metaverse

Tijdens het laatste Cross Media Café, gehouden in samenwerking met Beeld & Geluid, stond een interessant thema op de agenda: Metaverse. In de game industrie, sportwereld en modewereld wordt hier al veelvuldig gebruik van gemaakt. Wat staat ons te wachten met Metaverse en hoe is deze toe te passen in de retail? Een korte impressie van deze online bijeenkomst.

Wat is Metaverse precies?

Metaverse is een samenvoeging van virtual reality en augmented reality ervaringen. Het is een nieuwe vorm van internet waarbij mensen zich in een 3D wereld kunnen begeven om te gamen, elkaar te ontmoeten, optredens bij te wonen en te winkelen. Metaverse staat nog in de ‘babyschoenen’, maar er zijn al diverse platforms die laten zien wat er mogelijk is met Metaverse. Denk aan de online computerspellen Fortnite, Roblox en Second Life. In de 3D wereld Decentraland is het al mogelijk optredens en activiteiten bij te wonen.

Omgeving voor communicatie en commercie

De eerste gasten die bij moderator Monique van Dusseldorp aan tafel schuiven zijn Karlijn Vogel-Meijer, Head of Industry bij Meta en Jorrit Velzeboer, oprichter en CTO van Your Open Metaverse (YOM) en Beemup. Volgens Karlijn zal Metaverse iedereen een 3D omgeving bieden voor communicatie en commercie. Daarbij spelen Virtual Realitybrillen een belangrijke rol. Meta werkt al samen met verschillende bedrijven en is nu bijvoorbeeld bezig met een museum in Berlijn. Belangrijke vraag daarbij is: hoe kun je kunst bij mensen thuisbrengen en voorkom je dat mensen alleen maar heen en weer lopen langs schilderijen? Het gaat om nieuwe technologieën en nieuwe uitdagingen, aldus Karlijn. Bij veel Metaverse modellen kun je NFT’s gebruiken, kan dat ook bij Meta? Vraagt Van Dusseldorp. Karlijn antwoordt dat Meta hier zeker over nadenkt. Er komen tenslotte miljarden mensen op ons platform en dat geeft veel inzichten over wat de gebruiker wil.

Eigen content en creaties

Jorrit Velzeboer vertelt dat hun organisatie 2,5 jaar geleden begon met het maken van content. Al gaandeweg kwamen ze erachter dat er geen goed platform was om het neer te zetten. Beemup maakt niet alleen bijzondere content maar biedt ook een infrastructuur die door makers gevuld kan worden met eigen content en creaties. Your Open Metaverse is een open platform dat artiesten, ontwikkelaars en bedrijfsleven helpt om Meta reality te realiseren met NFT storefronts en een eigen community.

Voetsporen in de game industrie

Metaverse heeft zijn voetsporen liggen in de game industrie maar er is een belangrijk verschil, meldt Velzeboer. Gamespellen moet je installeren bij gebruikers en je hebt bepaalde hardware nodig bij het afspelen, de virtuele werelden van Metaverse zijn veel toegankelijker en de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een digital twin van mensen te maken en deze te broadcasten. Op dit moment zijn ze bezig met een uniek project in samenwerking met dj Sam Ace. Ze krijgt een eigen show met eigen visuals en nieuwe technieken. Sam Ace die inmiddels aan tafel is geschoven, spreekt van een nieuwe kans voor een nieuwe generatie. ‘De mogelijkheden zijn ongekend. Als dj wil je in verbinding staan met je fans, dat lukt niet altijd fysiek maar met Metaverse kan dat wel.’

Digitalisering van objecten

Vervolgens schuiven 2 andere experts aan. Jan Verwoerd is de oprichter van 360 Fabriek, gespecialiseerd in het digitaliseren van objecten en omgevingen. Ze maken fotorealistische 3D-modellen ofwel Digital Twins, die gebruikt worden voor VR en AR producties. Dit zijn de bouwstenen voor de metaverse. Verwoerd en zijn team zijn vooral actief in de meubelbranche. ‘We moesten vroeger op een complexe manier beelden maken, dat gaat nu veel makkelijker, en kan soms zelfs met een iphone. Met Meta komen er steeds betere en snellere AI oplossingen. Voor ons is digitalisering op basis van AI het belangrijkste.’ In hun klantenbestand zitten bedrijven maar ook overheidsbedrijven. Onlangs hebben ze voor een brandweer in een rayon een virtuele training ontwikkeld. Vroeger moesten brandweerleden naar verschillende risicolocaties, nu kunnen ze oefenen in een virtuele wereld. Hij verwacht een grote toekomst voor een Europese Metaverse. Hij vindt dat de overheid moet opstaan, er mag niet te veel macht naar dezelfde partijen gaan. Hier in Nederland is het niveau van afgestudeerden hoog. Er is veel talent en er zijn veel gamers. ‘Zware gameverslaafden zijn voor mij werknemers!’ aldus Verwoerd.

Meer doen met virtuele beelden

Nicolaas Westerhof is de mede-oprichter en CTO van Beyond Sports. Ze begonnen 8 jaar geleden met de inzet van VR als tool voor voetbaltrainingen. Nu laat Beyond Sports fans hele wedstrijden herbeleven vanuit meerdere camerastandpunten en op verschillende platforms, ze werken bijvoorbeeld voor American Football organisaties en FIFA. Nicolaas: ‘We maakten in eerste instantie virtueel beeld voor trainingen, maar kwamen erachter dat je met de virtuele beelden veel meer kunt doen. Zoals het vertalen van de spelers naar Lego-poppetjes. Kinderen kijken bijvoorbeeld niet graag lang naar een voetbalwedstrijd, door Lego maak je het spel aantrekkelijk om naar te kijken. De volgende stap is om zelf deel te nemen aan deze wedstrijden. In plaats van dat de regisseur bepaalt wat je te zien krijgt, wordt het: wat is interessant voor onze klanten en kijkers?’

Nieuwe experiences

Funs Jacobs is Category Lead Gaming bij Media Monks. Zij produceerden de Song Breakers Award, een muziekshow op het Roblox platform, en trokken daarmee 6 miljoen virtuele bezoekers. Bij Media Monks gaat het om het creëren van een nieuwe experience. Funs: ‘We krijgen regelmatig vragen van bedrijven: wij willen ook wat doen in metaverse, maar de vraag moet natuurlijk zijn: wat wil je bereiken? We zien het als virtualisatie van het internet. Covid en het thuiszitten heeft dit in een versnelling gebracht. Door covid hebben we bijvoorbeeld een digitaal festival bedacht, je kon hier als avatar naar toe gaan en rondrennen. Het grote succes was voor ons en de klant een eyeopener.
Jelmar Hagen is de Creative Director van Villain Studios in Amsterdam, een van de eerste studio’s die origineel materiaal produceren voor web3 toepassingen. Zo maakten zij voor MContent in Dubai een documentaire speciaal voor een virtueel theater in MContent’s Cineverse. ‘Villain Studios is een bedrijf dat verhalen maakt waar je langer dan 5 minuten naar kijkt, het is content voor streamers’, aldus Hagen.

Metaverse in het kort

Met metaverse kun je via smartphones, laptops en desktops digitale werelden verkennen. Je kunt een Avatar creëren en deze aanpassen en laten bewegen in de digitale wereld. Je kunt er rondlopen, vrienden ontmoeten en digitale goederen kopen. Deze digitale goederen zijn net als NFT’s via crypto-currencies beschermd via blockchain technologie. De term Metaverse werd voor het eerst gebruikt door Neal Stephenson in zijn sciencefictionroman ‘Snow Crash’ uit 1992. Metaverse was in zijn verhaal een digitale, driedimensionale ruimte waarin mensen als avatars konden bewegen. Ook de film Matrix is op dit idee gebaseerd. In 2021 kondigde Mark Zuckerberg van Facebook aan om van zijn social mediaorganisatie een ‘metaverse’ organisatie te maken. Online gamebedrijf Epic, bekend van het beroemde spel Fortnite, is volop bezig met Metaverse.

Voorbeelden hoe je metaverse kunt inzetten als bedrijf:

  • Je kunt online trainingen verzorgen voor diensten of producten waarbij je de doelgroep levensechte scenarios laat beleven.
  • Je kunt klanten een levensechte ervaring bieden om je product uit te proberen en te testen. Natuurlijk in de hoop dat klanten het product beter begrijpen en willen afnemen.
  • Er zijn al digitale ontwerpstudio’s die Metaverse inzetten om virtuele producten te verkopen. Denk aan virtuele sneakers of jas. Bijvoorbeeld om je avatar een nieuwe outfit te geven.
  • Je kunt klanten beter helpen, uitleg geven en dat zorgt voor meer vertrouwen in je product of dienst.
  • Ook evenementen en seminars kunnen in de Metaverse worden gegeven. Dit kan een vermindering van logistieke- en transportkosten betekenen. Maar het uitbesteden is natuurlijk ook een kostenpost. Via Metaverse kunnen belangrijke data worden opgebouwd en dat geeft inzichten in het gedrag van de klant.
  • Met Metaverse is het mogelijk 3D winkels ontwikkelen, het productaanbod uit te breiden en zo meer betrokkenheid te creëren.
  • Je kunt Metaverse inzetten om producten te testen of om virtuele prototypes in te zetten om deze aan kleine groep mensen te laten zien, om deze te ervaren en of voor feedback. Daarmee kan de periode van produceren worden verkort.

Meer artikelen bedrijfsvoering lezen