bijtring oli carol

Zodra de tandjes van je baby doorkomen kan je kind daar flink last van hebben. Een bijtring kan zeker helpen tegen de pijn, maar welke ga je kiezen?

Waarom een bijtring?

Het doorkomen van baby’s tandjes is pijnlijk, al varieert dat van kind tot kind. Je baby wordt wat jengelig, heeft wat verhoging en soms is de ontlasting wat zachter. Een bijtring geeft dan verlichting. Het is zeker verstandig om een bijtring te kopen want geef je je kindje er geen, dan zul je zien dat je baby zijn vingers in de mond gaat stoppen om erop te sabbelen, zo’n last heeft je kindje ervan!

Wat is een bijtring

Een bijtring is gemaakt van rubber, hout, siliconen of kunststof en heeft meestal een opening in het midden zodat je kindje de ring goed kan vasthouden. Bijtringen of bijtspeeltjes zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren, van een eenvoudige ring, ketting, plat figuurtje tot sleutelbos waarmee je kindje ook kan rammelen.

Wanneer een bijtring gebruiken

Zodra je kindje last krijgt van doorkomende tandjes kun je een bijtring aanbieden. Hieronder leggen we verschillende soorten uit:

1. Houten bijtring

Een gewone bijtring van bijvoorbeeld hout heeft een eenvoudige vorm. Door de opening in het midden kan je kindje de ring goed vasthouden. Een houten bijtring mag niet splinteren en moet volkomen glad zijn. Ze zijn vaak gemaakt van beukenhout en er zitten soms figuurtjes of kralen aan. Foto: Haba.

houten bijtring haba

2. Bijtring van siliconen

Siliconen heeft het voordeel dat het zachter aanvoelt dan hout of kunststof, dus prettig voor baby’s tere tandvlees. Ze zijn verkrijgbaar als ring, als een figuurtje, diertje, kortom: er zijn veel vormen! Een siliconen bijtring kun je in de koelkast leggen, dan geeft het extra verlichting. Foto: Bite Me Raff.

bijtring siliconen

3. Van organisch rubber

Tegenwoordig kun je prachtige bijtringen en bijtspeeltjes kopen van organisch rubber. Ze zijn er helemaal puur natuur en uit een stuk gemaakt , maar er zijn ook bijtspeeltjes van natuurrubber in de meest bijzondere vormen zoals dieren, bootjes, groente, stukjes fruit… Zijn ze geverfd, kijk dan of er gebruik is gemaakt van veilige verfstoffen, bijvoorbeeld voedingsmiddelen kleurstof. Foto: Oli & Carol.

bijtring rubber

4. Bijtring en rammelaar

Sommige bijtringen bieden nog wat extra’s, zoals extra ring(en), siliconen kralen etc. Op deze bijtring kan je kindje niet alleen kauwen als hij last heeft van zijn tandvlees, hij kan er ook mee rammelen! 2 in 1 dus! De combinatie van bijvoorbeeld hout en siliconen geeft ook weer een andere druk op het tandvlees. Dat kan je kindje zelf uitproberen. Foto: Chewies and more.

bijtring en rammelaar

5. Bijtring met koelelementen

Dit bijtspeeltje bevat een of meerdere gedeeltes die gevuld zijn met gezuiverd water, gel of gewoon lucht. Je legt de ring ongeveer 30 minuten in de koelkast (niet in de vriezer, want dan wordt het te koud!) en geeft deze daarna aan je kindje. Het koele deel zorgt voor extra verkoeling voor het geïrriteerde tandvlees. Foto: Nûby.

bijtring met koelelementen

6. Bijtring met knuffeltje

Er zijn ook bijtringen in de handel waar een knuffeltje aan bevestigd is voor extra troost. Mocht je hiervoor kiezen, kijk dan of je het knuffeltje kunt losmaken om te wassen. Foto: Difrax.

bijtring met knuffel difrax

Bijthandschoentje

In plaats van een losse bijtring zijn er ook handschoentjes met een bijtgedeelte. Maar let op: je kindje kan hierop alleen maar kauwen en niet onderzoeken of rammelen. Foto: Chewiez.

bijthandschoentje

Slab met bijtgedeelte

Er zijn ook kleine bandana’s of slabben met daaraan een bijtgedeelte bevestigd. De slab heeft als voordeel dat het ook het kwijl van je kindje absorbeert. Foto: Neckerchew.

slab met bijtgedeelte

Zilveren bijtring

Vroeger kregen baby’s bij de geboorte een rammelaar of een bijtring waaraan een grote bedel van zilver was bevestigd. De bijtring was gemaakt van been, maar werd later vervangen door harde kunststof. Ze worden nog steeds verkocht als geboorte of kraamcadeau, maar worden eigenlijk niet meer door baby’s gebruikt. Daarvoor zijn nu betere alternatieven. Foto: Zilverstad, nijntje.

Bijtring zilver

Tips voor het kopen en gebruiken

  1. Je baby kauwt er flink op, dus controleer de bijtring regelmatig op beschadigingen en scheurtjes in het hout.
  2. Controleer of de bijtring voldoet aan de Europese normen. Bijtringen en de kralen moeten absoluut BPA vrij zijn, mogen geen weekmakers (ftalaten) of andere giftige (verf)stoffen bevatten zoals PVC en lood. Ook mogen er geen kleine onderdelen, zoals kralen etc. loskomen.
  3. Kies liever voor een degelijk Europees merk, dan weet je dat het product aan de wettelijke richtlijnen voldoet en veilig is.
  4. Geef je kindje geen bijtring mee als het gaat slapen, daar is het niet voor bestemd.
  5. Zorg dat er altijd iemand bij je kindje is als deze op de bijtring kauwt.
  6. Maak een bijtring regelmatig even schoon, spoel deze af en laat deze even drogen op een theedoek of vel keukenpapier. Houten bijtringen mogen niet in de vaatwasser of te lang in een sopje staan, want dat wordt het hout zacht. Je kunt ze beter afnemen met een vochtig doekje en daarna te drogen leggen.

Foto boven: Oli & Carol