
Ouders van nu zijn een stuk mobieler dan vroeger, vluchten zijn goedkoper en dat nodigt uit om verder te kijken dan moderne landen in Europa. Maar er zijn ook tegenstanders die vinden dat je kinderen niet teveel moet blootstellen aan gevaren van verre reizen, denk aan enge beesten die je kinderen kunnen steken of bijten, het risico op voedselvergiftiging, hondsdolheid, verhitting, uitdroging en diarree. Kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger voor ziektes, warmte en zon dan volwassenen omdat ze minder afweerstoffen hebben. Maar er zijn ook voorstanders met een avontuurlijke instelling die wat minder angstig in het leven staan.
Is de reisbestemming veilig?
Zeker is wel dat je bepaalde gezondheidsrisico’s neemt als je met kinderen een verre reis gaat maken. Met kleine baby’s is het helemaal oppassen geblazen. Voor een avontuurlijke reis moet je wel goede voorbereidingen treffen en op de hoogte zijn van een aantal belangrijke zaken. Controleer altijd als eerste of je bestemming van de reis veilig is. Is de situatie in het land onstabiel, dreigt er oorlog of geweld, dan wordt er meestal een negatief reisadvies gegeven.
Informeer bij GGD voor vaccinaties
Bij het GGD kun je informeren of je vaccinaties of malariatabletten nodig hebt. Het advies is om 4 tot 6 weken voor je reis een afspraak te maken. Voordat je een vaccinatie krijgt mag er geen paracetamol worden ingenomen, dat beïnvloedt de reactie van kinderen op de prikken namelijk negatief. Naar het spreekuur neem je mee: vaccinatieboekje van eerdere reizen, je legitimatiebewijs, pasje verzekering, reisroute en overzicht van het medicijngebruik.
Vanaf twee maanden krijgen kinderen hun kindervaccinaties. Is je baby nog geen 14 maanden oud, dan kan soms een vaccinatie worden vervroegd, zoals Bof, Mazelen en Rode hond. Vanaf één jaar kan je kind worden ingeënt tegen Hepatitis A, dit zijn twee prikken met een half jaar tussentijd. Een combinatievaccin is ook mogelijk voor Hepatitis A en B. Meer informatie kun je vinden op ggdreisvaccinaties.nl
Voorkom malaria en knokkelkoorts
Kies liever een gebied waar geen malaria of dengue (knokkelkoorts) voorkomt. Lukt dat niet, probeer dan te voorkomen dat jullie worden geprikt wordt door muggen, teken en vliegen. Ook kinderen kunnen vanaf een bepaalde leeftijd anti malariatabletten krijgen. Deze moeten iedere dag voor en na de reis worden ingenomen, liefst met wat vet eten voor een betere opname.
Deet is een veelgebruikt middel dat insectwerend werkt. Maar pas op: je mag kinderen tot twee jaar NIET insmeren met Deet. Ook vermindert Deet de werking van een zonnebrandmiddel! Leg je kind onder een muskietennet te slapen en bescherm je kinderen verder met kleding met mouwen en broekspijpen, petje en dichte schoenen.
Pas op met poedelen in stilstaand water
Poedel niet met de voeten in een stil watertje, hier kunnen insecten leven die kunnen steken en onder de huid een eitje kunnen leggen met alle problemen van dien. Van zwemmen in vies water kun je ziek worden, zwem daarom alleen in zeewater of een zwembad met chloor. Verdrinking is helaas een van de belangrijkste doodoorzaken bij kinderen, hou je kind daarom altijd goed in de gaten en zorg voor zwembandjes en reddingsvestje. Zorg ook voor strand of surfschoentjes.
Pas op met dieren
Hoe lief dieren in een vreemd land ook zijn, laat je kinderen deze dieren niet aanraken! Veel dieren zoals apen, honden, katten kunnen besmet zijn met het rabiës virus en door te bijten, maar ook krabben en likken, kunnen ze hondsdolheid op mensen overdragen, een zeer ernstige aandoening.
Diarree
Veel reisbestemmingen liggen in gebieden waar het zeer heet kan worden. Baby’s en kleine kinderen zijn kwetsbaar omdat ze hun lichaamswarmte nog niet goed kunnen regelen. Daardoor bestaat een grotere kans op uitdroging en diarree. Ook door vreemd eten kan je kind diarree krijgen. Een gevaarlijke situatie want bij kinderen is diarree heftiger en het duurt ook langer dan bij volwassenen. Ook bestaat de kans op uitdroging. Zorg bij diarree dat je kind extra vocht binnen krijgt en gebruik ORS poeder. Het wordt geadviseerd om kinderen beneden de 6 jaar geen antidiarree middelen te geven. Ga direct naar de dokter als je baby diarree heeft, uitdrogingsverschijnselen toont, als je baby slecht drinkt en veel moet overgeven of meer dan 39 graden koorts heeft.
Reisapotheek
Uit onderzoek onder apothekers blijkt dat de reisapotheek niet altijd goed afgestemd op de vakantiebestemming. In een goede reisapotheek zit minimaal:
- Verband zoals gaasjes, luiertape, pleisters en schaar
- Paracetamol zetpillen (koel bewaren!) en tabletten
- (Teken)pincet
- Thermometer
- Betadine
- ORS
- Middel tegen verstopping en diarree
- Insectenwerend middel met deet
- Anti-jeuk middel
- Zalf voor luieruitslag
- Zonnebrandcrème met hoge UV factor
Zorg voor een goede hygiëne en pas op met eten
Was de handen regelmatig. Neem gels en doekjes met desinfecterend middel mee. Nog een tip: eet geen eten uit stalletjes van de straat en eet alleen ongepeld fruit.
Reisziekte
Door bewegingen in het vliegtuig, auto of boot kan de werking van het evenwichtsorgaan bij het oor worden verstoord. Kinderen hebben hier meer last van omdat het nog niet helemaal is volgroeid. Merk je dat je kind gevoelig is voor reisziekte, dan kan dat heel vervelend zijn, want dan voelt je kind zich constant misselijk, gelukkig is er wel wat aan te doen.
Meer lezen over vliegen met baby
Meer lezen over vakantie met baby