Huilende baby in vliegtuig

Iedereen die vliegt heeft het wel eens meegemaakt; een ontroostbaar kind dat non-stop huilt. Het is een van de grootste ergernissen tijdens een vlucht. Vervelend voor de baby zelf, de ouders maar ook voor medepassagiers en het vliegtuigpersoneel. Steeds meer vliegtuigen komen daarom met een zone waarin geen kleine kinderen mogen zitten.

Krijsende baby aan boord

Nog niet zolang geleden op alle social media te zien: een man aan boord van een vliegtuig Southwest Airlines ging compleet uit zijn dak door een krijsende baby en begon ook te schreeuwen. ‘Sir you are yelling, zei de steward. De passagier antwoordde: ‘So is the baby!’ Maar u bent een man, probeerde de steward nog. ‘There is nothing we can do, it’s a baby.’ Het lukte de man niet zijn emoties onder controle te houden. Hij werd bij aankomst opgewacht door de politie.

Babyvrije zone in vliegtuig

Er gaan steeds meer stemmen op voor babyvrije zones in het vliegtuig. Een op de drie Nederlanders zou bereid zij daarvoor per ticket 25 euro extra te betalen. Voor lange vluchten wil men zelfs 75 euro extra neertellen. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen is een babyvrije zone al ingevoerd. Zo weert Air Asia kinderen onder de twaalf jaar voor de eerste zeven rijen op economy vluchten naar China, Taiwan, Japan en Australië. Vanaf november 2023 is het ook mogelijk bij Corendon: voor 45 euro kun je plaatsnemen in de ‘only adult zone’.

Wat is een adult only zone in het vliegtuig

In een adult only zone in het vliegtuig kun je plaatsnemen als je geen overlast wilt van kinderen. Bijvoorbeeld om rustig te kunnen werken. Corendon is gestart met deze zone waarin 93 stoelen beschikbaar zijn. Hiervoor moet je wel extra betalen, zo’n 45 euro boven op je standaard ticket. Met behulp van extra wanden en gordijnen wordt zo’n stille ruimte gecreëerd. Volgens Corendon is het ook prettig voor ouders met kinderen, zij zouden zich met de adult only zone minder opgelaten voelen. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie Nederlanders een voorstander is van een kindvrije zone in het vliegtuig.

Waarom huilen baby’s tijdens de vlucht?

Een belangrijke reden dat kinderen huilen is omdat ze echt oorpijn hebben. Het vliegen veroorzaakt druk op het middenoor. De buis van Eustachius is nog niet volgroeit. Vooral bij het stijgen en landen zorgt dit voor druk in de kinderoren. Volwassenen herkennen dit gevoel en kunnen de neus ‘klaren’: even in de neus knijpen en blazen (niet te hard). Ook gapen of slikken kan helpen. Bij kleine kinderen is dat natuurlijk lastig. Maar er zijn wel trucks: geef je baby borstvoeding of flesvoeding of een speentje. Door het zuigen vermindert de druk namelijk op de oren.

Voorkom stress als je gaat vliegen met een baby

Ben je gestrest, door privéomstandigheden, drukte op je werk of de geplande reis, dan is de kans groot dat je kind hier ook onrustig van wordt. Probeer ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk last hebt van stress als je van huis vertrekt. Pak op tijd je koffers in, leg papieren ruim van tevoren klaar en breng je kind niet naar de opvang op de dag dat je gaat vliegen. Dat zijn veel te veel prikkels voor je baby. Je kind kan ook huilen omdat het moe is, verveeld of boos is. Baby’s huilen nu eenmaal omdat ze niet op een andere manier kunnen communiceren.

Wat kun je doen als je baby veel huilt in het vliegtuig?

Als je baby veel huilt is dat vervelend voor je baby, voor jou en voor de mensen die vlak bij jullie in het vliegtuig zitten. Zet je kindje het op een langdurig brullen, probeer dan rustig te blijven en je baby te kalmeren. In een vliegtuig zit je nu eenmaal met veel mensen in een zeer krappe ruimte. Het cabinepersoneel kan je ook helpen, bijvoorbeeld om de baby even vast te houden. Gaat het om een peuter of kleuter dan kan afleiding helpen, loop het gangpad even in en misschien mag je een kijkje in de keuken nemen. Soms heeft het personeel een spelletje of kleurboekje klaarliggen. Lukt het allemaal niet, dan kan in het uiterste geval een andere stoel aangeboden worden als deze beschikbaar is.

Nog meer tips voor als je gaat vliegen met een kleine baby:

  1. Zorg dat je de luiertas binnen handbereik hebt met: speen en reservespeen en speenkoord, voeding, fruithapje, snack, luiers en alles wat je verder nodig hebt voor je baby.
  2. Een draagzak kan rustgevend werken, je baby lekker dicht bij je in een geborgen houding. Een babydrager is ook handig als je even het gangpad in wilt lopen.
  3. Een beeldscherm met een spelletje of filmpje kan helpen om je kindje af te leiden.
  4. Zorg voor een extra vestje of dekentje, dat kan behaaglijk zijn voor je kindje.
  5. Vergeet je lievelingsknuffeltje van je kindje niet en een spelletje voor een ouder kind.
  6. Komen er tandjes door? Neem dan uit voorzorg een middeltje mee in de verzorgingstas.
  7. Stel je erop in dat je baby tijdens de hele vlucht bij jou of je partner op schoot moet zitten. Maak je een lange vlucht hou er dan rekening mee dat er maar een paar wiegjes beschikbaar en die zijn niet altijd vrij!

Lees ook: tips voor vliegen met een baby en buggy in het vliegtuig