Het tweede Nationale Congres Kinderveiligheid, gehouden op 12 juni van dit jaar, had als thema:
’Kinderveiligheid en preventie van letsels bij kinderen in en om het huis’. Het motto was: ‘Voorkom vallen, verstikken, verbranden, vergiftigen en verdrinken bij kinderen’. Die vijf ‘V’’s zijn bij kleine kinderen de belangrijkste oorzaken van letsel en overlijden. Van het ochtendprogramma doet Carola Siksma verslag in het thema artikel. Ik volgde ‘s middags de Workshop Verstikking, waarin werd gediscussieerd hoe verstikking voorkomen kan worden. Hierbij een verslag van enkele interessante punten.

Workshop Verstikking

Kinderen stikken het meest door verslikken in voedsel, door braken, door verwurging met touwtjes (bijvoorbeeld van een speen) en door een klap met de keel op een tafelrand. Hoe kan dit voorkomen worden? Uiteraard zijn touwtjes in de buurt van jonge kinderen taboe en moet je baby’s geen harde etenswaren geven. Wat betreft verstikking door braken zag een deelnemende anesthesiste kansen voor verbetering. Ze vertelde dat baby’s die op de rug slapen vaak een gestoorde ademhaling hebben, omdat de tong en de kaak naar achteren zakken en zo de ademweg belemmeren. Ze legde haar eigen kinderen daarom nooit op de rug. Een baby die braakt als hij op zijn rug ligt, kan nog meer problemen krijgen met ademen. De anesthesiste adviseert daarom: leg een zieke baby in ieder geval op de zij, want als het kind gaat braken terwijl het op de rug ligt, is de kans op dood door verstikking groter.

Inslikken batterijen gevaarlijker

Wist u dat het inslikken van batterijen gevaarlijker is dan het inslikken van andere dingen? Niet omdat een kind er in kan stikken (nou ja, dat natuurlijk ook), maar vooral omdat een ingeslikte batterij elektrische stroom kan gaan lekken. Ofwel, de batterij maakt in het lichaam kortsluiting waardoor elektrische stroom door het lichaam loopt. De anesthesiste legde uit dat door die elektrische lekstroom de slokdarm kan beschadigen en zelfs perforeren. Een ingeslikte batterij die vast zit in de slokdarm moet er daarom binnen twee uur uitgehaald worden. In de V.S. bel je dan meteen de ‘National Battery Ingestion Hotline’.
Ik heb het even voor u opgezocht: de kans op verwondingen aan de slokdarm is vooral groot bij knoopcelbatterijen, speciaal als ze groter dan 20 mm in doorsnede zijn en als er lithium in zit. Lithiumbatterijen genereren vaak dubbel zo veel stroom als andere batterijen: 3 Volt tegen 1,5 Volt. Als er tegelijk met de batterij een magneet wordt ingeslikt, maakt dat de problemen nog erger.
Ook na het verwijderen van een batterij uit de slokdarm kunnen patiënten tot een maand later last krijgen van onverwachte bloedingen of een slokdarmperforatie. Vernauwing van de slokdarm kan zelfs maanden later nog ontstaan. Nou, lekker dan!

Goede zaak

Nu begrijp ik ineens beter waarom ontwerpers zoveel moeite doen om de batterijen in het product moeilijk bereikbaar te maken en waarom de gebruiker zoveel moeite moet doen om die batterijen uit dat apparaat te peuteren. Zo is de kans kleiner dat een klein kind ze te pakken krijgt en inslikt, met alle gevolgen van dien.

Dat is een goede zaak, dus de volgende keer dat ik op zoek moet naar de juiste maat schroevendraaier om het batterijvak van een product te openen, zal ik niet mopperen, maar denken: goed zo, dit helpt heel wat nare problemen voorkomen.

Door Brecht Daams, Daams ergonomie

Informatie van het tweede Nationale Congres Kinderveiligheid

Bron informatie batterijen:

http://pediatriceducation.org/2012/12/24/what-are-the-treatment-guidelines-for-button-battery-ingestion/

http://www.poison.org/battery/guideline.asp