speenzuigen afleren

Er komt een moment dat het verstandig is om te stoppen met het zuigen op een speen of de duim, hoe kun je dit het beste doen?

Het verschil tussen zuigen op speen of duim of vingers

Het gebruik van een fopspeen is beter dan het zuigen op duim of vingers. De gevolgen voor het gebit zijn minder erg als je kindje op een speen zuigt mits je het op een fopspeen zuigen tijdig afleert. Het afleren van een fopspeen is gemakkelijker dan het afleren van duimzuigen. Een speen kun je weggooien maar duim en vingers van je kindje niet!

Wanneer speen afleren

Na een maand of zes neemt de zuigbehoefte af maar dan is het zuigen inmiddels een gewoonte geworden. Het is belangrijk om deze gewoonte tijdig af te leren want het heeft veel nadelige gevolgen voor de stand van de kaak (versmalling, hoog gehemelte en overbeet), de ontwikkeling van het gebit en de spraakontwikkeling. Het advies luidt om voor het eerste jaar te stoppen met het op een speen zuigen.

Tips voor het afbouwen voor het speenzuigen

We geven je hier wat algemene tips en beproefde methodes voor het afbouwen, hopelijk zijn ze ook bij jou succesvol!

  • Probeer een moment te kiezen voor de eerste verjaardag. Kies een rustige periode uit waarbij je kind niet te veel last heeft van spanning.
  • Start altijd eerst met minderen overdag, bijvoorbeeld om bepaalde dagdelen geen speen te geven. Bedtijd is een belangrijke fase om nog wel op een speen te kunnen zuigen.
  • Leg je kind uit waarom het beter is om te stoppen. Wijs je kind er af en toe op dat andere kinderen en grote mensen ook geen speen meer hebben.
  • Mocht je kind het overdag moeilijk krijgen, dan kun je je kind afleiden met een knuffel, spelletje of samen iets te lezen.
  • Geef je kind een complimentje als het goed gaat. Een beloningssysteem kan enorm helpen bij een wat ouder kindje. Maak samen een weekkalender met dagdelen en laat je kind een mooie sticker plakken voor elke ochtend en middag dat er niet gespeend is. Of laat je kind de speen inleveren bij de spenen-fee en leg ’s morgens een cadeautje neer. Je kunt ook de speen samen in de tuin begraven of samen weggooien.

Nog meer tips voor het afleren van het zuigen op een speen

  • Koop geen nieuwe speen meer, dan zijn er ook niet veel spenen in huis te vinden voor je kind.
  • Zuigt je kind op duim of vingers? Doe er dan overdag een pleister om.
  • De eerste week mag je kind nog wel ’s avonds naar bed met een speen.
  • Troost kun je ook bieden op een andere manier dan met een speen, bijvoorbeeld met een knuffel of samen een boekje lezen.
  • Hou vol! ook al is het moeilijk en moet je kind veel huilen.

Afleren duimzuigen

Met een duim of vingers in de mond leren kinderen niet door de neus te ademen maar via de mond. Normaal wordt lucht door neusademhaling gefilterd maar ademt je kind veel via de mond dan hebben bacteriën vrij spel. Zo loopt je kind meer kans om keel- en oorontstekingen te krijgen of infecties aan de luchtwegen. Het is ook niet goed voor de ontwikkeling van spieren en motoriek van de mond; je kind leert minder goed kauwen en het kan zorgen voor spraakproblemen. Genoeg redenen om tijdig af te bouwen dus.

Definitief stoppen voor wisselen melkgebit

Het zuigen op duim of vingers moet definitief zijn afgeleerd voordat je kind zijn melkgebit gaat wisselen. Dus rond het vierde jaar. Dat is ook de leeftijd dat je kind ook begrijpt wat er in deze moeilijke fase moet gebeuren. Is je kind nog niet aan het wisselen met zijn melkgebit en lukt het om te stoppen, dan heeft de kaak nog de gelegenheid zich te herstellen voor het doorkomen van het blijvende gebit.

Meer lezen over peuterpuberteit

Foto: Medela