
Als je zwanger bent van je eerste baby is dat natuurlijk geweldig nieuws! Behalve veranderingen in je privéleven gaat er financieel natuurlijk ook veel veranderen. De zorg voor een kind is helaas niet goedkoop. Maar hoeveel kost een kind nu precies, met welke uitgaven moet je rekening houden?
Wat kost een kind per maand?
Eerst maar even wat cijfers. Het Nibud geeft aan dat het krijgen van een kind gemiddeld 17 procent van het gezinsinkomen kost, 2 kinderen kosten 25 procent, 3 kinderen 29 procent en 4 kinderen 35 procent. Woon je alleen dan liggen de percentages hoger: bij 1 kind 23 procent, 2 kinderen 31 procent, 3 kinderen 37 procent en heb je 4 kinderen te onderhouden dan moet je rekenen op 42 procent van je inkomen. Bij het bepalen van je besteedbaar inkomen gaat het om al je inkomstenbronnen, dus de kinderbijslag, kindgebonden budget, vakantiegeld en overige toeslagen moeten hierbij worden opgeteld.
Wat kost een kind tot 18 jaar
Hoeveel je betaalt voor je kind hangt natuurlijk af van je inkomen en uitgaven, maar gemiddeld worden de kosten, totdat je kind 18 jaar is, geschat op 120.000 euro.
Kosten kind tijdens de zwangerschap
De financiële veranderingen beginnen al op het moment dat je zwanger bent. Je hebt zwangerschapskleding en -lingerie nodig. Ook zul je babyspullen gaan kopen of bestellen in de loop van je zwangerschap en dit kun je zo duur maken als je zelf wilt, zie kostenoverzicht van de babyuitzet hieronder. Het Voedingscentrum geeft aan dat het niet nodig is om meer te eten als je zwanger bent, maar ga je borstvoeding geven na de bevalling, dan heb je wel wat extra voedingstoffen nodig. Misschien heb je ook een andere auto nodig omdat je groter en veiliger wilt rijden, wil je verbouwen of wil je verhuizen naar een grotere woning met hogere hypotheeklasten. Deze kosten komen er dan ook nog eens bij.
Eenmalige kosten babyuitzet
Komt er een kleintje, hou dan rekening met een kostenpost voor kleding, verzorging en de babykamer van een kleine 700 euro, meldt het Nibud. Daarnaast kun je nog denken aan aanvullende kosten voor een box, boxkleed, buggy, kinderstoel, autostoeltje, kinderwagen, matrasbeschermer, fles en speen, flessenwarmer, flessenreiniger, draagzak, campingbedje, traphekje, wipstoeltje en luiertas. Deze kosten worden door het Nibud begroot op 1200 euro. Je kunt de babyuitzet natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Daarom hieronder een richtlijn voor een uitzet voor een kleine en grote portemonnee!

Denk ook aan lenen en tweedehands babyspullen
Hoef je niet op de kleintjes te letten dan kun je natuurlijk helemaal los in een babyspeciaalzaak. Maar is dat niet het geval bedenk dan dat je niet alles direct hoeft te kopen. Babykleertjes krijg je vaak bij het kraambezoek, vraag familie of vrienden of je wat mag lenen en misschien kun je wat tweedehands aanschaffen. Mensen die moeten leven van een minimum kunnen terecht bij Stichting Babyspullen.
Wel of geen eigen zorgbijdrage
Voor een bevalling thuis of in het ziekenhuis betaalt de basisverzekering alle kosten. Wil je zonder medische noodzaak toch liever in het ziekenhuis bevallen dan moet je hiervoor meestal een eigen bijdrage betalen. Na een goede bevalling heb je recht op een maximaal aantal uren kraamzorg. Deze kraamzorg zit ook in je basisverzekering. Wel wordt om een eigen bijdrage gevraagd van een paar euro per uur. Wil je dit niet dan is het zaak tijdig een aanvullende verzekering af te sluiten. Informeer daarvoor bij je zorgverzekeraar.
Kraampakket en luiers
Voor de verzorging van moeder en kind voor en na de bevalling heb je een kraampakket nodig. Bij de meeste zorgverzekeringen kun je deze gratis krijgen. Informeer anders bij een kraamcentrum, apotheek of drogist. De kosten van een kraampakket zijn ongeveer 30 euro.
Luiers zijn duur als je kiest voor A merken. Veel ouders maken daarom de combinatie met een A merk luier voor ’s nachts en een huismerkluier van drogisterij of voor overdag. Het loont ook de moeite om eens te kijken naar wasbare luiers! Hou voor luiers rekening met een kostenpost van ongeveer 36,50 euro per maand.
Kosten kind na de bevalling
Ga je minder werken, dan krijg je minder inkomen. Je zult meer kosten kwijt zijn aan levensonderhoud voor je gezin, denk aan het kopen van meer boodschappen waaronder babyvoeding en luiers. Ook zul je meer water en energie verbruiken. Daarnaast zul je baby- en kinderkleding, speelgoed en verzorgingsproducten aanschaffen. Hier komen dan ook nog de kosten voor de oppas, kinderopvang en het afsluiten van verzekeringen bij. Eventuele uitjes naar dierentuin of babyzwemmen moet je hier nog bij optellen.
Stijging kosten van een kind
Vergelijken we de kosten van het krijgen van een kind met 20 jaar geleden dan zijn gestegen met wel 20 procent voor een tweeoudergezin. Tegelijkertijd zijn onze salarissen ook gestegen de afgelopen 20 jaar, met meer dan 40 procent. De inflatie, hogere huizenprijzen en prijzen voor een auto zorgen er echter voor dat veel (aanstaande) ouders bezorgd zijn.
Welke kosten kind zijn aftrekbaar?
Vaak betekent de komst van een kind dat jij of je partner minder gaat werken voor de zorg van jullie kind of kinderen. Dit betekent ook minder inkomen en daar komen de kosten van de kinderopvang of gastouder nog bij. Een deel van deze kosten worden vergoed door de overheid en werkgever. Bij het Nibud kun je de toeslag berekenen. De overheid helpt ouders verder met verschillende vergoedingen.

Soorten toeslagen en vergoedingen bij geboorte kind
Iedereen met een kind (eigen, geadopteerd of een stiefkind) tot 18 jaar heeft recht op kinderbijslag. Zorg je voor een pleegkind? Dan kun je daarvoor een pleegvergoeding aanvragen. Gaat je kindje naar een erkend gastouderbureau of instelling, dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. De hoogte hangt af van hoeveel dagen je opvang nodig hebt en wat je inkomen is. Als je een niet zo hoog inkomen hebt, heb je soms recht op een kindgebonden budget, je krijgt hierover vanzelf bericht. Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst. Verdien je minder dan je partner of ben je alleen en heb je een kind jonger dan 12 jaar, dan heb je misschien recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dat hoef je minder belasting en premie te betalen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden, informeer hiervoor bij de Belastingdienst.