie je steeds meer designbordjes en kommetjes gemaakt van siliconen of een combinatie van materialen. Verwar siliconen niet met plastic, siliconen is een andere stof gemaakt van silicium en zuurstof. De meeste siliconen serviezen kunnen gewoon in de magnetron. Foto: BÉABA.

Serviesje van melamine
Melamine servies is sterk, licht en mag in de vaatwasser maar niet in de magnetron. Melamine is een chemische stof die volgens bepaalde richtlijnen waar producenten zich aan moeten houden wordt gebruikt, dus ook voor het maken van plastics en (kinder)serviezen. Als het materiaal tot een hoge temperatuur wordt verhit, bestaat er een kans dat deze stoffen vrijkomen. Daarom wordt het afgeraden om melamine servies in de magnetron te zetten. Maar bij normaal gebruik kun je melamine bordjes, kommetjes en bekertjes gewoon veilig gebruiken. Er is een kleine kans op breuk. Foto: Laessig.

Bordje en placemat ineen
Waarom al die losse servieselementen die weg kunnen schuiven? Een slimme ontwerper bedacht een placemat met kommetje en bordje ineen. De placemat zuigt zich vast aan het tafelblaadje en vult de openingen met babyhapjes. Het is gemaakt van siliconen en geschikt voor in de magnetron en vaatwasser. Een nadeel is wel dat je niet met een los kommetje naar de keuken kan lopen. Om het eten op te dienen, af te ruimen en schoonmaken moet je de hele placemat van tafel of kinderstoel opnemen. Foto: EZPZ.

Bordjes met signaalsysteem
Sommige bordjes of kommetjes zijn net als lange voedingslepels uitgerust met een signaalfunctie: dan verandert bijvoorbeeld een bepaalde streep of figuur in het kommetje in een andere kleur, het signaal dat de voeding te heet is. Foto: Munchkin.

Waarom knoeien bij leren eten mag
De ene baby eet redelijk netjes, de andere baby kan er een geweldige rommel van maken! Eten is voor kleine kinderen een spel, alles wat op het bord ligt is interessant en lijkt op speelgoed. In eerste instantie zullen kinderen graag met hun vingers graaien en kneden met het eten of het over de stoel smeren en ermee gooien. Knoeien is bij het leren eten toegestaan, zie ook de Rapley methode. Het is zelfs aangetoond dat kinderen die hun eten vasthouden later een beter eetpatroon ontwikkelen dan kinderen die altijd uit een potje krijgen opgelepeld! Gaandeweg leert een kind hoe eten aanvoelt en raakt hij of zij op het knoeien uitgekeken.
Tips voor het kopen van een babyservies
- Controleer het servies op scherpe randen en of er niet gemakkelijk stukjes van het servies kunnen afbreken.
- Kan het servies in de magnetron, vriezer en vaatwasser? Je gaat het serviesje namelijk vaak gebruiken!
- Bij bamboe en melamine: kijk of je de samenstelling van gebruikte stoffen kunt achterhalen. Kies liever voor Europese merken.
- Een antisliprand aan de onderzijde of zuignap voorkomt wegschuiven en knoeipartijen.
Aandachtspunten bij het leren eten:
- Moedig je kind bij het leren eten aan, geef complimentjes. Zo groeit zijn of haar zelfvertrouwen!
- Verbranding komt vaak voor. Zet je kind eerst in de kinderstoel voordat je met pannen en borden van het fornuis naar de eettafel loopt. Zet hete gerechten midden op tafel en buiten bereik van je kind. Proef het eten altijd voordat je het aan je kindje geeft, is het niet te warm?
- Gebruik liever placemats dan een tafelkleed. Een tafelkleed kan worden weggetrokken met alle gevolgen van dien.
- Leer kinderen van twee jaar en ouder dat koffie en thee heet zijn. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.
- Blijf altijd in de buurt als je kindje eet, in verband met gevaar voor verslikken en verstikking.
Meer lezen over: fruithapje en groentehapje
Meer lezen over: babyvoeding zelf maken
Ook interessant: eetproblemen bij baby en kind
Foto bovenaan: Mepal.