
In en uit een auto stappen en autorijden met je steeds dikker wordende buik kan best lastig zijn. De autogordel zit ook niet meer comfortabel. Wat kun je doen om de autorit wat aangenamer te maken?
Mag je autorijden tijdens de zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap mag je gewoon autorijden. Het vruchtwater vormt tot de laatste maand een goed stootkussen voor de baby in je buik, mocht je onverhoopt een kleine botsing krijgen. Een groter ongeluk is natuurlijk een heel ander verhaal. In de laatste maand is er minder vruchtwater waardoor je baby meer kans loopt op verwondingen in het geval van een ongeluk. Laat je in deze periode liever rijden, dan dat je zelf achter het stuur kruipt.
Maken zwangere vrouwen meer ongelukken in het verkeer?
Uit onderzoek blijkt dat de volgende factoren de hoofdoorzaken zijn voor ongelukken tijdens de zwangerschap: misselijkheid, vermoeidheid, slapeloosheid en afleiding. Deze factoren kunnen op iedereen een invloed hebben. Echter het feit dat een vrouw zwanger is verhoogt de kans op één van deze symptomen. Een onderzoek uit Canada gepubliceerd in Canadian Medical Association Journal toont aan dat zwangere vrouwen meer kans lopen op een ongeluk, de kans is 1 op 50 en dat is 42 procent meer dan voor de zwangerschap! Het gaat daarbij vooral om het tweede trimester van de zwangerschap, dus de 4e tot en met de 6e maand. In het derde trimester daalt het risico weer. Het is helaas niet bekend waarom dit zo is. Al met al is het wel zaak om waakzaam te blijven als je achter het stuur kruipt!
Wanneer kun je beter niet autorijden?
Je kunt beter niet gaan autorijden als je:
1. Een risico loopt dat je baby vroeg geboren wordt.
2. Als je last hebt van zwangerschapskwalen, diabetes of bloedarmoede.
3. Als je last hebt van een hoge bloeddruk (zwangerschapsvergiftiging).
4. Als je je gewoon niet zo lekker voelt tijdens de zwangerschap.
Tips voor een comfortabele autorit
Ga je ver reizen neem dan na elke 2 uur een pauze en loop even rond. Dat is goed voor de bloedsomloop en helpt trombose te voorkomen. Verder kun je als je lang stilzit last krijgen van je rug of bekken. Zorg er daarom voor dat je je stoel in slaapstand kunt zetten, zodat je even kunt gaan liggen als dat nodig is. Dit kan natuurlijk alleen als je de passagier bent en niet zelf rijdt! Ga je met de auto op pad let er dan op dat je geen zware koffers of andere zaken in en uit de auto tilt. Zorg dat je altijd de pas van je zorgverzekeraar bij de hand hebt maar ook het telefoonnummer van de verloskundige mocht dit nodig zijn. Tot slot: zorg dat je altijd water en wat te eten bij je hebt mocht je je een beetje flauw voelen.
Hoe kun je de autogordel het beste dragen als je zwanger bent?
Ook als je zwanger bent, is het belangrijk dat je in de auto je gordel blijft dragen. Dit vormt geen gevaar voor je kind en zorgt voor optimale veiligheid. Plaats het diagonale deel van de gordel over de borst en schouders, boven de buik en niet in de buurt van je nek. Plaats de heupgordel zo laag mogelijk over het bekken, onder je buik. Verstel de autostoel, rugleuning en de hoofdsteun voor een comfortabele zithouding. Controleer of er een afstand zit van ongeveer 25 cm tussen het stuur en je lichaam.
Speciale autogordel voor zwangere vrouwen
In Noorwegen zijn ze erg bezig met veiligheid in het verkeer. Zo hebben ze speciaal voor zwangere vrouwen BeSafe Zwanger uitgevonden. Dit is een veiligheidssysteem voor in de auto dat jou en je baby goed beschermt. Een gewone autogordel oefent bij plotseling remmen toch een druk uit op de buik. Het Noorse systeem vermindert deze druk. Het is een plat zitkussen met klittenband. Het klittenband trekt je heupgordel naar beneden, onder je buik. De stoot van de gordel wordt dan opgevangen door je bekken en niet door je buik. Je gordel zit met dit systeem ook fijner, doordat de heupgordel niet steeds omhoog kruipt. Zie illustratie hieronder en foto boven van Besafe.
Meer lezen over Je zwangerschap van week tot week 0-10 weken
Meer lezen over Je zwangerschap van week tot week 11-20 weken
Meer lezen over Je zwangerschap van week tot week 21-30 weken
Meer lezen over Je zwangerschap van week tot week 31-40 weken
