buitenlandse online koopjes

Het lijkt zo aantrekkelijk: producten kopen via buitenlandse webshops als AliExpress en Wish. Maar met het bestellen via online sites buiten de EU lopen consumenten een grote kans een onveilig product binnen te halen. En de prijsstelling van een Chinees product blijkt ook niet eerlijk te zijn ten opzichte van Europese winkels.

Nederland is sterk met online kopen

We kunnen er wat van in Nederland als het gaat om online spullen en diensten kopen. We staan namelijk samen met de United Kingdom, Zweden, Luxemburg en Denemarken in de top 5 van Europese landen. Bestellingen voor diverse producten worden geplaatst bij grote online retailers zoals Amazon, AliExpress en Wish. Alleen al uit China en Hong Kong komen er per dag 70.000 pakjes Nederland binnen.

Onveilige producten die online te koop zijn

De Consumentenbond heeft met buitenlandse zusterorganisaties onderzoek gedaan en concludeert dat veel van de online bestelde spullen onveilig zijn. Van de 250 artikelen die zijn onderzocht en getest voldoen 165 producten niet aan de Europese veiligheidsnormen. De producten werden gekocht bij onder andere ALiExpress, Wish, Amazon, Light inde Box en eBay, dit zijn marktplaatsen waarop verkopers hun spullen te koop kunnen aanbieden. Artikelen die niet door de beugel kunnen zijn onder andere: powerbanks die een schok kunnen geven, smeltende kerstlampjes, niet goed werkende rookmelders, speelgoed dat kan afbreken of te kleine delen bevat, cosmetica met veel te hoge concentraties schadelijke stoffen, sieraden met te veel cadmium en lood en bijtringen met hormoonverstorende stoffen. Ook ontbreekt vaak belangrijke informatie op de verpakking of op gebruiksaanwijzing.

Online kopen buiten de EU is meestal onveilig

De Consumentenbond waarschuwt dat online winkelen buiten de EU kan betekenen dat consumenten artikelen in huis halen die niet aan de bij ons geldende veiligheidsnormen voldoen. Vooral het kopen van kleding, sieraden, cosmetica, speelgoed of apparaten die met stroom werken, wordt afgeraden.

Oneerlijke concurrentie

De uit China afkomstige online producten zijn enorm laag geprijsd, dit komt omdat er geen verzendkosten worden berekend. En dit vinden veel Nederlandse webshops en ook een aantal politieke partijen waaronder de VVD, oneerlijk. Omgekeerd moet er namelijk wel verzendkosten worden betaald. Veel Nederlandse bedrijven vinden dit oneerlijke concurrentie. Deze ongelijke strijd komt voort uit jaren geleden gemaakte afspraken waarbij China de status van ontwikkelingsland kreeg. Daarnaast krijgt China overheidssubsidie voor postverzendingen en zijn er afspraken gemaakt met nationale postbedrijven. Hoe het precies zit met de afspraken tussen PostNL en AliExpress, is onduidelijk. Amerika is vanwege het benadelen van de kleine Amerikaanse webwinkels al uit de Universal Post Union gestapt.

Ook niet milieuvriendelijk

Voor een paar euro wat bestellen en dat vervolgens met de boot naar Nederland verschepen is natuurlijk niet goed met het milieu. Helaas is er vaak onvoldoende bekend over de productie, arbeidsomstandigheden, kinderarbeid en wijze van verwerking van de afvalstoffen.

Wat is wel veilig?

Hoe zit het dan met Chinese producten die bijvoorbeeld bij de Action liggen? Deze producten moeten wel aan de Europese veiligheidseisen voldoen. Als consumenten hier een product kopen, weten ze zeker dat de consumentenrechten gewaarborgd zijn zoals wettelijke garantie, recht op een goed product en hebben ze een aanspreekpunt mocht er wat mis zijn. In het ergste geval kan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit een product terugroepen.

Laatste nieuws: boete voor verkoop onveilige producten?

Onlangs maakte het CDA bekend dat webwinkels die buiten de EU die onveilige producten verkopen, zouden moeten worden beboet. Volgens Hilde Palland, CDA kamerlid ontlopen platforms nu hun verantwoordelijkheid.