Met nieuwe applicaties, zoals Meerkat en Periscope, kan iedereen die een smartphone heeft snel een livestream opzetten. Met livestreaming kun je live contact leggen met mensen over de hele wereld. Livestreaming is hot, maar wat kun je ermee als bedrijf?

Wat is livestreaming precies? Het is een nieuwe, opkomende vorm van online/video/social media marketing. In principe hebben we het over live uitzenden van beelden die je als persoon of als bedrijf maakt. Tot voor kort was het gebruik van livestreaming ingewikkeld. Er zijn diverse apps voor liveverbinding gesneuveld (denk aan TwitCasting Live, TinyChat en Qik & Ustream Broadcaster) omdat de technische wereld er gewoonweg nog niet klaar voor was. Sinds het gebruik van 4G met grote databundels op mobiele apparaten, is er veel meer mogelijk en kun je nu altijd en overal livestreamen. Vooral de applicaties Meerkat en Periscope zijn in opkomst omdat ze zo gemakkelijk in het gebruik zijn.

Meerkat of Periscope

Vooral celebs maakten in de eerste instantie gebruik van Meerkat voor hun fans, bijvoorbeeld met een persoonlijke videoboodschap of privéconcert! Deze persoonlijke interactie levert veel affiniteit op. Net zoals bekende mensen een band proberen op te bouwen met hun fans, kunnen bedrijven daarvan leren. Als bedrijf of merk probeer je ook een band op te bouwen met je publiek.
Meerkat was de eerste livestreaming app die voor het SXSW-festival werd gelanceerd. Op deze plek nemen ‘early adaptors’ en ‘entrepreneurs’ de laatste trends door. Op Twitter werd de app een ware hype, waarop Twitter de upstart van Periscope overnam. Periscope is dus een livestream app van Twitter. Uit onderzoek van Keyhole blijkt dat Periscope drie keer meer invloedrijke gebruikers heeft en ook meer wordt gebruikt dan Meerkat. Frankwatching.nl meldt: ‘Periscope is gemakkelijker in gebruik en beter ingericht. Met Periscope kom je binnen in een lijst van actuele livestreams, het heeft een terugkijkmogelijkheid van 24 uur en start makkelijker op. Streams en reacties worden niet automatisch doorgeplaatst op Twitter. Bovendien kunnen mensen reacties achterlaten en ‘hartjes’ geven. Hierdoor is Periscope vooraanstaand.’

Livestreamen: is dat wat voor mijn bedrijf?

Zeker weten! Livestreaming kan interessant zijn voor je bedrijf. Zie het als een nieuwe manier om je zakelijke zichtbaarheid te vergroten en in gesprek te gaan met je publiek. Met bewegend beeld kun je nog meer overdragen dan alleen tekst en statisch beeld.

Dit is een deel van het artikel. Het hele bericht is terug te lezen in het vakblad september 2015