
Hier zit je waarschijnlijk niet op te wachten, strepen op je buik: striae! Wat is het precies, wat kun je eraan doen en kun je het misschien voorkomen?
Wat is striae?
Striae of zwangerschapsstriemen ontstaan wanneer een lichaamsdeel sneller groeit dan de huid kan bijhouden. Je huid wordt dus opgerekt, dit kan tijdens de zwangerschap, maar ook als een kind tijdens de jeugd snel groeit, als je als volwassene veel afvalt of juist aankomt. De strepen zijn meestal enkele centimeters lang, enkele millimeters breed en zijn praktisch gezien littekens maar dan onder de huid. Ze zijn veroorzaakt doordat de elastine dat zich onder de huid bevindt is gescheurd. Tijdens de zwangerschap komt een vrouw gemiddeld 10 tot 12 kilo aan. Door de groei in het laatste trimester van de zwangerschap kun je extra last krijgen van striae, omdat je buik het hoogtepunt van haar grootte bereikt. Ben je zwanger van een tweeling, dan wordt de huid helemaal een flink eind opgerekt.
Striae op buik of borsten
Je kunt niet alleen striae krijgen op je buik, ook op je borsten kun je striae ontwikkelen. Dat komt omdat je borsten snel groter worden in de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding. Vrouwen met grotere borsten lopen meer kans op het ontwikkelen van striae dan vrouwen met kleinere borsten. Loop je graag zonder beha, dan loop je op lange termijn het risico om striae te ontwikkelen, zeker als je sport. Draag daarom altijd een goede ondersteunende zwangerschapsbh en voedingsbh als je borstvoeding geeft.
Krijgt iedereen striae?
Veel zwangere vrouwen hebben last van striae. Het maakt niet uit of je een lichte of donkere huidskleur hebt. De ene vrouw heeft er gewoon meer aanleg voor dan de andere maar erfelijkheid speelt wel een rol.
Kun je striae voorkomen?
Helaas niet, het enige waar je voor kunt zorgen is dat je niet onnodig teveel aankomt tijdens je de zwangerschap. Met een ondersteunende bh in je zwangerschap en na de geboorte van je baby verklein je het risico ook. Dus geloof alle verzorgingsmerken die beweren dat ze striae kunnen (helpen) voorkomen niet. Er is geen enkel medisch bewijs gevonden dat er een middeltje is dat werkt. Het gaat om onderhuidse beschadigingen en die kun je niet zomaar met een crème aan de buitenzijde voorkomen of verhelpen.
Wat kun je aan striae doen
Het kan geen kwaad om je huid zo soepel mogelijk te houden door deze in te smeren met een crème of olie. Een hete douche droogt je huid uit, dus we raden je aan om iets minder warm te douchen. Na het douchen is het ook verstandig om je in te smeren met bodylotion of huidolie. Je kunt ook af en toe scrubben, want dit bevordert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Er zijn ook speciale crèmes ontwikkeld om de huid soepel te houden, die de aanmaak van collageen stimuleren. Zorg er verder voor dat je veel water drinkt. Dit houdt je huid soepel en voorkomt uitdrogen.
Let op gezonde voeding
Gezonde voeding verkleint de kans op het krijgen van striae. Eet ook voldoende fruit en groentes om antioxidanten binnen te krijgen. Vitamine C,E en K zijn erg belangrijk voor je. Deskundigen geven aan dat vitamine K een helend effect heeft op zwangerschapsstriemen. Tijdens je zwangerschap heb je ongeveer 40% meer ijzer nodig dan normaal. Het is dus erg belangrijk om goed voor je huid te zorgen door middel van de juiste voeding.
Wat als je striae hebt
Heb je striae dan kun je hier helaas niet veel aan doen, het is een zeer moeilijk te behandelen huidprobleem. Er is een lichtpuntje: striae verdwijnt nooit helemaal, maar na verloop van tijd worden de striemen lichter van kleur en daardoor minder zichtbaar.
Wat kun je beter niet doen
Er zijn massage-instituten die beweren dat bindweefselmassages helpen. Daar is geen bewijs voor gevonden, bovendien kan een massage tijdens de zwangerschap gevaarlijk zijn voor je zwangere buik als er veel druk wordt uitgeoefend. Na de bevalling laten sommige vrouwen hun huid behandelen met een dermaroller of met microdermabrasie. Bij een dermaroller worden met behulp van een roller mininaaldjes in de huid gerold met de bedoeling hele kleine wondjes te maken en het herstel van collageen te stimuleren. Maar er is geen bewijs dat deze behandelingen helpen. Ook microdermabrasie, een intensieve peeling, is geen oplossing. Studies wijzen uit dat alleen na een zeer intensieve behandeling een lichte verbetering te zien is. Dan moet je wel 3 maanden lang een behandeling ondergaan van 6 behandelingen per week…
Behandelingen die mogelijk helpen
Is er dan helemaal niets mogelijk als je vreselijke striae hebt overgehouden na een zwangerschap? Het middel retinoïden zorgt voor een lichte verbetering, maar het effect is minimaal en bovendien mag je dit middel niet gebruiken tijdens je zwangerschap en als je borstvoeding geeft. Uit onderzoek blijkt dat alleen medische behandelingen zoals een laserbehandeling of chemische peelings effect hebben. Na verschillende behandelingen (na de bevalling uiteraard) zien de strepen er lichter en vager uit maar je mag geen wonderen verwachten.