
De bakfiets en fietskar zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Je laadt de kinderen eenvoudig in en uit en vervoert met gemak meerdere kinderen, al vanaf jonge leeftijd. Een fietskar hang je simpelweg achter je gewone fiets en er passen kinderen in tot ongeveer zeven jaar oud.
Verschil tussen de bakfiets en een fietskar
Een bakfiets is een fiets met een kuip of bak met een bankje waarop kinderen plaats kunnen nemen. Er passen een tot vier kinderen in tot ongeveer zeven jaar oud. Een fietskar is een aanhangwagentje op twee wielen dat je achter de fiets bevestigd, hier passen maximaal twee kinderen in tot ongeveer zes jaar oud. Sommige fietskarren zijn uitgerust met een of twee extra voorwielen. Als de kar losgekoppeld is kun je met de kar ook wandelen en met sommige types zelfs joggen. Er zijn ook modellen die je kunt uitrusten met een ski-kit zodat je de wagen gemakkelijk in de sneeuw kunt trekken.
Is een fietskar wel veilig?
Sommige mensen vinden dat een eng idee: de kinderen zijn voor hun gevoel erg kwetsbaar. Maar bedenk dat de fietskar is uitgevoerd met een kooiconstructie die de kinderen beschermt en dat ze in de gordels zitten. Bovendien blijft de kar rechtop staan, zelfs wanneer jij valt met de fiets. Ook zit je kind beschut tegen regen en wind. Een voordeel verder is dat de fietskar vaak ook als wandelwagen te gebruiken is en dat is handig als je even een boodschap moet doen! Er zijn bakfietsen met twee en drie wielen. Met twee wielen zoef je wat stabieler door de bocht, drie wielen bieden een betere stabiliteit op de doorgaande weg. Ook geldt: hoe lager de onderkant van de bak, hoe stabieler je rijdt. Bakfietsen en fietskarren zijn behoorlijk groot, ze nemen veel ruimte in bij het parkeren op de plek van bestemming en thuis bij je in de garage of schuur. Dat is wel een punt om rekening mee te houden.
Tips voor het kopen van een bakfiets of fietskar:
- Koop een fietskar met goede vering en goede remmen en zorg dat je met de voeten bij de grond kunt.
- De wielbasis moet breed zijn en een laag zwaartepunt hebben.
- Kijk goed of de kooiconstructie bestand is tegen een botsing of kantelen?
- Mocht de fietskar kantelen dan mag je fiets niet mee kantelen bij het omvallen, dit voorkom je door een koppeling op je fiets met extra borging.
- Hebben de kinderen een goede zitplaats met een zitting van 20 cm diep en 25 tot 30 boven de bodem?
- Heel kleine kinderen zitten niet veilig op de bankjes, zij moeten in een autostoeltje of fietszitje in de bak worden bevestigd.
- Zet de kinderen altijd vast in de gordeltjes.
Nog meer aanschaftips van een bakfiets
- De bodem kan beter van hardplastic gemaakt zijn in plaats van een nylon onderzijde die kan scheuren en kieren.
- Controleer of de spaken goed zijn afgeschermd.
- Zorg dat je goed zichtbaar bent, door een felle kleur, goede verlichting en reflectoren.
- Probeer vertrouwd te raken met de bakfiets, test het remmen, sturen, optrekken en rijden op hellingen altijd eerst uit.
- Gebruik altijd de parkeerrem, vooral bij het in- en uitstappen.
- Er moet een goede, stevige standaard op de bakfiets zitten.
- Let erop dat je kind laag zit, dus liever niet stilstaan bij veel uitlaatgassen van zware vrachtauto’s!
Ook interessant om te lezen: alles over het fietsstoeltje
Foto: Thule