babykamer verven

Meestal heb je in de vierde of vijfde maand van je zwangerschap een grote behoefte om het babykamertje helemaal op te knappen, te schilderen en in te richten. Dit heet nesteldrang. Voordat je aan het klussen en het verven gaat, lees zeker even deze belangrijke informatie.

Neem tijd voor de gebruiksaanwijzing

In je kamertje komst straks een commode, een wiegje en een kast met lieve kleertjes te staan. Meestal wil je ook de wanden een lik verf geven in een mooie tint. Daarvoor koop je een paar blikken verf, even roeren en kwasten maar. Echt heel goed voorbereid zijn wij niet als we een muur gaan verven, blijkt uit onderzoek. 65% van de klussers neemt niet de moeite om gebruiksinformatie te lezen. Het is verstandig om dat toch te doen, zeker als je zwanger bent of een kleine baby hebt. Met het verven van Latexverf komen namelijk giftige stoffen vrij.

Tips voor het verven en opknappen van de babykamer

Toxicoloog Walter Brand van Waarzitwatin weet er alles van. Hij geeft aan dat latexverf altijd op waterbasis is, maar er zitten ook isothiazolinonen als conserveermiddel in verwerkt. Komt je huid hiermee in contact, dan kan dat leiden tot huidallergie. Daarnaast zijn er in latexverf vluchtige organische stoffen (VOS) verwerkt. Dit zijn stoffen die snel verdampen en dan in de lucht blijven hangen. Ze zijn schadelijk voor je gezondheid. Adem je hier een grote hoeveelheid van in dan kun je last krijgen van hoestaanvallen, benauwdheid en je kunt er zelfs duizelig en misselijk van worden. Wil je geen last krijgen van zo’n dronken gevoel lees dan onderstaande tips:

Babykamer verven? Zorg voor een goede ventilatie

Zorg voor een goede ventilatie als je gaat verven. Dat geldt helemaal als je zwanger bent. Het is bekend dat professionele schilders die deze stoffen regelmatig inademen hersenschade kunnen oplopen. Dat zal niet zo snel gebeuren als je af en toe een muur schildert, maar als je zwanger bent is het beter om zo min mogelijk in contact te komen met schadelijke stoffen.

Vermijd verf op terpentine basis

Gebruik geen verf op basis van terpentine, hier zitten te veel vluchtige organische stoffen in. Deze kunnen schadelijke zijn voor jou en je ongeboren kind.

Besteed het verven van de babykamer uit

Omdat er zoveel vluchtige stoffen in verf zit, is het beter om deze klus door iemand anders te laten doen, hoe leuk dit klusje ook lijkt. Vraag daarom liever je partner, buurman, vrienden of familie om je te helpen.

Verf de babykamer op tijd

Wacht niet te lang met het opknappen en schilderen van de babykamer. Dan heb je nog tijd genoeg om de kamer goed te luchten zodat alle schadelijke stoffen zijn vervlogen. Dat geldt ook voor het schilderen van een kast, ledikant of commode in de babykamer. Laat de lak goed uitharden en luchten. Deskundigen geven aan dat uitharden iets anders is dan ‘droog’ of ‘overschilderbaar’. Gaat het om binnenlak op waterbasis dan kan het wel tot 2 weken duren voordat alle stoffen zijn verdampt.

Voorbereiden van de muur of het hout in de kinderkamer

Moet je voor het schilderen oude verf verwijderen, gebruik dan liever geen verfbranders of verf verwijderaars, maar een verfkrabber. Zo komen er minder schadelijke stoffen vrij die je in kunt ademen. Als je moet schuren, neem dat een schuurmachine met stofzuiger. Je kunt ook schuurpapier vochtig maken voordat je gaat schuren, dan komt er minder stof vrij. Nog een tip: gebruik bij dit soort klussen altijd een stofmasker!

Pas op met spuiten van latexverf

In plaats van het gebruik van verfrollers en kwasten kun je latexverf ook spuiten, dat gaat een stukje sneller. Maar ook hier komen er stoffen vrij die normaal niet verdampen. Ga je de verfspuit gebruiken, gebruik dan een stofmasker en een veiligheidsbril, daarmee voorkom je dat je fijne verfdruppeltjes inademt of in je ogen krijgt.

Behangen in de babykamer

Ga je een wand behangen? Besef dat ook hier gebruik wordt gemaakt van chemische stoffen zoals zetmeel en cellulose. Deze stoffen zorgen ervoor dat behangplaksel goed plakt. Cellulose maakt dat het behang minder gevoelig is voor bacteriën en schimmels, het is daarmee beter bestand tegen temperatuurverschillen. Door cellulose hoeft er minder conserveermiddel worden toegevoegd. Vaak zit er in behangplaksel ook de stof benzisothiazolinon (BIT), dit staat altijd op het etiket vermeld. Het kan zijn dat je voor dit conserveermiddel allergisch bent, kies dan liever een andere soort. Bij vliesbehang en zwaardere behangsoorten wordt er in de lijm nog extra bindmiddelen of kunstharsen toegevoegd.

Weten waar nog meer schadelijke stoffen in zitten nu je in verwachting bent? Kijk dan op waarzitwatin.nl, een initiatief van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer lezen over giftige, gevaarlijke stoffen in babyproducten