
Vliegen met een baby kan soepel maar helaas ook teleurstellend verlopen. Afgezien van alle spullen die je mee moet nemen, denk aan een luiertas, eten en drinken, een buggy, weet je niet hoe je kind zal reageren. Het slaapritme en eetritme is verstoord, je moet je kind meestal op schoot nemen en kunnen ze last krijgen van oorpijn!
Als je wilt vliegen met een pasgeboren baby
Als je wilt vliegen met een pasgeboren baby heb je een medische verklaring nodig. Is je baby ouder dan twee weken dan kan deze mee in het vliegtuig. Toch wordt aangeraden dit niet onder de zes weken te doen omdat de longen van je baby nog niet voldoende zijn ontwikkeld. Voor hele kleine baby’s tot een paar maanden is er de mogelijkheid om een babybedje te gebruiken, deze dien je vooraf aan te vragen.
Vlieg liever niet te lang met kleine kinderen
Het is niet altijd gemakkelijk om te vliegen met kleine kinderen, daarbij kunnen vluchttijden vertraging oplopen en kunnen er tussenstops zijn of worden ingelast. Laatste kan voorkomen bij chartervluchten, bij lijndiensten komt dit nauwelijks voor. Het is handig om van te voren te informeren naar extra voorzieningen, bijvoorbeeld of er speciale babymaaltijden zijn. Informeer ook of je gebruik kunt maken van een babybedje, waar je kunt verschonen en of er spelletjes en kinderfilmpjes zijn op een privéscherm.
Vliegticket baby goedkoper
Veel luchtvaartmaatschappijen hanteren een vaste prijs of kortingstarieven als je met een baby reist (van 0 tot 2 jaar). Wordt je kind tijdens de reis 2 jaar, dan heb je meestal geen recht op een ticket voor het baby tarief. Met een ticket voor je baby heb je geen recht op een eigen zitplaats voor je kind, wil je dat wel, dan moet je hiervoor betalen. Mocht het vliegtuig echter niet vol zitten dan kan het zijn dat er een stoel naast jou wordt vrijgehouden. Of je wel of geen bagage voor je baby mag inchecken (10 kilo) wisselt per luchtvaartmaatschappij.
Bij kinderen vanaf 2 jaar tot 12 jaar krijg je korting op de tickets, deze verschilt per maatschappij en het kortingspercentage ligt tussen de 10 tot 25%. Het moment van reizen is bepalend of je wel of niet gebruik kunt maken van de korting. Je kind heeft dezelfde rechten voor bagage en handbagage als bij een volwassene.
Wat neem je mee op vliegvakantie
Kies voor een praktische verzorgingstas met handige vakverdeling en verschoningsmatje. In deze verzorgingstas mogen niet ontbreken: een paar luiers en billendoekjes, zakje om vieze luier of vieze kleding in op te bergen, een extra setje kleding, drinkbeker of fles met speen, speeltjes en knuffel. Voor het eten: babyvoeding en lepeltje, babykoekje, spuugdoekje en slab. In het vliegtuig kan het flink koud worden, een extra dekentje of handdoek is handig om je baby warm te houden of als je discreet borstvoeding wilt geven.
Babyvoeding meenemen in het vliegtuig
Sinds 2006 zijn de regels voor vloeistoffen aan boord verscherpt. Maar je mag babyvoeding boven de 100 mm meenemen in de handbagage. Heb je meer dan 100 mm nodig, bijvoorbeeld voor het mengen van melkpoeder, dan moet je dit vragen aan het personeel. Informeer hiernaar bij de luchtvaartmaatschappij. Oudere kinderen krijgen vaak een kindermaaltijd die eerder wordt uitgedeeld dan de volwassen maaltijden. Vergeet niet van te voren speciale wensen voor een dieet of allergie door te geven!
Wat doe je aan oorpijn tijdens het vliegen?
Tijdens het stijgen en dalen kan je kind flink last krijgen van oorpijn bij het stijgen en dalen van het vliegtuig. Dit komt door de luchtdruk die verandert. Het helpt je kind als deze vaak slikt, maar dit is lastig bij kleine kinderen. Baby’s en kleine kinderen kun je beter wat drinken in een zuigflesje of wat te eten geven. Grotere kinderen kun je kauwgom geven of een snoepje waarop ze kunnen zuigen. Ook kan je kind last krijgen van reisziekte.
Afleiding helpt
Zorg dat je kind zijn of haar lievelingsknuffel heeft en dat je wat speelgoed bij de hand hebt om je kind af te leiden. Denk aan een paar spelletjes voor ouder kinderen, kleurtjes en een kleurboek of stickerboek. Aan boord is soms een kinderfilm te zien of neem anders de ipad of portable dvd-speler mee waarop je met oortjes een film voor je kind op kan zetten of spelletjes kunt doen.
Buggy of kinderwagen mee?
Voor het reizen onderweg en op de plek van bestemming is een kinderwagen of buggy handig. Omdat kinderwagens vaak groter en logger zijn ligt de keuze van een compacte buggy voor de hand. Al zijn er ook compact op te vouwen kinderwagens en hebben veel merken tegenwoordig prachtige kinderwagenhoezen voor reislustige ouders. Je neemt je kinderwagen of buggy mee tot de gate waarna deze in het bagageruim wordt opgeborgen. Een buggy is kleiner opvouwbaar, er zijn er die zo klein kunnen worden opgevouwen dat ze niet meer ruimte innemen dan een reiskoffertje, en dus altijd passen. Maar dan nog ben je afhankelijk van de beschikbare ruimte.
Meer lezen over vakantie met baby
Meer lezen over verre reizen met baby