vakantie met baby

Of je nu in een vakantiehuisje vakantie gaat vieren, gaat kamperen of een vliegreis gaat maken met je baby, met een goede organisatie voorkom je stress en ga je rustig op pad!

Vakantiestress

Hebben jonge gezinnen meer last van vakantiestress dan andere gezinnen? Het antwoord is ja! Vooral de dag van vertrek is behoorlijk stressvol. Heb je kinderen tussen de 5 en 12 jaar dan zijn de stress symptomen het ergste; minder dan de helft stapt met een relaxt gevoel in de auto of het vliegtuig. Het inpakken van de koffers (nog steeds voelen vrouwen zich hier het meest verantwoordelijk voor) staat op nummer één. Een andere stressfactor is het moeilijk kunnen loslaten van het werk.

Kamperen met een baby

Ga je kamperen met kinderen? Er zijn veel reisorganisaties die helemaal ingespeeld zijn op baby’s en kleine kinderen. Bij deze organisaties kun je kiezen uit bijvoorbeeld een bungalowtent, safaritent of luxe stacaravan in binnen- en buitenland. Het bestellen van een babypakket bespaart je gesleep van bijvoorbeeld een kinderstoel of campingbedje en is zeker de moeite waard!

Wat neem je mee als je op vakantie gaat met een baby?

Wat neem je allemaal mee op vakantie met kinderen? Toch wel veel…. Hieronder een greep uit de belangrijkste dingen die je mee moet nemen.

1. Babykleding

Babykleding en kinderkleding, waaronder rompertjes, broekjes en shirtjes, rokjes, sokjes, slofjes, mutsje, (water)schoentjes. Speciaal voor de zon mogen zwemkleding, een zonnehoedje of petje niet ontbreken. Een badjasje met capuchon is superhandig op de camping trouwens. Daar kun je je kindje na het wassen lekker inwikkelen.

2. Verzorging

Alles op luiergebied zoals hydrofiele luiers (multifunctioneel te gebruiken!) luiers, billendoekjes (ook handig als snoeten poetser!), een praktische verzorgingstas, billenzalf, shampoo, zeep, tandenborstel en tandpasta, zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor en aftersun. Is je kindje bijna zindelijk? Dan is een (opvouwbaar) potje handig.

3. Vervoer en slapen

Kinderwagen of liever compacte buggy met ligstand, campingbedje, beddengoed, buikdrager, klamboe, zomerslaapzak, parasol of strandtentje, speelkleed. Vergeet je kindjes’ knuffel niet! Verder een muziekje, voorleesboekjes en wat speelgoed.

4. Voeding

Denk aan spuugdoekjes, slabben, fopspeen, melkpoeder, potjes babyvoeding, babykoekjes. Verder zoogkompressen en een borstkolf als je borstvoeding geeft plus bewaarzakjes en potjes, flessen en flessenspenen en een borstel.

5. Baby apotheek

Dit mag niet ontbreken: digitale thermometer, paracetamol voor kinderen, kleine EHBO doos met pleisters etc, insectenmiddel en anti jeukmiddel, (teken)pincet en ORS voor uitdroging.

6. Identiteitskaart en paspoort voor je baby

Je baby moet tegenwoordig een eigen identiteitskaart of paspoort hebben, Voor bepaalde landen is een visum nodig en vergeet niet je kindje bij de reisverzekering bij te laten schrijven.

Reisziekte: wat doe je eraan?

Hieronder wat tips voor het voorkomen en behandelen van reisziekte:

  • Let op het eten en drinken dat je je kind geeft, zorg dat je kind licht eet, niet teveel eet en vermijd vet of zuur eten.
  • Geef je kind liever geen koolzuurhoudende drankjes en snoep.
  • Vermijd vieze geuren zoals sigarettenrook en benzinedampen.
  • De plaats waar je kind zit belangrijk: in de auto voor zal je kind minder last hebben van reisziekte dan achterin. Helaas mogen kleine kinderen in de auto niet voorin zitten. In het vliegtuig kun je beter dichtbij de vleugels zitten, hier zijn de bewegingen minder groot dan voor of achterin. Dat geldt ook op een boot; in het midden zal je kind minder last ervaren.
  • Helaas is stress bevorderlijk voor het krijgen van reisziekte, zorg dus dat je kind goed uitgerust is voor de reis en dat de reis ontspannen verloopt.
  • Laat bij een autorit de bestuurder niet te hard remmen en optrekken.
  • ‘s nachts rijden kan een oplossing zijn; dan heb je geen last van files en je kind valt meestal in lekker in slaap.
  • Wordt je kind toch misselijk, dan helpt rustig ademen, frisse lucht en afleiding met een spelletje.
  • Laat je kind niet lezen of naar beneden kijken, want hier wordt je kind nog draaieriger van. Leer je kind ver naar buiten te kijken, zet een luister CD of muziekje op of een filmpje op ooghoogte.
  • Las regelmatig een pauze in voor een frisse neus!

Medicijnen tegen reisziekte

Wordt de reisziekte van je kind te erg, dan kun je voor een volgende keer denken aan gemberpoeder in de vorm van capsules of homeopathische medicijnen. Verder zijn, afhankelijk van de leeftijd, de volgende medicijnen verkrijgbaar in aangepaste doseringen: Primatour is zonder doktersrecept verkrijgbaar; het zorgt voor verminderde evenwichtsstoornissen en helpt de maagwand ontspannen. Daarnaast is er Cinnarizine en Meclozine die voorkomen dat je misselijk wordt en moet overgeven. Andere medicijnen zijn Cyclizine (alleen met recept) en Dramamine (bij apotheek). Je kunt ook denken aan pleisters met Scopolamine, die voorkomen dat je misselijk wordt en moet overgeven.
Wist je trouwens dat: kinderen en vrouwen vaker last hebben van reisziekte dan mannen? De meeste volwassenen hebben er geen last meer van, maar helaas is er een groep mensen die hier zijn hele leven last van kan blijven houden.

Foto: Babymoov