het babygoed kringloop babyspullen

Op een bedrijventerrein in Huissen onder Arnhem bevindt zich HetBabyGoed, het eerste kringloopbedrijf in Nederland gespecialiseerd in baby- en kinderartikelen. Begin dit jaar gingen de deuren open.

De foto’s op de website doen geen recht aan de winkel. Als we binnenkomen, weten we niet wat we zien. Staan er op de site foto’s van groepjes artikelen, inmiddels staat het pand van voor naar achteren vol met tweedehands kinderwagens, kinderstoelen, ledikanten, complete babykamers, commodes, badjes, fietsstoeltjes, autostoeltjes, draagdoeken, babykleding, knuffels, boeken, speelgoed en meer.
We spreken met Dianne en Jaap Sissing, beiden bevlogen eigenaren van HetBabyGoed. Direct bij binnenkomst maken we een rondje door de winkel. We zien de werkplaats waar artikelen worden gecontroleerd op beschadigingen en compleetheid, de wasruimte waar lakens en kleding worden gereinigd, de naairuimte waar textiel dat te mooi is om weg te doen, wordt gerepareerd. In de winkel kunnen bezoekers onbeperkt rondsnuffelen tussen alle producten en tussendoor genieten van een kop koffie of thee met wat lekkers erbij. Er is een speelhoekje en voor de sanitaire stop een ruim toilet met verschoontafel en gratis gebruik van huidverzorgingsproducten en schoonmaakdoekjes.

Het BabyGoed, kringloopwinkel babyspullen

Jaap en Dianne Sissing en studente Tooske

Het BabyGoed, kringloopwinkel babyspullen

Kringloopwinkel voor babyspullen gevestigd in Huissen

Dagbesteding en duurzaamheid

Waarom zijn ze deze kringloopwinkel begonnen? Dianne: ‘Ik wilde heel graag wat doen voor medewerkers van de dagbesteding. Dat heeft te maken met mijn privésituatie, mijn zus had zorg nodig en ik zag hoe ze opknapte toen ze met dagbesteding weer een invulling aan haar leven kon geven. Toen één van onze zes kinderen een tienermoeder werd, leek dit wel voorbestemd. Ik wil gewoon graag wat betekenen voor mensen ‘met een kleine portemonnee’. Ze vertelt over haar andere beroep als fysiotherapeute, waar ze al ruim 40 jaar zwangeren begeleidt. ‘Als sommigen krap bij kas zaten deed ik een oproep op Facebook voor babyspullen en daar kwamen altijd wel reacties op. Het is helemaal niet nodig om alles nieuw te kopen. Er wordt zoveel weggedaan dat nog een tweede leven kan krijgen. Natuurlijk kun je ook terecht bij gewone kringloopwinkels, maar de producten daar zien er vaak een beetje smoezelig uit en het assortiment is beperkt. Dat wilde ik anders doen.’ Samen met echtgenoot Jaap, gepensioneerd salarisadministrateur, maakte ze een businessplan om aan de gemeente te presenteren. Die was direct enthousiast en ondersteunde de verdere uitwerking van hun plannen.

Babygoed als erkend leerbedrijf

Er werd op de Veilingweg een pand gevonden en in februari 2020 werden de deuren, onder begeleiding van een hoempapaband, door een vertegenwoordiger van Bedrijven Gemeente Lingewaard geopend door het opblazen van een reuzenbaby. Er is een samenwerking opgezet met dagbesteding Driestroom in de regio en HetBabyGoed is een erkend leerbedrijf voor studenten van Helicon die een studie volgen op het gebied van duurzaamheid, en voor  ROC-ers (Dienstverlening, Zorg en Welzijn enz.) en VMBO-ers. Zo’n 10 enthousiaste vrijwilligers komen bij toerbeurten helpen.

Shop-in-shop

In het pand zijn shop-in-shop ruimtes gereserveerd. ‘Die zijn bedoeld voor de crea-bea’s in ons midden’, vertelt Dianne. ‘Denk aan mensen die knuffels haken en breien, luiermanden samenstellen, houten kindermeubelen, geboorteborden, gipsbuiken of 3D prints maken. Voor een kleine vergoeding kunnen ze bij ons een unit huren. De enige voorwaarde die we stellen is dat ze minstens één dagdeel aanwezig zijn, wij zorgen voor de rest.’ De shop-in-shops zijn ook nodig, want het gemeentebeleid bepaalt dat er niet alleen detailhandel mag worden gevestigd, maar wel in combinatie met productie. Er zijn op dit moment een paar ruimtes verhuurd, maar Dianne en Jaap hopen op meer enthousiastelingen. Tot dan worden de lege units nuttig gebruikt voor het etaleren van diverse babyartikelen. Eén van de ruimtes is ingericht door studente Tooske die aantrekkelijke cadeaupakketten samenstelt met tweedehands producten uit de winkel.

Hergebruik is een must

‘In principe nemen we alle baby- en peuterartikelen aan, maar de producten moeten wel kunnen worden hergebruikt’, aldus Dianne. Gebruikerssporen zijn geen probleem, maar incomplete artikelen, producten die flink beschadigd zijn of niet aan de veiligheidsnormen voldoen, kunnen we niet aannemen’, legt Dianne uit. Veel mensen dragen de winkel een warm hart toe en weten de winkel inmiddels goed te vinden voor het doneren van babyspullen. Ze wijst op een gulle gift in de vorm van een authentieke Riemersma die een mooie plek in de winkel heeft gekregen. Hier en daar staan zelfs spiksplinternieuwe producten die zijn gedoneerd.
De financiën zijn in handen van Jaap, die tevens verantwoordelijk is voor de werkplaats. Hij controleert alle kinderwagens en meubels. ‘De bekleding wordt eraf gehaald en gewassen, de wagen wordt nagekeken en indien nodig worden onderdelen besteld, bijvoorbeeld bij de Kinderwagengarage. Zijn er geen onderdelen meer beschikbaar, dan houdt het helaas op en gaat het product naar de stortplaats. Alles wat we verkopen, daar staan we achter qua veiligheid’, aldus Jaap.

Samenwerking met Stichting Babyspullen

Een groot deel van de ingebrachte spullen betreft baby- en kinderkleding. De kleding wordt geïnspecteerd en op maat gesorteerd. Het aanbod is momenteel nog groter geworden omdat er geen kledingbeurzen meer plaatsvinden. Een slimme samenwerking met Stichting Babyspullen, die mensen met een minimum inkomen helpen met een starterspakket, biedt uitkomst. ‘Het is een win-win situatie’, zegt Dianne. ‘Zij sturen ons grotere babyartikelen die zij moeilijk kunnen verspreiden en wij geven hun babykleding. Voor de ingebrachte jasjes, vestjes, slaapzakjes, rompertjes in kleine maatjes, hydrofiele luiers, omslagdoeken en beddengoed, is wel een plaatsje in de eigen winkel gereserveerd.

Samenwerking met gemeentes

Er wordt intensief samengewerkt met omringende gemeentes. ‘Daardoor kunnen wij ook mensen met een kleine beurs in eigen regio helpen. Via de regeling ‘Meedoen in Lingewaard’ en ‘Over Betuwe’ kunnen zij door middel van het inleveren van punten kledingpakketten en producten bij ons ophalen. De Gemeente staat garant voor een vergoeding. Inmiddels zijn we ook in gesprek met de gemeente Arnhem en Nijmegen. Daarnaast werken we samen met de Dullertstichting. Het voelt heel goed om mensen blij te kunnen maken en we zien dat ‘onze spullen’ goed terecht komen!

Verhuur van babyspullen

Het aanbod van HetBabyGoed is groot en gevarieerd maar de winkel puilt ook een beetje uit zijn jasje. De tijd lijkt te zijn aangebroken om selectiever te worden met het aannemen van bepaalde producten zoals knuffels en speelgoed. Naast in- en verkoop worden er ook producten verhuurd, zoals een weegschaal en wieg. ‘Dit gaat volgens de statiegeldmethode’, legt Dianne uit. ‘Als klanten het product binnen de afgesproken tijd terugbrengen, krijgen ze een deel van het aankoopbedrag retour. Op de labels is informatie over het product te vinden, maar geen verkoopprijzen. ‘Een bewuste keuze’, meldt Dianne, ‘we gaan met de klant in gesprek om te horen hoeveel ze te besteden hebben, dan kunnen we kijken wat we voor ze kunnen doen. We willen graag dat ze blij de zaak verlaten. Richtlijn is dat alles voor ongeveer de helft of een derde van de waarde weggaat.
Hoewel ook buiten de regio steeds meer aanstaande en jonge ouders HetBabyGoed weten te vinden, kan de aanloop beter. Ze zijn daarvoor actief op social media, schrijven verloskundigen aan en willen op de site het aanbod nog beter omschrijven voor toekomstige bezoekers. Dianne: ‘Mensen die voor het eerst bij ons komen zijn zo onder de indruk van wat wij allemaal te bieden hebben.’

HetBabyGoed werkt zelfs op afspraak

Duurzaamheid is hot en er komen steeds meer initiatieven. HetBabyGoed lijkt de tijd mee te hebben. Maar na de opening gooide corona roet in het eten, bezoekers trekken is in deze tijd lastig. Toch is het ze gelukt break-even te draaien. Als service zijn Dianne en Jaap bereid op afspraak te werken, zelfs buiten sluitingstijd. ‘Er zitten onvoorstelbaar veel uren arbeid in HetBabyGoed, maar we doen het met liefde. We gaan geen dag met tegenzin naar de zaak’, aldus Jaap. Dianne vult aan: ‘We willen in de regio iets heel moois neerzetten waar iedereen die kinderen heeft kan komen voor een cadeau of spullen voor de uitzet. En wie weet wordt het nog eens een familiebedrijf als een van onze kinderen het wil overnemen, dat zou helemaal mooi zijn’.

Het Babygoed kringloopwinkel babyspullen

Kadopakketten gemaakt door Tooske

Het Babygoed kringloopwinkel babyspullen

Tweedehands babykleertjes in overvloed