Elke jonge ouder wil het beste voor zijn of haar kind. Niet alleen dat het kind op dit moment gezond is, maar ook dat het tot op hoge leeftijd gezond blijft. In dat kader heb ik goed nieuws voor jonge ouders: zij kunnen daar een belangrijke, positieve rol in spelen.

Het gaat over houding en beweging. Vroeger hadden kinderen daar weinig problemen mee. Maar orthopedisch chirurg Piet van Loon ziet sinds vijftien jaar steeds vaker vervormde tussenwervelschijven (‘wigwervels’) en gebrek aan soepelheid in de rug bij kinderen. Daar krijgen ze veel last van. Vervorming en stijfheid van de rug kan leiden tot beklemming van de zenuwen die er doorheen lopen, met rugpijn, buikpijn en problemen met de darmen en het (para)sympathische zenuwstelsel tot gevolg.

Kinderen die last hebben van een vervormde rug, worden geopereerd. Het zou echter beter zijn als die kinderruggen helemaal niet deformeren. Want wie op jeugdige leeftijd al dergelijke problemen krijgt, zal op latere leeftijd nog veel meer last van zijn rug krijgen. Dat geldt ook voor kinderen met slechte ruggen die nog niet geopereerd hoeven te worden.

Oorzaken van rugproblemen

Volgens dr. Van Loon zijn er vier oorzaken voor de hoos aan rugproblemen die nu zelfs al bij jonge kinderen zichtbaar zijn:

  1. Te weinig buikligging voor baby’s. Daarmee begint de ontwikkeling van een verkeerde houding.
  2. Gebruik van wipstoeltjes, autostoeltjes (buiten de auto) en andere ‘zitproducten’ voor kinderen die nog niet uit zichzelf kunnen gaan zitten. Die houding in een stoeltje zorgt voor een ‘bolle rug’. Omdat de botten van kinderen nog vervormbaar en in ontwikkeling zijn, groeit de rug door dat ‘zitten’ zodanig krom dat dit vroeg of laat tot kan leiden tot vervormingen, stijfheid, rugpijn, buikpijn, zenuwproblemen en hernia.
  3. Overmatig gebruik van mobieltjes, tablets en gamecontrolers, die frequent en langdurig in ongezonde houdingen gebruikt worden. Hierdoor kan een slechte houding verergeren.
  4. Onvoldoende kennis van en aandacht voor houding bij professionals zoals consultatiebureau, kinderfysiotherapeuten en gymleraren. Ook ouders die het beste voor hun kind willen, krijgen daardoor niet de juiste informatie.

Stijve ruggen, wigwervels en bochels komen tegenwoordig zo vaak voor, dat men denkt dat dit normaal is voor een kind. Daarom wordt er niets tegen gedaan, waardoor het van kwaad tot erger gaat. Het effect zien we pas over enkele decennia: de kinderen met houdings- en bewegingsproblemen van nu zijn de volwassenen met serieuze rugproblemen van de toekomst.

Voorkómen van rugproblemen

Het goede nieuws is dat ouders met betrekkelijk weinig moeite vervorming van de rug van hun kind kunnen voorkómen:

  • Het begint bij buikligging! Laat een baby zo vaak mogelijk op de buik liggen, maar wel onder toezicht. Buikligging zorgt voor een goede houding en versterkt de strekspieren van de rug. Die zijn ook nodig om te leren lopen!
  • Laat jonge kinderen altijd op een vlak oppervlak liggen, nóóit in ‘stoeltjes’ (of stoel-achtige producten). Zet ze pas in een stoel als ze uit zichzelf gaan zitten, en dan niet vaker dan nodig is.
  • Tot ongeveer 5 à 6 jaar geen computers of tablets etc. en geen zitten, maar: bewegen, bewegen, bewegen!
  • Laat kinderen turnen, gymnastiek of ballet doen. Deze sporten bevorderen een goede houding en beweging. Voetbal, hockey en tennis doen dat niet.

In de auto moeten kinderen overigens wèl altijd in een stoeltje zitten. Anders kan een auto-ongeluk fataal aflopen en dat wil je ook niet. Autorijden moet voor jonge baby’s wel beperkt worden tot korte, noodzakelijke ritten en fabrikanten zouden dat ook naar ouders moeten communiceren.

Wat kunnen ontwerpers, fabrikanten en verkopers doen om kinderruggen te redden? Maak en verkoop producten waar baby’s veilig en ruim plat in kunnen liggen, zonder gordel om. Raad stoel-achtige producten voor baby’s krachtig af. Een gezonde kinderrug begint bij goede voorlichting aan de ouders.

Door: Brecht Daams, met medewerking van dr. Piet van Loon, orthopedisch chirurg en oprichter van Care to Move in Deventer
Lees meer columns van Brecht
Meer lezen over baby’s en bewegen

Brecht Daams