Toen de Kenana knuffels op ons bureau belandden, lekker grof gebreid, maar o, zo origineel, in Afrikaanse dierenvormen die je hier niet zomaar ziet, zoals olifant, neushoorn en zebra, in prachtige aardetinten en ook nog eens voorzien van een handgemaakt kaartje van de maakster, waren we op de redactie direct verkocht. Welke organisatie zit er achter Kenana Knitters? Onze speurtocht bracht ons naar Kenia!

 

Er zit slechts 5 minuten wandelen tussen onze lodges en de openbare werkplaats van Kenana Knitters in Njoro Kenia. Gewapend met fotocamera en notitieblok nemen we tussen de Kenana Knitters plaats op één van de banken. We bevinden ons in een kleurig schouwspel met vrolijk lachende breisters, tikkende naalden, bergen  gesponnen wol in de mooiste kleuren terwijl baby’s en peuters tussen de wol en breiwerken spelen.

Kenana KnittersKenana werd in de zeventiger jaren opgericht op de Kenana Farm, toen mensen een afzetmarkt zochten voor hun handgeweven garens. Eigenaresse Patricia Nightingale vertelt ons: ‘Van oorsprong was het een weverij. Er werd wol gesponnen en geverfd met natuurlijke plantenextracten. Het breiwerk is er pas later bijgekomen. Toen mijn voorgangster overleed vroegen ze mij te helpen, er waren immers heel wat vrouwen afhankelijk van het werk bij Kenana. Eigenlijk ben ik een naaister en geen breister, maar ik kan wel goed ontwerpen. Tot dan verkochten we slechts een kleine collectie Afrikaanse dieren in een winkel in Nairobi, maar de toeristen waren zo enthousiast dat we besloten de collectie uit te breiden.’ Ze vertelt hoe er steeds meer breisters aangenomen werden en hoe het kippenhok werd verbouwd en uitgebreid tot de huidige, grote openbare werkplaats met aangrenzende winkel.

 
Kans op eigen inkomen
In Kenia is de positie van vrouwen op het platteland niet gemakkelijk, krijgen we te horen. Het is nog steeds een mannenmaatschappij en op het platteland is er vaak tekort aan alles. Kenana Knitters geeft plattelandsvrouwen een kans op een eigen inkomen. De ingekochte, gesponnen wol wordt gewassen en vervolgens geverfd in prachtige tinten waarvoor traditionele planten gebruikt worden zoals red cabbage, beetroots en leaves.
Omdat de meeste vrouwen niet kunnen lezen, maakt Patricia speciale teltekeningen.
Momenteel zijn er bijna 500 breisters en spinners verbonden aan Kenana. Allemaal krijgen ze een rechtvaardig loon en wordt er gezorgd voor medische zorg en voorlichting over HIV, gezinsplanning etc. Daarmee kunnen ze hun levensstandaard en die van hun kinderen verhogen en dat heeft weer zijn invloed op de mensen in de gemeenschap waar ze wonen.

Dit is een gedeelte uit het verschenen artikel in BabyWereld.