Leefstijlcoaching en biogene aminen

Gezondheidsadviezen wisselen vaak tegenwoordig, het is niet makkelijk om door de bomen het bos te zien. De laatste trend op dit gebied is de leefstijlcoach. Iemand die volwassenen begeleidt bij gezond eten, voldoende bewegen, goed slapen en niet teveel stressen. Baby’s zijn daarin trendsetters, zij hebben al meer dan een eeuw een persoonlijke leefstijlcoach tot hun beschikking: het consultatiebureau! Rust, Reinheid en Regelmaat zijn opnieuw de basis van een gezonde baby-leefstijl. En natuurlijk zoveel mogelijk bewegingsvrijheid en gezonde voeding.

Wat zijn biogene aminen

Als ik leefstijlcoach was, zou ik ouders voorlichten over biogene aminen. Dat zijn verschillende stikstofverbindingen die door ieder levend organisme gemaakt worden uit eiwitten. Ze maken deze aminen aan als ze leven, maar de grootste hoeveelheid ontstaat als een plant of een dier dood is. Eiwitten vallen dan vanzelf uiteen tot aminen of ze worden door bacteriën en gisten in aminen omgezet. Gefermenteerde, rijpe en/of lang bewaarde voeding bevat daardoor veel aminen. Deze kan je niet ruiken of proeven. Hoe langer de plant of het dier dood is, hoe meer aminen er ontstaan. Dit is één van de redenen dat lang bewaarde voeding minder gezond is.
Want hoewel we biogene aminen nodig hebben voor bepaalde functies in ons lichaam, zijn ze heel ongezond als je er teveel van krijgt. Je kan er verschillende symptomen van krijgen die uiteenlopen van hoofdpijn, niet kunnen slapen en pseudo-allergische reacties (bijvoorbeeld een verstopte neus, loopneus, tranende ogen, eczeem en/of astma) tot een anaphylactische shock. In extreme gevallen kunnen de gevolgen ernstig zijn: histamine, de bekendste biogene amine, is de grootste bron van voedselvergiftiging. Hoe krijg je teveel biogene aminen? We maken ze zelf aan en we krijgen ze ook binnen met voedsel en drinken. Je kan er teveel van krijgen als je er heel veel van inneemt en/of als je ze niet goed af kan breken. Dat laatste is bij ongeveer 1 % van de mensen het geval.

Baby’s en biogene aminen

Baby’s zijn gevoeliger voor aminen dan volwassenen, ze kunnen van kleine hoeveelheden in voeding al heel ziek worden. Toch is er nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de hoeveelheid biogene aminen in babyvoeding. In 2017 analyseerden Czajkowska-Mysłek en Leszczynska als eerste babyvoeding. Ze keken bij groenten, vlees, vis en fruit van 10 Poolse fabrikanten naar zes verschillende biogene aminen:  histamine en tyramine omdat ze giftig zijn, cadaverine en putrescine omdat ze de giftigheid van histamine kunnen versterken en spermine en spermidine omdat ze kankerverwekkend zouden zijn.
De hoeveelheid biogene aminen in babyvoeding was hoger dan de onderzoekers hadden verwacht, soms zelfs ongezond hoog. De aminen werden hier niet veroorzaakt door bederf, maar door het uiteenvallen van eiwitten. Aminen zijn bestand tegen hoge temperaturen, ze verdwijnen dus niet door verhitting.

Pas op met tonijn en spinazie

De onderzoekers concluderen dat sommige voedingsmiddelen, zoals spinazie en tonijn, beter niet aan baby’s gegeven kunnen worden vanwege het hoge gehalte aan biogene aminen. Van erwten moeten baby’s niet teveel eten (maximaal 20% van een maaltijd), met bananen moeten we voorzichtig zijn en rundvlees kan beter alleen gegeven worden aan kinderen die ouder zijn dan 12 maanden. Het is overigens minstens even belangrijk om te zorgen dat àlle babyvoeding vers is en zo kort mogelijk wordt bewaard. Zelf klaargemaakte verse voeding is daarom altijd het beste. Doe het zelf en maak het vers, dat wordt de nieuwe trend!

Literatuur
Czajkowska-Mysłek, A. en Leszczynska, J., 2017. Risk assessment related to biogenic amines occurrence in ready-to-eat baby foods.
Food and Chemical Toxicology 105, pp. 82-92.
Wikipedia

Brecht Daams Column door Brecht Daams, Daams Ergonomie