
Nederland is een fietsland en dus zijn er talloze manieren om je kleintje te vervoeren op de fiets. Zodra je kindje goed kan zitten kun je erop uit met je kindje in een fietsstoeltje! Je eerste ritje met je kind op de fiets is heel bijzonder, maar dat moet natuurlijk wel veilig. Daarom geven we je hierbij handige tips en tricks voor het kopen van een veilig fietsstoeltje voor en achter.
Wat is een fietsstoeltje
Een fietsstoeltje is een zitje voor je kind voor op de fiets. De kleinste kindjes gaan in het fietsstoeltje voor aan het stuur en oudere kindjes in een fietszitje achter op de bagagedrager. Een fietsstoeltje is ideaal als je met je kind ergens naar toe wilt en je liever niet de auto wilt pakken voor een kort ritje. Een veilig fietsstoeltje heeft een gordel, voetensteunen en voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.
Wat voor fietsstoeltje heb je nodig?
Er zijn verschillende fietsstoeltjes te koop en daarbij is het gewicht maatgevend. Een fietsstoeltje voorop is geschikt voor kindjes tot 15 kg, dat is ongeveer van 9 tot 12 maanden oud tot ongeveer 3 jaar. Fietsstoeltjes voor achter op de fiets zijn geschikt voor kinderen van 9 tot 22 kg, dat is ongeveer vanaf 3 tot 5 jaar.
Wanneer gebruik je fietsstoeltje voor je baby
Je mag pas met je kindje fietsen als deze goed zelfstandig vanuit kruiphouding kan zitten. Dat is meestal zo rond de 9 maanden. Die eerste fietsritjes zijn supergezellig! En omdat je kindje voor je zit, kun je hem of haar goed in de gaten houden. Maar maak de eerste ritjes niet te lang, bouw ze langzaam op. De nek- en rugspieren zijn namelijk nog niet voldoende ontwikkeld om zo veel schokken en trillingen op te vangen. Het is verstandig om de tijd aan te houden die je kind normaal gesproken los kan zitten. Een voorzitje gebruik je totdat je kind ongeveer drie jaar oud is, daarna wordt het tijd voor een zitje achterop.
Bobike ontwerpt hippe, comfy én veilige fietszitjes en accessoires die jou en je gezin helpen om de wereld te ontdekken op een gezonde en leuke manier. De collectie wordt steeds duurzamer door het gebruik van gerecyclede materialen en nieuwe, duurzame materialen zoals suikerriet. Zo blijft jouw gezin in beweging!
Wanneer fietsstoeltje achter
Vanaf 9 kg, dat is als je kind ongeveer 3 jaar is, kun je overstappen naar een fietsstoeltje achter op je bagagedrager. Dat kan ook eerder zijn als er een broertje of zusje komt. Deze Klasse A15 stoeltjes zijn geschikt voor kinderen tot 15 kilo. Er zijn ook zitjes die een zwaarder gewicht aankunnen (klasse A22 tot 22 kilo), maar het is de vraag of je bagagedrager dat aankan. Veel bagagedragers kunnen namelijk maar maximaal 20 tot 25 kg aan. Als je kind zwaarder weegt dan 22 kilo, wordt het tijd dat hij of zij zelf leert fietsen.
Baby mee op de fiets
Heb je een baby jonger dan 9 maanden oud en wil je toch graag fietsen? Er zijn speciale beugels op de markt waarmee je je baby vanaf een maand of 4 in een autostoeltje kunt vervoeren. Deze beugels hebben een veringsysteem waarin je het autostoeltje met stevige elastieken goed vastzet. Ook kun je denken aan het vervoer van je baby in een (auto)stoeltje of babyschelp in de fietskar of bakfiets. Let er daarbij op dat je de baby tegen de rijrichting in vervoerd. Mocht de fietskar omvallen dan is je baby beschermd door het autostoeltje en de wanden van de fietskar. Maak je baby altijd met gordels vast en zorg dat je baby zich prettig voelt tijdens de rit.
Baby in draagzak op de fiets is onveilig
Het wordt afgeraden om je baby in een draagzak op fiets te vervoeren. De kans bestaat dat je baby bekneld raakt tussen jou en het stuur. En mocht je vallen met je fiets, dan heeft je baby geen enkele bescherming om zich heen. Ook bestaat de kans dat je op je baby valt met alle gevolgen van dien.
Is een fietsstoeltje verplicht?
Het is wettelijk geregeld dat kinderen die jonger zijn dan 8 jaar veilig moeten zitten op de fiets of brommer. Het is ook verplicht dat er voldoende steun is voor de rug, handen en voeten. Koop daarom alleen een fietsstoeltje dat voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN 14344. Je vindt deze norm op de sticker op het zitje of gedrukt in het fietsstoeltje zelf.
Fietsstoeltje kopen, waar moet je op letten?
Eerst voorop aan het stuur, later bij papa of mama achterop. De nieuwste, veilige fietszitjes zijn voorzien van een hoge en stevige rugleuning, armleuningen, veiligheidsgordel en voetensteuntjes met riempjes. Hieronder belangrijke aankooptips:
- Ga je een fietsstoeltje kopen let dan altijd op het gewicht, dat is belangrijker dan de leeftijd. Je kind kan net boven of onder het gemiddelde zitten, het gewicht is maatgevend.
- Controleer of het fietsstoeltje aan de Europese norm NEN-EN 14344 voldoet.
- Is de rugleuning hoog en stevig, is er zijwaarts voldoende steun met leuningen, zit er een verplicht 3- of 5-puntsharnas op die je kind niet zelf kan openen?
- Zijn de voetjes goed beschermd en kun je ze met een riempje vastmaken?
- Een zitje moet je aan de stuurpen of balhoofdbuis kunnen bevestigen. Voorzitjes die alleen aan het stuur hangen zijn onveilig.
- Controleer of rem- en versnellingskabels niet in de knel komen als het zitje op je fiets is gemonteerd.
- Reflecterende stickers of een reflector op het achterzitje maakt het fietsen nog veiliger!
Spaakafscherming verplicht
Er vinden helaas nog steeds veel ongelukken plaats met kinderen die met hun voetjes tussen de spaken zijn gekomen. Let er daarom op dat de voetensteuntjes riempjes hebben en gebruik ze ook bij elke rit. Zorg verder voor een goede voetafscherming van de spaken, daarmee voorkom je dat de voetjes tussen de spaken komen. Jasbeschermers zijn te licht en bieden onvoldoende bescherming. Kinderen zijn nieuwsgierig: dus zitten graag met hun vingers aan de zadelveer en aan je fietssleutel. Een zadelveerbeschermer voorkomt afknelling van de vingertjes en met een goed fietsslot voorkom je dat je kind met het sleuteltje en slot gaat spelen.
Welk fietsstoeltje past op mijn fiets
Je wilt natuurlijk zeker weten of een fietsstoeltje op je fiets past. Dat kun je in een fietsenwinkel goed uitproberen. Probeer het zitje uit met je kind, hoe gaat het met de bevestiging? Check of er geen lichaamsdelen in de knel komen bij het sturen. En bij een achterzitje: kijk of de voetjes niet tussen de spaken kunnen komen.
Handige tips voor het gebruik van een fietsstoeltje
- Door het fietszitje voor kun je minder ver draaien met je stuur en dus minder scherpe bochten maken.
- Laat je fiets nooit alleen met je kind op een de standaard staan.
- Zorg dat de fiets niet om kan vallen terwijl je kind op de fiets klimt of terwijl je het kindje erop tilt.
- Tip: laad eerst je boodschappen op de fiets en daarna je kind(eren).
- Investeer in een goede standaard om te voorkomen dat je fiets overhelt als je 1 of 2 kindjes vervoert.
- Door het gewicht van de kinderen en boodschappen ben je trager maar ook breder en langer, hou daar rekening mee met remmen en optrekken in het verkeer!
- Kleed je kinderen warm aan, zij zitten stil en krijgen het kouder dan jij als fietser.
Waar kun je een fietsstoeltje kopen
Je kunt een fietsstoeltje kopen in een fietsenwinkel, maar ook bij grote babyspeciaalzaken en natuurlijk online. Koop je online dan kun je van tevoren niet makkelijk zien of een fietsstoeltje wel op jouw fiets past.
Wat kost een fietsstoeltje
Er zijn verschillende merken fietsstoeltjes met verschillende prijzen. Het beste kun je online of bij een lokale fietsenmaker informeren naar het assortiment en de prijzen.
Wat is een mamafiets
Naarmate je kindje zwaarder wordt, wordt sturen ook een stukje zwaarder. Ook ben je minder stabiel en wordt bochten maken lastiger; je knieën kunnen tijdens het fietsen tegen het voorzitje komen. Daar hebben fietsfabrikanten wat op bedacht: de mamafiets! Deze fietsen hebben een breed, open stuur zodat je benen meer ruimte hebben om de wenteling te maken. Prettig is ook de lage instap voor het makkelijk op- en afstappen met een kindje aan het stuur. Mamafietsen hebben een stevige standaard en een slot om het voorwiel vast te zetten, dat is handig bij het in- en uitnemen van je kind in het fietsstoeltje. Ben je niet zo zeker van je fietskunsten met een stoeltje voorop, dan is een mamafiets een uitkomst. Een mamafiets is stabiel maar daardoor ook wat zwaarder dan een gewone fiets en de draaicirkel is ook wat groter.
Hoe moet je een fietsstoeltje bevestigen?
Kijk voor de juiste manier van bevestigen altijd naar de handleiding. Het monteren van een fietsstoeltje lijkt moeilijker dan het is. Een fietsstoeltje voor moet je bevestigen aan de stuurpen, dat is de stang onder je stuur. Bij de meeste mountainbikes en racefietsen zit het stuur voor de stuurpen en is bevestiging niet mogelijk. Kijk bij het bevestigen of de rugleuning van het fietsstoeltje je uitzicht niet belemmert. Een fietszitje achter kan op 2 manieren worden bevestigd: aan de framebuis of op de bagagedrager via een adapter. Weet je niet zeker of je het goed hebt gedaan? Ga dan even langs de fietsenmaker in de buurt!
Welk fietsstoeltje past op elektrische fiets
Elektrische fietsen hebben een grote vlucht genomen, dus zijn er ook bevestigingsmethoden om een fietsstoeltje achter op te monteren. Bevestiging kan met een koppelstuk aan de bagagedrager of aan de zadelpen. Bij een elektrische fiets heb je altijd te maken met een accu, deze zit vaak onder de bagagedrager. Controleer daarom altijd of het fietsstoeltje en het bevestigingssysteem wel goed past.
Wat nu als je een fiets hebt zonder bagagedrager? Dan kun je een fietsstoeltje kiezen dat je alleen aan de zadelpen bevestigt. Deze wordt via een adapter en een extra bevestiging aan het frame vastgezet.
Kind in fietsstoeltje vastzetten, zo doe je dat!
Voor de eerste keer je kind in een fietsstoeltje vastzetten is niet altijd makkelijk, soms zelfs een worsteling met die trappelende beentjes. Hierbij wat tips voor de eerste keren: zorg dat je fiets stevig staat. Neem je kindje onder de oksels en zet deze daarna in het zitje. Eigenlijk net zoals je je kind in de kinderstoel zet. Zet je kindje daarna vast met in het harnasje en zet de riempjes van de voetensteuntjes goed vast om de schoentjes. Pas daarna kun je zelf op het zadel gaan zitten. Loop in ieder geval nooit weg van je fiets terwijl je kindje in het zitje zit!
Windscherm, slaaprol en hoes fietsstoeltje
Om je kind te beschermen tegen regen, hagel en wind zijn er windschermen die je aan je stuur bevestigt. Een windscherm biedt ook bescherming tegen vliegende insecten en mocht je een ongeluk krijgen, dan kan een windscherm het risico op verwondingen verkleinen.
Fietstochtjes kunnen vermoeiend zijn en de frisse buitenlucht maakt slaperig. Grote kans dat je kindje zit te knikkebollen en in slaap valt. Dan is een slaaprol op het stuurtje ideaal, daarop kan je kindje zijn hoofdje laten rusten.
Er is ook een hoes verkrijgbaar, een soort voetenzak waarmee je je kind van voetjes tot hoofd warm en drooghoudt. Deze hoes beschermt tegen regen, kou, sneeuw en wind. Sommige voetenzakken kun je gewoon om het stoeltje heen laten zitten, je ritst deze dan open en dicht.
Junior fietszitje
Kinderen vanaf 6 jaar hebben meestal hun eigen fiets. Maar in sommige gevallen is het handig om een ouder kind achterop te kunnen vervoeren. Daarvoor zijn speciale junior fietszitjes beschikbaar. Deze monteer je met een adapter op de bagagedrager, het zitje kun je er dan makkelijk op- en afzetten. Junior zitjes hebben een zitting, rugleuning met een gordel en losse voetensteunen.
Buggydrager
Ga je een boodschap doen of naar de kinderboerderij? Dan is het handig om je kind uit het fietsstoeltje in een buggy te zetten. Er zijn speciale buggydragers verkrijgbaar voor op de bagagedrager. De meeste buggydragers zijn geschikt voor bijna elk model paraplubuggy tot ongeveer 7 kilo. Gebruik je de buggydrager niet, dan klapt deze automatisch in zodat deze niet uitsteekt.
Kinderhelm is niet verplicht maar wel aan te raden
In tegenstelling tot andere landen is in Nederland het dragen van een fietshelm niet verplicht. Toch is het wel aan te raden. Mocht je vallen of een botsing krijgen dan biedt een fietshelm bescherming tegen letsel. Koop liever geen tweedehands helm, je weet niet wat ermee is gebeurd en of deze nog wel voldoende veilig is.
Lees ook: fietskar en bakfiets
Foto: Bobike