
Geloof het of niet, nesteldrang is geen verzinsel maar een instinct dat we van nature hebben gekregen. Enorm veel hormonen zorgen voor grote veranderingen en zorgen voor het verschijnsel nesteldrang. En dit oerinstinct is iets wat zowel vrouwen als mannen kunnen krijgen!
Wat is nesteldrang
We hebben het over nesteldrang als je een onweerstaanbare behoefte krijgt om voorbereidingen te treffen voor de komst van je kindje. Je kunt hierbij denken aan babykleertjes uitzoeken, spullen voor de bevalling kopen, geboortekaartjes uitzoeken, maar ook de babykamer behangen, de babykamer inrichten en decoreren, etc. Nesteldrang gaat vaak gepaard met een enorme energie om dingen te doen, ook zaken die lang zijn blijven liggen. Zoals een plotselinge drang om de zolder opruimen, lakentjes te strijken en je huis goed schoonmaken. Het kan zelfs leiden tot een gedaantewisseling. Was je een sloddervos? Dan kun je nu ineens de drang hebben om alles netjes op te bergen. Ging je altijd veel op stap? Dan kun je wel eens een gezellige huismus worden.
Nesteldrang is nuttig
We maken er grapjes over en dat is helemaal prima, geef er maar lekker aan toe. Maar nesteldrang is ook heel nuttig. Je wilt dat je huis en het kamertje helemaal klaar is als de baby komt, het geeft je rust dat de baby mag komen. Net als in de natuur, als vogels een veilig nestje hebben gemaakt voor het leggen van hun ei. Je wilt een stevige basis leggen voor jullie gezinnetje. Iedereen die een kindje verwacht ervaart nesteldrang op de een of andere manier.
Nesteldrang bij mannen
Zeker weten dat ook vaders nesteldrang kunnen krijgen. Ze kunnen nauwelijks meer wachten totdat de baby er is. Praten over hun speelgoedauto’s en andere jeugdherinneringen. Ze kunnen niet wachten om straks met hun kind een spelletje te doen, erop uit te gaan en boekjes voor te lezen. Nesteldrang betekent ook: jullie krijgen samen een kind en daarmee wordt ook het kind in jezelf opnieuw geboren.
Wanneer krijg je nesteldrang
Deze grote behoefte om orde op zaken te stellen ontstaat rond de vierde of vijfde maand van je zwangerschap. Dan zijn de onzekere maanden voorbij en ben je gewend aan het idee dat je straks moeder zult zijn. Je kunt de baby ook voelen en daardoor komt bij jou het besef dat er nog het een en ander moet gebeuren. Het kan zijn dat je je de laatste weken voor je bevalling wat meer terugtrekt. Je wordt huiselijker en hebt wat minder aandacht voor de mensen om je heen. Ook dat is nesteldrang. Als je gaat nestelen, richten mensen zich net als dieren liever op bekenden! Ongeveer een jaar na de bevalling is de nesteldrang weer voorbij.
Onderzoek naar nesteldrang tijdens de zwangerschap
Het is wetenschappelijk aangetoond dat de structuur en de functie in bepaalde delen van de hersenen van zwangere vrouwen enorm veranderen. Deze veranderingen spelen een rol bij de nesteldrang die je als aanstaande vrouw krijgt. Voor een onderzoek in het UMC door Elseline Hoekzema en haar team werden 40 vrouwen voor, tijdens en na hun eerste zwangerschap gevolgd. Hun hersenen werden gescand, er werden hartfilmpjes gemaakt en via urinemonsters kon het zwangerschapshormoon worden gemeten. Vrouwen werden ook gevraagd naar hun schoonmaakgedrag en naar hun sociale contacten om de mate van nesteldrang te bepalen.
Afname grijze hersenstof leidt tot nesteldrang
Uit dit onderzoek blijkt dat het netwerk van de hersengebieden veel beter samenwerken dan iemand die niet zwanger is. Vooral één gebied, de cuneus, is bij zwangere vrouwen zeer sterk functioneel verbonden met het netwerk. Onderzoekers zagen ook dat in bepaalde hersengebieden grijze stof afneemt. Hier zitten de cellichamen van zenuwcellen. In de witte stof van de hersenen, dat zijn de lange uitlopers van zenuwcellen, waren geen veranderingen te zien. De vermindering van grijze stof bij zwangere vrouwen houdt verband met nesteldrang, blijkt uit onderzoek.
Binding met je kindje
De sterke toename van de hersenenverbindingen zorgen ook voor de grote binding die je als moeder met je kindje krijgt. Hoe sterker deze hersenverbindingen, hoe sterker de band met je kindje na een jaar. Moeders uit het onderzoek met sterke hersenverbindingen hadden meer plezier bij het omgaan met hun kind en minder afwijzende gevoelens dan moeders met minder sterke hersenverbindingen. Het geven van borstvoeding of de manier waarop je bent bevallen liet geen duidelijk effect zien. Deze soort onderzoeken zijn belangrijk, want we krijgen zo een beter beeld van wat er gebeurt bij problemen in de zwangerschap of bij de geboorte. Denk aan mentale problemen, depressie, psychose of moeder-kindbindingsstoornissen.
Nesteldrang? Waar moet je op letten?
Heb je last van nesteldrang, geef er dan gerust aan toe. Maar pas op de volgende dingen:
- Laat zware klussen zoals het verzetten of in elkaar zetten van grote kasten aan iemand anders over.
- Ga je klussen in de babykamer? Pas dan op met verf met giftige stoffen. Je kunt beter geen verf op basis van terpentine gebruiken, maar op waterbasis.
- Gebruik bij het schoonmaken handschoenen en liever geen schoonmaakmiddelen met chemicaliën.
- Kattenbak verschonen? Niet meer doen! Je kunt toxoplasmose oplopen door parasieten in kattenpoep.
- Bedenk dat je nog niet alles in huis hoeft te hebben van je baby uitzetlijst. Sommige dingen kunnen best wachten tot na de bevalling.
- Luister naar je lichaam, raak je erg vermoeid of heb je last van harde buiken? Dat is duidelijk een signaal dat je te ver bent gegaan.