alleenstaande moeder

Het aantal eenoudergezinnen stijgt, Nederland telt inmiddels meer dan 580.000 eenoudergezinnen, dat is 22 procent van alle gezinnen. Daarvan bestaat bijna 90% uit alleenstaande moeders met kinderen. Het runnen van een gezin is voor een alleenstaande ouder niet altijd even makkelijk, daarom hebben we hier wat praktische tips voor je verzameld.

Single moms zijn niet zielig

Ben je zielig als je alleenstaande ouder bent? Beslist niet. Het begrip Bewust Ongehuwde Moeder (BOM) uit de jaren 60 is inmiddels vervangen door Bewust Alleenstaande Moeder (BAM). Een steeds groter wordende groep zelfstandige en zelfbewuste vrouwen kiest ervoor om een single mom te zijn. En dat zijn bijvoorbeeld vrouwen die een leuke baan en woonruimte hebben, graag een kind willen maar de ware nog niet zijn tegengekomen. Maar het alleenstaand moederschap kan je ook overkomen doordat je een tienermoeder bent of als gevolg van een scheiding of overlijden van je partner.
Fijn te weten: kinderen uit een eenoudergezin kunnen zich net zo goed ontwikkelen als kinderen uit een gezin met twee ouders. Maar het ouderschap van een alleenstaande moeder of vader is wel veel zwaarder. Ga maar na: de verantwoordelijkheid om je kind op te voeden rust helemaal op jouw schouders en je kunt je zorgen niet even delen met je partner. Je kunt ook niet even snel vragen of je partner iets voor je wilt doen. Al met al hou je dan weinig tijd en energie over voor jezelf met het risico op dodelijke vermoeidheid.

Tips voor alleenstaande moeders

 • Vertel vrienden en familie dat er baby verwacht en probeer contact met ze te houden.
 • Informeer bij familie, vrienden en vriendinnen of zij iets voor jou kunnen doen. Denk aan een avondje oppassen zodat je je zinnen even kunt verzetten, of het uit school halen van een van je kinderen, of het doen van een klusje in huis.
 • Juist alleenstaande moeders willen graag laten zien dat het allemaal op rolletjes loopt. Maar ouderschap is gewoon zwaar dus durf om hulp te vragen.
 • Onderneem iets met andere ouders met het liefste kinderen in dezelfde leeftijd als die van jou.
 • Ken je andere alleenstaande ouders? Probeer dan in contact met ze te komen. Wellicht kunnen jullie veel voor elkaar betekenen en heb je er een nieuwe vriendschap bij.
 • Als je veel taken op je bordje hebt liggen bekijk dan telkens: wat heeft prioriteit en wat kan wachten? Durf ook nee te zeggen tegen activiteiten als je liever kiest voor quality time met je kinderen. Meer lezen over time management voor moeders.
 • Geef je zelf van tijd tot tijd een complimentje, bijvoorbeeld dat het je is gelukt om rustig te blijven terwijl je baby erg lang huilde.

Durf hulp te vragen als alleenstaande moeder

Kom je er ondanks deze tips niet helemaal goed uit, weet dan dat er gespecialiseerde hulpverleners zijn die je graag willen helpen. Vraag daarvoor advies bij jeugdgezondheidszorg of huisarts.

Alleenstaand ouder door scheiding of overlijden

Word je alleenstaande moeder doordat je gaat scheiden of door verlies van je partner dan komen er nog behoorlijk wat stressverhogende factoren bij. Het betekent een periode van grote rouw maar tegelijkertijd hebben je kind(eren) je heel hard nodig. Een dubbel gevoel dus, maar realiseer je dat dagelijkse activiteiten voor de verzorging en het opvoeden van je kinderen je wel kunnen helpen een moeilijke periode door te komen. Hierbij nog wat tips:

 • Troost je kinderen en stel ze gerust, vertel dat jullie beiden als ouder altijd enorm veel van jullie kinderen zullen houden.
 • Als kleine kinderen er oud genoeg voor zijn en vragen gaan stellen, geef dan eerlijk antwoord zonder teveel in details te treden.
 • Kinderen voelen zich vaak schuldig als ouders gaan scheiden. Benadruk dat kinderen nooit schuldig zijn aan een scheiding.
 • Zorg voor continuïteit in het dagelijks leven van je kind(eren), dus dezelfde school, vriendjes en vriendinnetjes, omgeving en clubjes.

Na overlijden van een partner

 • Betrek kinderen bij je verdriet en blijf in gesprek: huil gerust met je kinderen, ze mogen weten dat jij ook veel verdriet hebt en dat ze niet bang hoeven zijn zich groot te houden voor jou. Probeer je kinderen troost te bieden. Wil je niet steeds verdrietig zijn met je kind(eren) kijk dan of je op een andere plek en tijd kunt huilen en rouwen.
 • Praat met elkaar over alle mooie momenten die jullie samen hebben beleefd: als partner en als vader of moeder, dit helpt je ook in de verwerking.
 • Zorg ervoor dat er herinneringen, zoals foto’s, in huis te vinden zijn van je overleden partner.
 • Afleiding is goed voor het hele gezin, maak eens samen een uitstapje naar de speeltuin of pretpark .
 • Zorg goed voor jezelf: neem de tijd om te rouwen en als de tijd daar is kun je ingaan op uitnodigingen van vrienden en familie voor een etentje of kop koffie. Schrijf je in voor een interessante of leuke cursus. Sporten is sowieso een hele goede afleiding om je hoofd een beetje leeg te maken.

Financieel

 • Het gezinsleven is duur, zorg dat je boekhouding up to date is en probeer zuinig te leven.
 • Je hoeft niet alles nieuw te kopen. Meubeltjes en kinderkleding kun je ook ruilen of tweede hands kopen. Ook Stichting Babyspullen biedt een helpende hand.
 • Zorg voor een buffer voor onvoorziene uitgaven en open een spaarrekening voor je kind en probeer daarmee te sparen voor later.

Foto: BabyBjorn