zwanger en zonnen

Mag je nu wel of niet onder de zonnebank als je zwanger bent? Er staat nergens te lezen dat dit niet is toegestaan ook zijn er geen onderzoeken bekend dat het schadelijk is voor de baby, toch kun je beter een beetje oppassen.

Mag ik nu ik zwanger ben in de zon en onder de zonnebank?

Stichting Verantwoord Zonnen (SVZ) en deskundigen melden dat je je geen zorgen hoeft te maken over de foetus. De baby zit veilig in de baarmoeder en UV licht kan hier niet binnendringen. Zonnebaden in de zon of onder een zonnebank is dus niet schadelijk voor de baby. Toch raden verloskundigen af om onder de zonnebank te gaan als je zwanger bent. De temperatuur kan bij het zonnen flink oplopen, dat betekent vochtverlies en een verandering in bloedtoevoer wat jou en je baby op den duur geen goed doet. Er zijn aanwijzingen dat oververhitting van de buik kan leiden tot een miskraam vooral in het begin van de zwangerschap.

Zwangerschapsmasker

Afgezien van het feit dat jouw huid door een te veel aan schadelijke UV stralen kan beschadigen, bestaat er ook de kans op het krijgen van een zwangerschapsmasker. Dit komt omdat ultraviolet licht je opperhuid binnendringt. Door je veranderende hormoonhuishouding kun je dan ontsierende pigmentvlekken krijgen die maar moeilijk of helemaal niet meer verdwijnen na de zwangerschap. Het is daarom de vraag of het verstandig is om onder de zonnebank te gaan.

Advies voor veilig zonnen tijdens je zwangerschap

Ga je in de zon of onder de zonnebank, dan moet je dit zeker niet te vaak en te lang doen. Probeer het eerst een beetje uit: ga een korte periode met je gezicht in de zon en kijk hoe je huid daarop reageert. Zie je na enige tijd vlekvorming in je gezicht, blijf dan de rest van je zwangerschap met je gezicht uit de zon. Smeer jezelf goed in met sunblock (zonnebrand met zeer hoge beschermingsfactor) of zet een hippe hoed op!

Foto: CacheCoeur

Meer lezen over Zwangerschap en sauna
Lees meer over Je zwangerschap van week tot week 0-10 weken
Ook interessant: Je zwangerschap van week tot week 11-20 weken
Je zwangerschap van week tot week 21-30 weken
Je zwangerschap van week tot week 31-40 weken