
Als je je kindje naar de kinderopvang brengt, heb je recht op kinderopvangtoeslag. Hoeveel de toeslag bedraagt is hangt af van je inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang die je kiest.
Wat betekent kinderopvangtoeslag precies?
Kinderopvangtoeslag ontvang je van de overheid als tegemoetkoming omdat jij kosten maakt omdat je kind naar de kinderopvang gaat. Als ouder betaal je zelf een deel van de kosten (je eigen bijdrage), het andere deel waar je recht op hebt, krijg je van de overheid vergoed.
Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?
Als je kindje naar een geregistreerde kinderopvang, peuterspeelzaal of BSO gaat, heb je hoogstwaarschijnlijk recht op kinderopvangtoeslag. Daarmee komt de overheid ouders tegemoet in de kosten van de kinderopvang. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden:
- Je krijgt kinderbijslag of een pleegouderbijdrage, of bent verantwoordelijk voor het onderhoud van je kind.
- De kinderopvang moet geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang.
- Je hebt een schriftelijke overeenkomst met de kinderopvang met daarin het uurtarief en het aantal uren dat je kind naar de opvang gaat.
- Jij en je partner hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
- Ook geldt dat je werkt, zoekt naar werk of studeert of je volgt een inburgering-cursus.
Kosten kinderopvang
Welk uurtarief je moet betalen voor de opvang hangt van veel factoren af. Zoals de regio waarin je opvang is gevestigd. In het Oosten zul je bijvoorbeeld minder hoeven te betalen dan in een drukke stad zoals Amsterdam. Daarnaast heeft de vraag naar kinderopvang invloed op de prijzen. Gaan er weinig kinderen naar de opvang in een bepaalde streek, dan zullen de prijzen goedkoper zijn dan een regio waar veel vraag is naar kinderopvang. Ook de grootte van de organisatie waar je kinderopvang bij is aangesloten beïnvloedt de prijzen evenals de keuze die je maakt om je kind hele of halve dagen te brengen.
Om je een idee te geven, volgens Boink, de belangvereniging voor ouders in de kinderopvang kost een kinderopvang gemiddeld 8,02 euro per uur.
Kinderopvangtoeslag berekenen, wie betaalt wat?
Wil je weten wat de kosten voor jou persoonlijk zijn? Bekijk dan de rekentool van de Rijksoverheid en de Belastingdienst. Hier vind je ook meer informatie over inkomens, uurtarieven van de kinderopvang etc.
Aanvragen kinderopvangtoeslag
Wil je kinderopvangtoeslag aanvragen? Doe dat wel op tijd. Anders loop je misschien een deel van de toeslag mis. Je kunt kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Om dit aan te vragen, heb je nodig: gezinsinkomen, de kosten van de opvang en het aantal uren dat je afneemt.
Meer lezen over: soorten kinderopvang
Ook interessant: kinderopvang kiezen, hoe doe je dat?