beschuit met muisjes

Bij de geboorte van een baby is het gebruikelijk om beschuit met muisjes te geven aan het kraambezoek. Maar er zijn ook alternatieven voor deze bekende geboortetraktatie.

Wat zijn beschuit met muisjes eigenlijk?

Het zijn ronde, platte en krokante broodjes besmeerd met (room)boter en bestrooid met versuikerde anijszaadjes. Door de vorm die door het versuikeren is ontstaan, lijken de zaadjes op kleine muisjes met een staartje.

Waar komt beschuit met muisjes vandaan?

Muisjes zijn niet altijd blauw en roze geweest. Vroeger waren ze alleen roze met wit. De traditie om iets te trakteren als er een baby werd geboren gaat lang terug. Het krijgen van een baby was immers een spannende gebeurtenis waarbij er moeder en kind risico’s liepen. Ging alles goed dan mocht er getrakteerd worden! Het is niet helemaal duidelijk hoe de traktatie beschuit met muisjes is ontstaan. Waarschijnlijk stamt deze af van de suikerbollen en later beschuiten met suiker die vroeger werden uitgedeeld.

Waarom zijn er beschuiten met muisjes?

Anijs wordt al eeuwen aan kraamvrouwen gegeven omdat dit de productie van moedermelk zou stimuleren. In de 17e eeuw kregen de vrouwen na de geboorte een glaasje kraamanijs, dat zou ook zorgen voor het krimpen van de baarmoeder. Beschuit met muisjes is inmiddels een echte Hollandse traditie, bij onze zuiderburen worden suikerbonen getrakteerd.

Wanneer geef je deze traktatie?

Deze traktatie wordt gegeven aan het kraambezoek, om de geboorte van de baby met de ouders te vieren. Als ouders een kraamfeest houden worden de beschuiten vaak vervangen door andere lekkernijen, zie hieronder.

Variant op beschuit met muisjes

Voor je kraamvisite of op het kraamfeest kun je natuurlijk ook denken aan andere geboorte traktaties. Keuze genoeg! Denk aan geboorteflikken, chocolaatjes in de vorm van een baby, baby bonbons, doopsuikers. Ze zijn leverbaar in de kleuren roze of blauw. Of je kunt geboortetraktaties zelf maken.

Andere lekkere geboorte traktaties die er ook leuk uitzien:

1. Hippe geboorte traktaties zijn M&M’s in roze of blauw met eigen tekst. Zelfs een fotootje op een M&M is mogelijk.

2. Een geboortetaart is natuurlijk geweldig om te presenteren en rond te delen op een kraamfeest. Bijvoorbeeld met naam en foto van je baby, versierd met muisjes, met roze of blauwe glazuur of een witte taart met roze of blauwe vulling (ook wel gendertaart genoemd om het geslacht van een baby aan te kondigen vanaf ongeveer 20 weken). Een grote klus om te maken dus het is beter om deze te bestellen.

3. Geboortetraktaties zelf maken? Denk aan cupcakes, mini of grote, afgewerkt met wit glazuur en bestrooid met roze of blauwe muisjes. De mini’s zijn ook leuk als traktatie voor je kinderen op het kinderdagverblijf of op school als er een broertje of zusjes geboren wordt! Ben je niet zo handig? Je kunt cupcakes natuurlijk ook bestellen.

4. Ook leuk op de tafel van je kraamfeest: lange vingers gedoopt in wit glazuur of boter en dan gedoopt in roze of blauwe muisjes. Je kunt ook soepstengels gebruiken.

5. Hier zal je kraamvisite van smullen: slagroomsoesjes versierd met glazuur en gedoopt in muisjes. Of haal van de soesjes het topje eraf en doop deze in gekleurde muisjes. Of maak een soezentaart bewerkt met glazuur en bestrooid met muisjes.

6. Een muizentaart als geboortetraktatie maak je zo: bak of koop een cake. Smeer daarna de bovenzijde in met boter of glazuur deze en bestrooi ze met muisjes. Je kunt daarna de cake in plakken snijden.

7. Is de baby in de zomer geboren? Denk dan eens aan een of twee bolletjes vanille ijs op een hoorntje en doop deze in de muisjes. Geef je een kraamfeest dan kun je ook een ijscocar huren voor een extra feestelijk effect.

8. Denk ook eens aan marshmellows die je een keer doorsnijdt en in de muisjes doopt, en grote of kleine rijstwafels bedekt met roze of blauwe muisjes.

Je ziet, er zijn genoeg creatieve mogelijkheden om iets met muisjes te doen als je geboorte traktaties moet maken!

Meer lezen over de kraamtijd