fietsstoeltje

Nederland is een fietsland en dus zijn er talloze manieren om je kleintje te vervoeren op de fiets. Zodra je kindje kan zitten kun je erop uit met de fiets en je kindje in een modern fietszitje!

Baby mee op de fiets

Een baby die nog niet zitten meenemen op de fiets? Ja dat is mogelijk, al moet je natuurlijk letten op alle gevaren die deelname aan het verkeer met zich meebrengt. Je kunt je baby meenemen in een babyautostoeltje of babyschelp die je bevestigt in een fietskar of een bakfiets. Let er daarbij op dat je de baby tegen de rijrichting in vervoerd. Je baby is zo beschermd door de kooi van de fietskar en het autostoeltje of schelp. Er zijn ook speciale dragers voor op de fiets waar je een babyautostoeltje veilig in kunt bevestigen. Mocht je vallen dan is je baby beschermd tegen aanraking met de grond. Als je met de baby een fietstochtje gaat maken let dan wel op het volgende: maak je baby altijd met gordels vast. Zorg dat je baby zich prettig voelt tijdens de rit, probeer zoveel mogelijk schokken en trillingen te voorkomen. Maak de ritjes zeker niet te lang.

Baby in draagzak op de fiets is onveilig

Het wordt afgeraden om je baby in een draagzak op fiets te vervoeren. Mocht je komen te vallen, dan heeft je baby namelijk geen enkele bescherming om zich heen. Bovendien kan je baby kan uit de draagzak vallen en bestaat de kans dat je zelf op je baby valt met alle gevolgen van dien.

In een fietsstoeltje op de fiets

Eerst voorop aan het stuur, later bij papa of mama achterop. De nieuwste fietszitjes zijn allemaal voorzien van een hoge en stevige rugleuning, armleuningen, veiligheidsgordel en voetensteuntjes met riempjes. Voor ons Hollandse weer biedt een regenscherm en windscherm uitkomst en een slaaprol is ideaal voor als je kindje in slaap valt. Wordt je kindje groter, dan is het tijd om een fietszitje voor achterop te kopen. Ondanks verbeteringen in de veiligheid van fietsstoeltjes vinden er nog steeds veel ongelukken plaats met kinderen die met hun voetjes tussen de spaken zijn gekomen. Let er daarom op dat de voetensteuntjes riempjes hebben en gebruik ze ook bij elke rit! Zorg verder voor een goede voetafscherming van de spaken, daarmee voorkom je dat de voetjes tussen de spaken komen. De stalen veer onder het zadel kun je afschermen met een zadelveerbeschermer.

Wanneer mag je baby in een fietsstoeltje mee?

Over het algemeen wordt aangehouden dat je pas met je kind kunt gaan fietsen in een fietsstoeltje voorop als deze goed zelfstandig kan zitten vanuit kruiphouding, dat is gemiddeld met negen maanden. Ook hier geldt: maak de ritjes niet te lang, bouw ze langzaam op en probeer teveel schokken en trillingen te voorkomen. Daarbij is het handig om de tijd aan te houden die je kind normaal gesproken los kan zitten. Een voorzitje gebruik je totdat je kind ongeveer drie jaar oud is, daarna wordt het tijd voor een zitje achterop.

Tips voor het kopen van een fietszitje

 • Voldoet het fietsstoeltje aan de Europese norm NEN-EN 14344? Is de rugleuning hoog en stevig (16 cm), is er zijwaarts voldoende steun met leuningen van 10 cm hoog, zit er een verplicht drie of vierpuntsharnas op?
 • Een zitje moet je aan de stuurpen of balhoofdbuis kunnen bevestigen. Zitjes die je aan het stuur zelf bevestigt zijn niet geschikt voor aluminium sturen.
 • Een racefiets is ongeschikt voor het monteren van een voorzitje.
 • Controleer of rem- en versnellingskabels niet in de knel komen als het zitje op je fiets is gemonteerd.
 • Probeer het zitje uit met je kind, kijk of de voetjes niet ergens tussen de spaken kunnen komen.
 • Check met je kind in het zitje of er geen lichaamsdelen in de knel komen bij het sturen.

Tips voor het gebruik van een fietsstoeltje

 • Door het fietszitje kun je minder ver draaien met je stuur en dus minder scherpe bochten maken.
 • Laat je fiets nooit alleen met je kind op een de standaard staan.
 • Zorg dat de fiets niet om kan vallen terwijl je kind op de fiets klimt of terwijl je het kindje erop tilt.
 • Tip: laad eerst de boodschappen op de fiets en daarna je kind(eren).
 • Door het gewicht van de kinderen en boodschappen ben je trager maar ook breder en langer, hou daar rekening mee met remmen en optrekken in het verkeer!
 • Kleed je kinderen warm aan, zij zitten stil en krijgen het kouder dan jij als fietser.

Foto: Qibbel