zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging houdt in dat de bloeddruk tijdens je zwangerschap veel te hoog is. Het woord vergiftiging is dus eigenlijk een beetje vreemd. Wordt er daarnaast eiwit in je urine gevonden dan is er sprake van pre-eclampsie. Het HELLP syndroom is de gevaarlijkste variant van een zwangerschapsvergiftiging.

Hoe ontstaat zwangerschapsvergiftiging?

Hoe het precies ontstaat is onbekend, maar bij zwangerschapsvergiftiging werkt de placenta niet meer goed. Per jaar krijgt 50 op de 1000 zwangere vrouwen een milde vorm van zwangerschapsvergiftiging. 5 op de 1000 vrouwen krijgt te maken met een ernstige vorm en of het HELLP syndroom. Als met al gaat het om serieuze getallen. Je kunt het krijgen voor de zesde maand van de zwangerschap maar ook ver in de negende maand.

Hoge bloeddruk of erger?

Veel vrouwen hebben een hoge bloeddruk als ze zwanger zijn. Ben je voor de eerste keer zwanger, dan is de kans op een hoge bloeddruk nog wat groter. Als dit het geval is, wordt je extra in de gaten gehouden door de verloskundige. Er kan namelijk ook sprake zijn van het HELLP-syndroom.

Wat is het HELLP-syndroom?

De naam staat voor Hemolysis Elevated Liver Enzymes and Low Platelets en houdt in dat je rode bloedcellen worden afgebroken en er een tekort aan bloedplaatjes ontstaat. In dat geval is er ook sprake van een verstoorde leverfunctie. HELLP is de meest gevaarlijke variant van zwangerschapsvergiftiging en mag niet worden onderschat. In plaats van het HELLP syndroom wordt ook van zwangerschapshypertensie gesproken. Ongeveer 5 op de 1000 zwangere vrouwen krijgt hier last van.

Symptomen van zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging is soms moeilijk te constateren omdat je niet van alle symptomen tegelijk last kunt krijgen. Ook is het mogelijk dat je het HELLP-syndroom ontwikkeld zonder een hoge bloeddruk. Daarom zijn regelmatige controles bij de verloskundige zo belangrijk. De symptomen beginnen soms met hoofdpijn of maagpijn. Gezien de ernst van deze vergiftiging is alertheid zeker geboden, dus als je last krijgt van onderstaande klachten meld dit dan altijd bij je verloskundige of gynaecoloog:

– het gevoel dat er een band om je buik zit
– pijn in het gebied van de bovenbuik
– misselijkheid
– hoofdpijn
– tintelingen in je vingers
– oogklachten zoals flitsen en wazig zien
– veel vocht vasthouden (in je gezicht, handen, voeten, benen) en snel aankomen
– hoge bloeddruk

Gevolgen van HELLP syndroom

Je kunt er heel ziek van worden, denk aan ernstige problemen met je lever, nieren en je bloedvaten. Doordat je placenta minder goed werkt krijgt je baby te weinig voedingsstoffen binnen en groeit niet voldoende.

Eclampsie in het ergste geval

De ergste vorm is eclampsie, deze vorm is levensbedreigend voor jou en je kindje. Je krijgt dan stuiptrekkingen en kunt bewusteloos raken. Ongeveer 1 op de 4000 zwangeren krijgt hiermee te maken.

Hoe zwangerschapsvergiftiging voorkomen

Alle zwangere vrouwen kunnen het krijgen, maar er zijn risicoverhogende factoren: vrouwen die problemen hebben met hun nieren, hart en vaten lopen meer risico. Ook vrouwen die last hebben van suikerziekte en een auto-immuunziekte lopen meer gevaar. Ben je zwanger van een meerling, dan loop je ook wat meer risico. En uit onderzoek blijkt dat ook overgewicht en het op latere leeftijd zwanger worden van invloed zijn.

Is zwangerschapsvergiftiging erfelijk

Als je moeder of zus al eerder een vergiftiging hebben opgelopen dan loop jij helaas ook meer kans om dit te krijgen, het risico is 5 keer zo groot.

Wat kun je doen als je zwangerschapsvergiftiging hebt?

Direct rust houden luidt het advies! Veel slapen en hulp inschakelen voor huishoudelijke klussen. Dat betekent ook dat je minder moet gaan werken of zelfs moet gaan stoppen met werken. In het ergste geval moet je opgenomen worden in het ziekenhuis om jou en je baby heel goed in de gaten te houden. Er verder niet veel aan te doen, het verdwijnt pas weer als je bent bevallen. Er kan ook besloten worden om de baby eerder geboren te laten worden. Soms is een keizersnede nodig.

Nazorg bij zwangerschapsvergiftiging

Als je overvallen wordt door de diagnose zwangerschapsvergiftiging, verloopt je zwangerschap heel anders dan je had verwacht. Het kan betekenen dat jij en  je partner moeten vechten voor het leven van jou en de baby. Er is een HELLP stichting die de belangen van deze ouders behartigt en waar je terecht kunt voor al je vragen.

Wacht 3 maanden met zwanger worden na pilgebruik

Veel vrouwen wachten niet met proberen zwanger te worden als ze gestopt zijn met de pil. Toch is het beter om dat wel te doen. Dat is de conclusie van onderzoekers in het Radboudmc in Nijmegen. Zij adviseren om zeker nog 3 maanden te wachten met een zwangerschap. Voor dit onderzoek werden de gegevens gebruikt van 7.000 zwangerschappen. Ruim 1050 zwangerschappen ontstonden binnen 3 maanden na het stoppen met de anticonceptiepil. Uit onderzoek blijkt dat in deze 1050 zwangerschappen vaker complicaties optraden zoals zwangerschapsvergiftiging. Het risico is dan 30 tot 40 procent groter. Het gaat weliswaar om kleine getallen, maar het is belangrijk dat aanstaande ouders dit beseffen, melden de onderzoekers. In de 3 maanden na het stoppen kan dan beter een condoom worden gebruikt, luidt het advies.