
Met een kolf kun je moedermelk afkolven en deze op een later tijdstip aan je baby geven. Kolven werken op batterijen of op elektriciteit en hebben meerdere standen voor het opwekken van de toeschietreflex. Ze zijn bijna geruisloos, zien er mooi uit en er is volop keus.
Waarom een kolf?
Het kolven van moedermelk geeft je als moeder veel vrijheid. Je kunt kolven om de borstvoeding goed op gang te brengen, als je een dag of avondje weg wilt gaan zonder de baby, als je door werk of anders gescheiden bent van je baby, of als je baby niet sterk genoeg is om zelf te drinken.
Welke kolven zijn er?
Er zijn verschillende kolftechnieken. Je kunt kiezen voor kolven met de hand, een handkolf, enkelzijdige of dubbelzijdige kolf. We lichten ze hieronder een voor een toe.
De handkolf
Ten eerste zijn er de gunstig geprijsde handkolven. Een handkolf kan overal gebruikt worden, batterijen of stroom zijn niet nodig. Door met de hand de hendel heen en weer te bewegen ontstaat een vacuüm waardoor er melk toestroomt. Het tempo bepaal je helemaal zelf. Sommige handkolven zijn te upgraden met een elektrische motor.
Een bijzondere handkolf die we hier graag nog even noemen is de handkolf van Haakaa. Deze kleine handkolf is gemaakt van zachte siliconen uit één stuk, bevat geen losse onderdelen of hendel en werkt zonder snoeren of elektra. Hij past in een tas dus kan overal mee naar toe. Met een paar kneepjes zuigt de pomp zich vacuüm op de borst waarna je geruisloos kunt kolven.
Elektrische kolf
Een nadeel van de handkolf is dat je er een lamme hand van kunt krijgen. Moet je vaker kolven, dan is een elektrische borstkolf beter geschikt. De nieuwste elektrische kolven werken nagenoeg geruisloos. Er zijn simpele elektrische kolven maar ook uitgebreide exemplaren waarbij je het kolfritme zelf kunt bepalen en het opwekken van de toeschietreflex kunt instellen.
Dubbele borstkolf
Tegenwoordig zijn de dubbele borstkolven in opkomst, daarmee kun je dubbel kolven, dus twee borsten tegelijk. Het ziet er misschien een beetje vreemd uit, twee kolven aan de borsten, maar je hoeft niet te onthouden welke borst er ‘aan de beurt is’ en bent twee keer zo snel klaar!
Opvangen van moedermelk
Om moeders te helpen langer te kunnen kolven en moedermelk op te vangen zijn er nieuwe kolf- en bewaarsystemen op de markt. Daarbij kan er direct in flesjes of zakjes worden gekolfd die je daarna in de koelkast kunt bewaren. Deze flesjes hoef je alleen maar op te warmen om daarna aan je kindje te geven. Er zijn ook systemen waarbij je de zakjes direct in een flessenhouder kunt plaatsen.
Wanneer een kolf kopen
Er zijn heel wat verschillende merken en soorten kolven. Het advies luidt om pas een kolf aan te schaffen nadat je bent bevallen. Als je in je kraambed ligt en de borstvoeding om wat voor reden dan ook niet slaagt, kun je het beste starten met een dubbelzijdige huurkolf die de productie optimaal op gang brengt. Deze kun je huren bij bijvoorbeeld een lactatiekundige bij jou in de buurt. Pas als de borstvoeding goed op gang is kun je een kolf kopen, kijk dan welk merk of type kolf het beste bij jou past. Er zijn kolven van verschillende merken en prijsklassen. Laat je in een babyspeciaalzaak bijvoorbeeld goed voorlichten over de merken en hun plus- of minpunten. En besef: een goede kolf lijkt duur, maar is altijd goedkoper dan kunstvoeding!
Welke kolf kopen?
Hieronder een aantal belangrijke vragen die je moet stellen voordat je een kolf gaat aanschaffen:
- Hoe vaak denk je te gaan kolven?
- Wil je kolven om de melkproductie op gang te brengen (beginfase) of is er al een goede melkproductie?
- Ga je thuis of ook op het werk kolven? Sommige merken leveren ook speciale tassen en rugzakken met koelgedeeltes om het de kolvende moeder onderweg of op het werk zo makkelijk mogelijk te maken!
- Heb je al artikelen van een bepaald merk in huis?
- Komen er misschien nog meer kinderen? Dan kun je beter kiezen voor een goede kwaliteit.
- Let ook op het comfort van een kolf. De tijd van harde plastic schilden met scherpe randen is gelukkig voorbij. De meest comfortabele kolven hebben ovaal gevormde schilden van zachte siliconen die bij voorkeur wijder openstaan dan de standaard schilden. Daardoor kun je meer melk kolven en worden de borsten beter geleegd.
Welke borstkolf is geschikt?
Ga je enkelen of dubbelen? Hieronder een richtlijn voor het kopen van een bepaald type kolf:
Af en toe kolven -> Een handkolf volstaat
Een of twee keer per dag -> Enkelzijdige hand- of elektrische kolf volstaat
Twee of meer keer per dag kolven -> Ga voor een dubbelzijdige elektrische kolf
Wil je kolven om de productie op gang te brengen -> Dubbelzijdige elektrische kolf
Bij een meerling -> Kies dan voor een dubbelzijdige elektrische kolf
Nuttige tips voor het kolven
Voor het slagen van een goede melkproductie is het nodig dat je kolft totdat de melkstroom stopt. Stel dat je melkstroom bijvoorbeeld na vijf minuten al stopt, stop dan even, masseer je borsten even een minuutje en start dan weer opnieuw. Op deze manier gun je de borst even een pauze en de gelegenheid om weer opnieuw toe te schieten. Denk maar na: je kindje drinkt toch ook niet continu door aan een borst en neemt toch ook wel eens pauze? Ook de juiste maat borstschild is belangrijk, de meeste kolven worden geleverd met verschillende maten borstschilden.
Kijk uit met tweedehands
Een kolf is bestemd voor persoonlijk gebruik. Dit betekent dat het gebruik van een tweedehands borstkolf wordt afgeraden tenzij je met nieuwe slangen en schilden kunt werken en weet dat de motor nog lang meegaat. Als consument weet je meestal niet hoe goed of lang de motor nog werkt. Ook speelt hygiëne een rol, alles dat via bloed overdraagbaar is, is dat ook via moedermelk!
Foto: Medela