In een kraampakket of doos zitten medische artikelen die de verloskundige en kraamzorg nodig hebben voor en na de bevalling voor de verzorging van jou en je kindje. Hier vind je meer informatie over het aanvragen van zo’n pakket en wat er allemaal in zit!

Wanneer kraampakket opvragen

Als je zwanger bent kun je meestal vanaf de vierde maand van je zwangerschap een kraampakket aanvragen. Je moet het pakket 6 weken voor de bevalling in huis hebben. Ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen is een kraampakket nodig voor het geval je toch thuis bevalt.

Hoe kraampakket aanvragen

Hoe vraag je een kraampakket aan? Loop de polis van je verzekering goed na bij het hoofdstuk ‘kraamzorg’ en kijk of je recht hebt op een kraampakket. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een kraampakket en sturen deze toe, maar dit kan dus variëren per verzekeringsmaatschappij. Om aan te tonen dat je zwanger bent wordt om een zwangerschapsverklaring gevraagd.

Inhoud kraampakket

En dan krijg je zo’n grote doos thuisbezorgd. De inhoud kan verschillen per zorgverzekeraar en soms zit er ook een cadeautje bij zoals een knuffel of een bijtring. Er zitten altijd een aantal basisartikelen in:

  • 10 celstofonderleggers, om je matras te beschermen voor en na de bevalling
  • 1 matrasbeschermer, deze leg je voor de bevalling op het matras en beschermt het matras tegen lekkend vruchtwater.
  • 3 pakken kraamverband (schrik niet van de grootte!) om het bloedverlies op te vangen na de geboorte
  • netbroekje om het verband op zijn plaats te houden
  • 1 flesje alcohol van 70% voor het ontsmetten
  • 1 pak watten
  • steriele gaasjes in twee maten voor wondverzorging van  jou of je baby
  • 1 navelklemmetje (bijzonder, want dan is de baby dus net geboren!)
  • hechtpleisters voor het verzorgen van de wond
  • zoogkompressen die je in je beha plaatst en beschermen tegen lekkende moedermelk

De verloskundigen en kraamhulp vinden het prettig als je deze producten niet uit de verpakking haalt en bij elkaar houdt, zodat ze het gemakkelijk en snel kunnen pakken mocht de bevalling zich aandienen. Vaak zit er ook een leuk cadeautje in het kraampakket, die mag je er natuurlijk wel uithalen!

Extra naast het kraampakket

Handig om naast het kraampakket klaar te leggen is een fris zeeppompje, want de handen moeten regelmatig worden gewassen voor de nodige hygiëne bij de bevalling en de nazorg. Leg ook een paar vuilniszakken klaar voor het weggooien van de vieze spullen en wasgoed.

Wat je verder nog klaar moet leggen

Wat de verloskundige en kraamhulp ook nodig hebben en niet in het kraampakket zit zijn: een aantal katoenen hydrofiele luiers om de baby direct na de geboorte mee af te drogen. Een kruik is aan te raden om de kleertjes voor te verwarmen en daarna om de baby warm te houden, ook in de zomermaanden. Een schone nagelborstel of tandenborstel is handig om de gebruikte instrumenten af te wassen.

Kraampakket kopen

Als je een kraampakket niet van de verzekering vergoed krijgt, dan is er altijd de mogelijkheid om dit pakket zelf te kopen bij bijvoorbeeld een thuiszorgwinkel. Ook kun je een pakket laten samenstellen bij de apotheek in jouw buurt! De prijzen kunnen behoorlijk verschillen maar een bedrag van 30 euro is redelijk.

Meer lezen over: Je zwangerschap van week tot week
Meer lezen over: Harde buiken en weeën