nijntje boekjes

Het kan je niet zijn ontgaan, nijntje viert dit jaar haar 65e verjaardag! Een moment om even stil te staan bij bijzondere feiten, nijntje initiatieven en  activiteiten. Want nijntje is meer dan een character op boeken en producten!

Tijdens de vakantie van de familie Bruna in Egmond aan Zee liep regelmatig een konijntje rond het vakantiehuis. Dat inspireerde Dick Bruna, van oorsprong ontwerper van boekomslagen, om zijn oudste zoon voor het slapen een verhaaltje over het konijntje te vertellen. Hij besloot er een boekje van te maken met illustraties van zijn hand; nijntje was geboren! Het boekje, uitgegeven in 1955, was de start van een lange reeks waarin belevenissen van nijntje werden opgetekend. Uniek was Bruna’s  methode van werken: hij fietste 60 jaar lang naar zijn atelier in Utrecht, begon altijd vroeg en werkte de hele dag. Hij was een perfectionist en tekende alles met de hand;  eerst met potlood waarna de lijnen werden overtrokken met zwarte verf. Deze lijnen zijn niet superstrak maar er zit altijd een beetje beweging in, ook wel de hartslag van Dick Bruna genoemd.

Minimalistische tekenstijl

Kenmerkend van Bruna’s tekeningen is het minimalisme, de eenvoud en het geringe kleurengebruik: rood, geel en blauw. Niet primair zoals veel mensen denken, maar met een beetje zwart erin gemengd voor iets meer warmte. Verder gebruikte hij de kleuren groen, bruin en grijs. Was er een kleur niet naar zijn zin, dan moest de hele tekening over. Vanaf 1960 knipte hij figuren uit gekleurd papier en legde hij deze achter een transparant vel met lijncontouren. Zo kon Dick Bruna makkelijker experimenteren met kleuren. Al snel kwam de familie pluis in beeld: vader en moeder, opa en oma, tante trijn en zelfs baby pluis. En nijntje kreeg vriendjes, waaronder betje big, boris en barbara beer, hondje snuffie en koalabeerje ko.

nijntje boekjes en consumentenproducten

Naast de bekende vierkante prentenboeken met tekst in vier regels op de linkerpagina kwamen er badboekjes, stoffen boekjes, doorkijkboekjes, boeken met flapjes, geluid, schuifjes en educatieve boeken om te leren lezen en rekenen. De prentenboekjes werden in meer dan 50 talen vertaald en omdat nijntje in het buitenland een moeilijk uit te spreken naam is, werd deze daar vervangen door miffy. Wereldwijd gingen meer dan 85 miljoen boekjes over de toonbank! Naast alle boekjes zijn er diverse baby- en kinderproducten verkrijgbaar met afbeeldingen van nijntje: van knuffels, speelgoed, flessen, spaarpotten en lampen tot textiel en serviesjes. Tegenwoordig kunnen kleintjes ook via social media, tekenfilms en een eigen YouTube kanaal in verschillende talen kennismaken met het liefste konijntje van de wereld.

Naast de boekjes en producten speelt nijntje op veel andere terreinen een belangrijke rol:

Goede doelen

Om aandacht te vragen voor sikkelcelziekte is er een campagne opgezet met nijntje als boegbeeld. Er werd een televisie-  en een outdoorcampagne ontwikkeld, evenals een speciaal boekje en een nijntje en nina knuffel (in samenwerking met Tiamo) waarvan de opbrengst naar het Sikkelcelfonds gaat. Ook op internationaal gebied steunt nijntje het goede doel. Voor de Engelse National Health Service is er een ‘help our heroes’ t-shirt met nijntje print ontwikkeld.

Design nijntjes

Studenten van internationale modeacademies hebben ter gelegenheid van nijntjes 65e verjaardag bijzondere nijntjes ontworpen. De 10 mooiste designs zullen eind dit jaar verschijnen.

nijntje beweegdiploma

Om heel jonge kinderen meer te laten bewegen is er samen met de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie een nijntje beweegdiploma gemaakt. Het lesprogramma bevat oefeningen en spelletjes voor peuters en kleuters en wordt op verschillende locaties in heel Nederland gegeven.

nijntje museum, standbeeld en eigen plein

In 2016 werd het Dick Bruna huis omgedoopt tot nijntje museum. Een miniwereld waar peuters en kleuters verschillende themaruimtes kunnen ontdekken. Het museum trekt jaarlijks 150.000 mensen uit de hele wereld. Net buiten het centrum van Utrecht is zelfs een standbeeld van nijntje te vinden, op het nijntje pleintje.

Internationaal

Japanners van groot tot klein zijn fan van nijntje, waarschijnlijk door de minimalistische, pure stijl die goed aansluit bij de Japanse beeldtaal. Er is in Japan een Dick Bruna table (restaurant) en op de gevel van het luxe warenhuis Matsuya is een gestileerde afbeelding van nijntje geplaatst. Hier is een hele etage ingericht met een tentoonstelling en zijn er Miffy-producten verkrijgbaar voor alle fans.

Jubileumproducten en goud voor nijntje

Ter gelegenheid van nijntjes 65e verjaardag zal ze dit jaar op de kinderpostzegels verschijnen. Tevens brengt PostNL een gouden postzegel uit. De zegel is gemaakt van 24 karaat goud en is beschikbaar in een gelimiteerde oplage van 1000 exemplaren met een bewaardoosje. Speciaal voor dit jubileumjaar verscheen ook de voorleesbundel ‘nijntjes voorleesfeest’. Andere exclusieve producten zijn Strathberry tassen en puzzels en spellen.

Alle rechten voor nijntje uitgaven, licenties en initiatieven worden al jaren met veel enthousiasme behartigd door het team van Mercis bv in Amsterdam. mercis.nl

nijntje t shirt national health service
nijntje postzegel goud
nijntje Matsuya Japan
nijntje design
nijntje Strathberry tas