Soms zie ik een vervoermiddel, waarvan ik denk: is het een kinderwagen of is het een buggy? Al een aantal jaren vervaagt de grens tussen deze producten.

Kinderwagen

Kinderwagenbakken zijn de afgelopen decennia geminimaliseerd qua afmetingen, waardoor baby’s er te vroeg niet meer in passen en ze voortijdig in de kinderwagenstoel worden gezet. Die stoel werd daardoor kleiner en meer geschikt gemaakt voor kinderen die nog niet goed kunnen zitten. Daardoor hebben oudere kinderen er vaak te weinig ruimte in. De degelijke vering en demping, kenmerk van de ouderwetse kinderwagen toen die nog ‘koets’ genoemd werd, verdween. Sommige kinderwagens hebben nu wat excuus-vering op de wielen en demping is geheel afwezig.

Buggy

De buggy kwam ooit op de markt als kortstondig vervoermiddel voor wat grotere kinderen die al goed rechtop kunnen zitten, zonder veel vering en vooral heel licht en klein opklapbaar, om makkelijk mee te kunnen nemen. Die buggy werd steeds luxer, degelijker en meer aangekleed, zodat dit product nu lijkt op een volwaardig vervoermiddel. Maar ze hebben geen goede vering en een kinderwagenbak kan er ook niet op. Van sommige buggy’s kan de stoel helemaal plat, ze worden dan door de fabrikant aangeprezen voor baby’s vanaf de geboorte. De bewegingsvrijheid wordt er echter in beperkt door de veiligheidsgordel en de zijkanten die omgebogen zijn. Het is weliswaar beter om een baby plat te vervoeren dan zittend, maar een geveerde kinderwagen met grote bak is nog steeds het allerbeste voor baby’s.

Één vervoermiddel

Ondanks de functionele verschillen zien een kleine kinderwagen en een luxe buggy er bijna hetzelfde uit. Ouders kopen veel babyproducten, maar ze kopen natuurlijk niet tweemaal bijna hetzelfde product. Dus willen ze voor hun kind één vervoermiddel, dat vanaf de geboorte gebruikt kan worden en het kind alle comfort biedt, maar tegelijk ook licht en eenvoudig klein opvouwbaar is en in de kleinste auto past. Is dat een kinderwagen of een buggy? Het zal de jonge ouders worst wezen, zolang het product voldoet aan hun eisen. Dat betekent: klein, makkelijk mee te nemen en moet er comfortabel uitzien (dit is niet hetzelfde als ‘comfortabel zijn voor het kind’!). We zien daarom kinderwagens met veel te kleine bakken die onvoldoende geveerd zijn en buggy’s die groter en zwaarder (en, toegegeven, vaak ook comfortabeler) zijn dan het oorspronkelijke idee van een buggy.

Onderscheid is beter

Ouders realiseren zich niet dat het wensen van een product dat aan tegenstrijdige eisen voldoet, in de praktijk leidt tot een product dat op geen enkel punt bijzonder goed scoort. Ze zouden zich moeten realiseren dat één transportproduct niet aan àl hun eisen tegelijk kan voldoen, en dat het beter is voor het kind om onderscheid te blijven maken tussen een degelijke kinderwagen en een lichte buggy. Moeten ouders dan weer een kinderwagen èn een buggy nemen? Dat hangt er vanaf. Voor een baby raad ik in ieder geval een goed geveerde en gedempte kinderwagen aan met een zo groot mogelijke bak en een stevige, brede stoel met bumper bar voor als het kind goed kan zitten. Dit is noodzakelijk voor een goede ontwikkeling van het kind en hier moeten geen concessies aan gedaan worden. Willen we immers niet allemaal het beste voor baby’s? Wie deze kinderwagen voor oudere kinderen te groot of te zwaar vindt in bepaalde gebruikssituaties, kan er een lichte buggy bij kopen, die pas gebruikt mag worden als het kind goed kan zitten.

Grote geveerde kinderwagen prioriteit

Kortom, bezuinig niet op gezondheid van en comfort voor de baby. Een grote, geveerde kinderwagen is de eerste prioriteit. Geef kinderwagens en buggy’s hun eigen identiteit terug en focus op hun sterke punten. Geef ouders de keuze, maar licht ze wel goed voor.

Door Brecht Daams
Lees meer columns van Brecht

 

Brecht Daams

Brecht Daams is zelfstandig ergonomisch consultant (ergonomie.nl) en lid van de NEN-normcommissie voor kinderartikelen. Ze studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Als specialist in baby-ergonomie en ervaringsdeskundige moeder van drie kinderen schrijft ze columns over de ergonomie van baby- en kinderproducten.