zwanger en vliegen

Als je nog even lekker op vakantie wilt of een paar dagen ertussenuit, dan is de periode tussen de vierde en zevende maand van je zwangerschap het meest geschikt.

Risico’s als ze zwanger bent en gaat vliegen

Als je probleemloos zwanger bent, zijn er geen risico’s om te vliegen. Je kunt wat last krijgen van drukverschil maar dat heeft geen invloed op je vruchtwatervliezen. Als je vliegt is er altijd sprake van een natuurlijke straling. Vliegen heeft geen effect op de gezondheid van je kindje al is er altijd een hele kleine kans op een miskraam. Vlieg je veel, bijvoorbeeld als stewardess of piloot, informeer dan bij je werkgever naar het Besluit Stralingsbescherming. Als je vliegt als je in verwachting bent bestaat er wel kans op het krijgen van trombose omdat je lang stilzit. Ook kunnen tijdens de vlucht je hartslag en bloeddruk oplopen. Dat is dus uitkijken geblazen als je hartklachten of bloedarmoede hebt.

Tot wanneer mag je vliegen als je zwanger bent?

Ga je kort voor de bevallingsdatum vliegen dan kunnen door de verlaagde luchtdruk in de cabine de weeën worden opgewekt. Bij een bevalling in het vliegtuig kan er niet tot nauwelijks hulp worden geboden, laat staan als er een complicatie optreedt. En wat is het geboorteland van je kind als je boven de oceaan bevalt? Vanwege al deze rompslomp en vanuit oogpunt van financiën en verzekeringen worden hoogzwangeren door luchtvaartmaatschappijen geweigerd. In het algemeen kan gesteld worden dat je bij een eenlingzwangerschap zonder complicaties mag vliegen tot 36 weken. Bij een intercontinentale vlucht is dat 32 weken. Na 36 weken mag er helemaal niet meer worden gevlogen. Ben je zwanger van een meerling dan mag je vanaf 34 weken zwangerschap niet meer vliegen, sommige maatschappijen zijn nog strenger en nemen 32 weken als grens.

Regels van luchtvaartmaatschappijen

De regels tot wanneer je mag vliegen, verschillen per maatschappij. Bij KLM en Transavia mag je tot de 36e week vliegen, andere maatschappijen leggen de grens bij 32 of 34 weken. Check daarom altijd van tevoren bij je vliegtuigmaatschappij wat wel en niet mag om teleurstellingen op het vliegveld te voorkomen. Informeer ook van tevoren bij je ziektekostenverzekering en reisverzekering wat is toegestaan en wat onder de verzekering valt.

Zwangerschapsverklaring

Zorg dat je vanaf de 30e week altijd een zwangerschapsverklaring bij de hand hebt als je op reis gaat, liefst ook in het Engels. In de verklaring staat wanneer je verwachte bevallingsdatum is en of je fit genoeg bent om te vliegen. Deze moet zijn ondertekend door je verloskundige, huisarts of gynaecoloog en mag niet ouder zijn dan een week. Bij een zwangerschap met complicaties zoals gezwollen benen, bloedingen etc. heb je ook een verklaring nodig.

Wat is een vrijwaringsverklaring

Sommige vliegtuigmaatschappijen vragen om een vrijwaringsverklaring. Deze kun je op het vliegveld krijgen. Daarin staat dat jij zelf aansprakelijk bent voor eventuele complicaties tijdens de vlucht en dat je daar de maatschappij niet voor aansprakelijk kunt stellen. Je moet deze verklaring zelf invullen en ondertekenen.

Tips voor vliegen als je zwanger bent

  • Om trombose te voorkomen kun je tijdens de vlucht speciale steunkousen tot onder de knie dragen. Probeer om elk half uur even een stukje te lopen en veel te drinken. Het is prettig als je een stoel kunt krijgen aan het gangpad voor meer beenruimte en comfort. Een plek bij de nooduitgang wordt aan zwangere vrouwen meestal geweigerd.
  • Onderzoek van tevoren of je op je vakantieadres gemakkelijk medische hulp kunt krijgen. Vraag na of er in het land van je vakantiebestemming tropische ziektes heersen. Je kunt ook niet meer tegen alles worden ingeënt! Informatie daarover kun je opvragen bij de GGD.
  • Houd in je vakantieland goed de hygiëne in de gaten. Eet geen voedsel uit karren langs de straat maar alleen verpakt of bereid in goede restaurants. Was regelmatig je handen en neem desinfecterende doekjes mee. Voor brandend maagzuur kun je van tevoren een middeltje bij je huisarts vragen.

Meer lezen over vliegen met een baby
lees meer over Je zwangerschap van week tot week 0-10 weken
Ook interessant:  Je zwangerschap van week tot week 11-20 weken
Je zwangerschap van week tot week 21-30 weken
Je zwangerschap van week tot week 31-40 weken