Wie denkt dat zijn of haar zoon of dochter het familiebedrijf wil overnemen komt bedrogen uit. Uit onderzoek van Ernst & Young blijkt dat 77% van de hoogopgeleide studenten niet geïnteresseerd is in het familiebedrijf van de ouders. Daarvoor werden meer dan 90.000 studenten ondervraagd in 26 landen waaronder Nederland met een familiebedrijf als achtergrond.

Overnames zijn goed voor de economie
Volgens Van Teeffelen wordt het effect van overnames door de overheid onderschat. Overnames zijn namelijk heel goed voor de economie. Want wie een bedrijf overneemt besluit tot vernieuwing en dat betekent vooruitgang. Bovendien wordt kapitaalvernietiging voorkomen en werkgelegenheid in stand gehouden. Overnames pakken ook vaak succesvol uit, na vijf jaar bestaat 90% van de overgenomen bedrijven nog steeds.

Blijven investeren
Ondernemers zelf moeten oppassen dat ze, met de gedachte na een paar jaar te willen stoppen, niets meer investeren in hun organisatie. Een onjuiste gedachte want daarmee holt de waarde van je bedrijf achteruit, meldt Van Teeffelen. Ondernemers moeten zorgen dat de waarde van hun bedrijf juist aantrekkelijk is en blijft. Nog een andere tip: bij het zoeken van overnamekandidaten is het belangrijk je in de motieven van kopers te verdiepen. Kandidaat-kopers willen soms met jouw zaak een heel andere richting inslaan. Dan zijn bijvoorbeeld locatie, vergunningen, klantenbestand etc. van belang voor een koper.

Meer informatie is te vinden bij de Kamer van Koophandel die regelmatig overnamedagen organiseert.

Bron: Ernst & Young, Kamer van Koophandel

Dit is een gedeelte uit het verschenen artikel in BabyWereld.