
Een babymatras hoort bij de aankoop van een wieg of ledikant. Je wilt natuurlijk dat je baby in het mooiste wiegje of ledikant ligt, en daar wordt dan ook veel aandacht aan besteed. Maar eigenlijk is de plek waar je baby straks ontelbare uren op ligt te soezelen, spelen én slapen nog veel belangrijker: het matras!
Wat is een veilig babymatras?
Of het nou een babymatras is van schuim, polyether of pocketveren, een goed matras is de investering waard. Daarbij is niet alleen het comfort voor je baby, maar zeker ook de veiligheid van belang!
- Een veilig matras is stevig. Controleer dit bij de aankoop door met vlakke hand en gestrekte arm op het matras te duwen, dan mag deze maar een klein beetje indrukken. Als een matras te zacht is, dan zou het gezichtje van je baby erin kunnen wegzakken wanneer hij of zij op de buik draait. Bij een licht matras bestaat het risico dat je baby eronder terecht komt.
- Een veilig matras heeft ook een goede luchtdoorlaatbaarheid, dat wil zeggen: het ventileert genoeg zodat schimmels geen kans krijgen.
- Daarnaast is de dikte belangrijk: deze moet minimaal 9 cm zijn en het matras moet goed passen tegen alle wanden van ledikant of wieg zonder tussenruimtes.
- Tot slot is het verstandig te kijken of je het matras bij een ongelukje zoals spugen, gemakkelijk kunt reinigen.
Absoluut niet kopen of gebruiken
Wat je nooit moet kopen of gebruiken is een matras met een plastic hoes: deze is veel te warm en ventileert niet, je kind kan erin stikken! Ook een matras met korrels is uit den boze omdat het hoofdje van je kind erin kan wegzakken met kans op verstikking.
Welk babymatras moet je nu kopen? Soorten kindermatrassen:
Voor iedere portemonnee is er een matras te koop. Elk matras is gemaakt van verschillende materialen met ieder hun specifieke eigenschappen. De kwaliteit hangt af van het soortelijk gewicht, ook wel densiteit genoemd. Hoe hoger dit gewicht, des te beter is de kwaliteit. Hieronder de verschillende kwaliteiten op een rij beginnend met het gunstig geprijsde polyether tot het duurste matras van pocketveren.
- Polyether kern: deze klassieke kernkwaliteit wordt gebruikt voor een basismatras, de duurzaamheid is redelijk, evenals de ventilatie en soepelheid.
- Matrassen met een kern van koudschuim hebben een hoge veerkracht en een open celstructuur, dit zorgt voor een goede ventilatie en vochtafvoer.
- Bij een latex matras is er sprake van een mix van natuur en synthetisch rubber met een uitstekende vormvastheid en hoge densiteit. Latex is soepel en volgt het lichaam. De geperforeerde gaten zorgen voor een goede ventilatie. Door de hoge densiteit is de levensduur lang.
- Een pocketveren matras bestaat uit springveren die ieder in een apart zakje (pocket) zitten. Daardoor bewegen de veren onafhankelijk van elkaar en dit zorgt voor een ideale drukverdeling van het lichaam. Door de holle ruimtes in het matras ventileert dit matras het beste.
Polyether matras het meest gekozen
De meeste ouders kiezen voor een polyether matras. Deze is gunstig geprijsd, overal verkrijgbaar en indien nodig, speciaal op maat te maken. Maar een polyether matras scoort in vergelijking met de andere matrassen minder goed op ondersteuning van het lichaam, de veerkracht en ventilerende eigenschappen. Dus het loont de moeite te kijken naar een betere kwaliteit.
Het babymatras: hoe lang kun je deze gebruiken?
In de praktijk gebeurt het vaak: het matras van het oudere broertje of zusje wordt uit gemak of kostenoverweging doorgeschoven naar het jongste kindje. Zijn er weinig ongelukjes mee gebeurd, dan zou dit ook moeten kunnen. Maar realiseer je dat in ieder matras op de een of andere manier vocht is gekomen; vocht van transpiratie, spugen, urine of ontlasting. Dit vocht kan in het matras zorgen voor schimmelvorming. Je doet er dus goed aan om een nieuw matras voor je kindje te kopen, helemaal als je oudste kind vaak ziek is geweest of ongelukjes heeft gehad. Het gebruik van een tweedehands matras raden wij echt af: je weet niet hoe lang deze in de opslag heeft gestaan en hoe een vorig kindje deze heeft gebruikt.
Matras voor een wieg
Heb je een speciale wiegmaat waar je een matras voor wilt hebben? Neem dan contact op met de winkel waar je je babyspullen koopt, als ze deze niet in voorraad hebben, kunnen zij bij aangesloten fabrikanten een speciale maat voor je bestellen.
Babymatras onderhouden
Net als een matras voor volwassenen, moet een babymatras regelmatig worden gekeerd, in de breedte én in de lengte. Dit zorgt ervoor dat het matras niet steeds op dezelfde manier wordt belast. Een matrasbeschermer en een toplaag waarvan je de hoes regelmatig wast voorkomt schimmelvorming. Bij het gebruik van een hoes is het belangrijk dat je deze strak om het matras heen vouwt. Er zijn hoezen van katoen, al dan niet van stretchstof. In opkomst zijn de hoezen gemaakt van bamboevezels. De natuurlijke bamboevezels houden warmte goed vast in de winter en ventileren in de zomer.
Matrasovertrek of ventilerende toplaag
Er zijn speciale hoezen of toplagen te koop met een honingraatstructuur die je strak op het matras legt. Deze toplaag beschermt je matras, zorgt voor goede ventilatie, voorkomt schimmelvorming en er vindt geen stofophoping plaats dus ideaal bij kindjes die allergisch zijn of last hebben van astma.
Is het gebruik van een matrasbeschermer veilig?
VeiligheidNL oordeelt dat deze matrasbeschermer een aantal voordelen biedt ten opzichte van een reguliere matrasbeschermer of matras:
- Het is hygiënischer in gebruik, bij spugen is de matrasbeschermer gemakkelijk wasbaar en het matras blijft schoon.
- Als je baby heeft gespuugd dan zakt het braaksel in de toplaag en ligt je baby niet met het hoofdje in de viezigheid.
- Bij heet weer of snel zwetende kindjes is er betere ventilatie mogelijk en dat is comfortabeler voor je kindje.
Wel zijn er twee belangrijke aandachtspunten:
- Een belangrijk advies blijft om ook op deze matrasbeschermers je baby altijd op de rug te laten slapen.
- VeiligheidNL raadt het gebruik van deze matrasbeschermer af in de kraamtijd bij baby’s die moeite hebben om op temperatuur te blijven. Dit komt doordat de ventilerende toplaag zorgt voor afkoeling van de pasgeboren baby maar ook omdat het gebruik van een heetwaterkruik op een niet-vochtdoorlaatbare laag risico’s met zich meedraagt.
Het is dus mogelijk dat de kraamverzorgende in de kraamperiode adviseert om de matrasbeschermer tijdelijk uit het bedje te halen. Na de kraamtijd, als je baby zichzelf goed op temperatuur kan houden, kun je de matrasbeschermer gewoon gebruiken.
Pas op met gassen in matrassen
Er is veel te doen geweest over schadelijke gassen in matrassen. Matrassen die in zeecontainers zijn vervoerd kunnen vol zitten met schadelijke gassen die in de containers zijn gespoten voor ongediertebestrijding. Deze gassen kunnen lang in matrassen blijven hangen. Matrassen moet je ook altijd goed luchten voor gebruik. Voor de zekerheid kun je beter kiezen voor een matras dat in Europa is gemaakt.
foto: ABZ