
Als je kolft zul je moedermelk moeten bewaren om deze later aan je baby te geven. Verse moedermelk blijkt gelukkig heel lang goed, veel langer dan koemelk. Afgekolfde moedermelk kan wel 5 tot 10 uur bij een kamertemperatuur van 20 graden worden bewaard. Toch is het verstandig om moedermelk zo snel mogelijk hygiënisch op te bergen en dat kun je het beste als volgt doen:
Tips voor het bewaren van moedermelk:
- Was je handen voor het kolven.
- Giet de melk direct na het kolven over in schone afsluitbare flesjes, zakjes of staafjes.
- Bewaar de moedermelk achterin de koelkast of vries de melk in binnen 24 uur. Het is handig om een bepaald gedeelte van je koelkast daarvoor vrij te maken.
- Er zijn nieuwe systemen in de markt waarmee je moedermelk in kleine porties c.q. kleine staafjes kunt invriezen.
- Plak op elk flesje of zakje de datum van kolven, zo weet je precies welke voorraad je het eerst moet pakken om op te warmen.
Hoe lang kun je moedermelk bewaren?
- Verse moedermelk is 5 tot 10 uur houdbaar op kamertemperatuur van 20 graden, ze kan in de koelkast 5 dagen worden bewaard en in de vriezer 3 tot 6 maanden.
- Na het opwarmen moet deze melk binnen het uur worden gegeven.
- Is de moedermelk ontdooid dan blijft deze buiten de koelkast 1 uur goed, en in de koelkast 24 uur.
Kleur moedermelk verschilt van vrouw tot vrouw!
Wist je dat de kleur van moedermelk enorm kan variëren? Soms is deze blauwig, groenig, gelig of roze van kleur. Afgekolfde moedermelk ziet er soms een beetje zepig of vettig uit, dat is heel normaal. Soms zitten er vetvlokjes in die oplossen als je het flesje schudt.
Moedermelk opwarmen en ontdooien
Bevroren moedermelk moet je altijd langzaam laten ontdooien voordat je deze opwarmt. Eenmaal ontdooide moedermelk mag je niet meer opnieuw invriezen.
Meer informatie over borstvoeding
Meer lezen over kolven en verschillende modellen kolven
Foto: Suavinex