Kaatje Katoen is in Nederland al jaren actief als het om wasbare luiers gaat.
Gruwelen bij het horen van het begrip ‘wasbare luiers’? Helemaal niet nodig. De nieuwste luiersystemen zijn gemaakt van katoen, bamboe en kunstvezel. Ze zien er hip en vrolijk uit, zijn eenvoudig wasbaar met biologische, afbreekbare inlegdoekjes die je zo door het toilet spoelt.

Achttien jaar geleden hadden Carien van Zorge en Loes Aalders ieder hun eigen bedrijf in luierservice, waarbij wekelijks gebruikte, katoenen luiers bij de klant werden opgehaald in ruil voor schoon gewassen exemplaren. Ze besloten te fuseren en kregen zo in één klap een enorm afzetgebied in heel Nederland met een groot klantenbestand. Helaas verloren ze in de jaren 90 flink wat klanten door de prijzenslagen in de wegwerpluiermarkt. Toch bleven er aanvragen uit alle hoeken van het land binnenkomen. Dat was het punt waarop Carien en Loes besloten om zich helemaal op de verkoop van wasbare luiersystemen te richten via internet.Kaatje Katoen

‘Tot 2008 waren er twijfels of wasbare luiers nu echt zoveel beter voor het milieu waren. Denk aan het benodigde water, bestrijdingsmiddelen voor het verbouwen van katoen en water om de luiers te wassen. Maar het rapport van Milieu Centraal heeft daadwerkelijk aangetoond dat wasbare luiers beter zijn voor het milieu én de portemonnee’, begint Loes. ‘En de milieuwinst groeit nog eens door als luiers door volgende kinderen worden gedragen. Wij hebben er altijd in geloofd dat wasbare luiers milieuvriendelijker zijn. Met wasbare luiers zijn kinderen aangetoond eerder zindelijk en dat bespaart veel geld. Dat is altijd onze drijfveer geweest. Er moet gewoon een antwoord komen op de steeds groter wordende luierberg.’

Inmiddels bieden Carien en Loes onder de naam Kaatje Katoen diverse soorten wasbare luiersystemen aan die hun sporen in het buitenland hebben verdiend, zoals Tots Bots, Popolini en Itti Pitti. Ze zijn gemaakt van ecokatoen of nieuwste materialen zoals bamboe- en kunstvezel.
‘Consumenten kunnen kiezen uit een alles-in-een luier die met je kindje meegroeit, of een tweeledig systeem met een losse inlegluier die je eruit kunt halen om te wassen. Consumenten die advies nodig hebben kunnen terecht bij de 50 consulentes in heel Nederland. Op de vraag wat nu de toppers uit de collectie zijn, loopt Carien van tafel. Voordat we het weten ligt de tafel vol met vrolijk gekleurde en superzacht aanvoelende broekjes. ‘Onze toppers zijn de Bamboozle stretch van Tots Bots en de Easyfit alles-in-een luier. Tots Bots is een kwalitatief product met een prachtige filosofie en marktleider in de United Kingdom. In Engeland zijn wasbare luiers een alom geaccepteerd verschijnsel. Dat komt omdat afval daar niet verbrand mag worden, alleen gestort’, legt Carien uit. ‘De overheid stimuleert het gebruik van katoenen luiers daar met subsidies. Ook in Frankrijk en België lopen de wasbare luiers als een trein.’ In Nederland is er al jaren een stijgende lijn, maar het gaat langzaam. ‘We zien gelukkig steeds meer dat consumenten kiezen voor duurzaam en groen, wasbare luiers passen helemaal in het tijdsbeeld van nu’, aldus Carien.

Dit is een gedeelte uit het verschenen artikel in BabyWereld.