wat kost een kind

Als je zwanger bent van een baby is dat natuurlijk geweldig nieuws! Behalve veranderingen in je privéleven gaat er financieel natuurlijk ook veel veranderen. De zorg voor een kind is helaas niet goedkoop. Maar hoeveel kost een kind nu precies, met welke uitgaven moet je rekening houden?

De kosten van een baby, de cijfers

Eerst maar even wat cijfers. Het programma De Rekenkamer rekende uit wat de kosten zijn voor het krijgen van een baby, van conceptie tot bevalling: een kleine 5.200 euro. Volgens het CBS kost één kind gemiddeld 17 procent van het gezinsinkomen, twee kinderen 26 procent en drie kinderen 33 procent.

Wat kost een kind tot 18 jaar

Het CBS rekende uit dat als je alle kosten bij elkaar optelt totdat je kind zijn 18e verjaardag viert, je rekening moet houden met een ton! De grootste kosten, stelt het Nibud, zitten voornamelijk in een lager inkomen doordat een van de partners minder gaat werken, hogere kosten voor boodschappen, een hogere energierekening en de kosten van de kinderopvang. Andere indirecte kosten zijn verzekeringen, gas, elektriciteit en water. Een kind tot het twaalfde jaar heeft een gezin met gemiddeld inkomen zo’n 52.000 euro gekost.

Voor ieder wat wils

Voor de komst van je baby moet je ook geld reserveren voor babyspullen, ook wel de babyuitzet genoemd. Daarbij moet je denken aan de eerste basisbehoeften, zoals de inrichting van de babykamer, babykleding, verzorgingsartikelen maar ook aan de aanschaf van een kinderwagen, een box, autostoeltje, flessen etc. Je kunt de babyuitzet natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Daarom hieronder een richtlijn voor een uitzet voor een kleine en grote portemonnee! Voor mensen die moeten leven van een minimum is er gelukkig Stichting Babyspullen.
Hoef je niet op de kleintjes te letten dan kun je natuurlijk helemaal los in een babyspeciaalzaak. Maar is dat niet het geval bedenk dan dat je niet alles direct hoeft te kopen. Babykleertjes krijg je vaak bij het kraambezoek, vraag familie of vrienden of je wat mag lenen en misschien kun je wat tweedehands aanschaffen.

Wel of geen eigen zorgbijdrage

Voor een bevalling thuis of in het ziekenhuis betaalt de basisverzekering alle kosten. Wil je zonder medische noodzaak toch liever in het ziekenhuis bevallen dan moet je hiervoor meestal een eigen bijdrage betalen. Na een goede bevalling heb je recht op een maximaal aantal uren kraamzorg. Deze kraamzorg zit ook in je basisverzekering. Wel wordt om een eigen bijdrage gevraagd van een paar euro per uur. Wil je dit niet dan is het zaak tijdig een aanvullende verzekering af te sluiten. Informeer daarvoor bij je zorgverzekeraar.

Kraampakket en luiers

Voor de verzorging van moeder en kind voor en na de bevalling heb je een kraampakket nodig. Bij de meeste zorgverzekeringen kun je deze gratis krijgen. Informeer anders bij een kraamcentrum, apotheek of drogist.
Luiers zijn duur als je kiest voor A merken. Veel ouders maken daarom de combinatie met een A merk luier voor ’s nachts en een huismerkluier van drogisterij of voor overdag. Het loont ook de moeite om eens te kijken naar wasbare luiers! Gemiddeld moet je voor luiers rekening houden met 1.500 euro per kind.

Hou rekening met minder inkomen

Vaak betekent de komst van een kind dat jij of je partner minder gaat werken voor de zorg van jullie kind of kinderen. Dit betekent ook minder inkomen en daar komen de kosten van de kinderopvang of gastouder nog bij. Een deel van deze kosten worden vergoed door de overheid en werkgever, maar door bezuinigingsmaatregelen zijn deze kosten nog behoorlijk hoog. Bij het Nibud kun je de toeslag berekenen. Dat kan een reden zijn om te kijken naar alternatieven: zelf met andere ouders afspreken om elkaars kinderen te passen, een oppas aan huis, inzet van opa en oma.

wat kost een kind