kraamvisite

De kraamtijd heb je niet voor niets: deze tijd is om te herstellen, uit te rusten en om een goede band te krijgen met elkaar. Kraamvisite hoort daarbij maar kan ook een stoorzender zijn. Hoe combineer je een goede dagindeling met lieve kraambezoekjes? Hieronder onze 10 gouden tips voor een heerlijke kraamtijd:

1. Maak duidelijke afspraken over het kraambezoek

Hoeveel bezoek wil je van te voren en hoe lang mag het bezoek duren? Je kunt dit van te voren op het geboortekaartje vermelden. Wil je liever geen bezoek de eerste dagen? Laat dit dan voor de geboorte weten aan familie en vrienden, daarmee voorkom je later boze gezichten. Probeer vast te houden aan een of twee vaste tijdstippen per dag voor een georganiseerde dagindeling. Gebruik daarvoor een kraamvisite agenda, dit kan zelfs online. Je partner kan je hiermee goed helpen!

2. Familie en naasten eerst

Laat je naaste familie eerst jou en je baby bezoeken, daarna pas andere vrienden en familie. Je kunt er ook voor kiezen om de eerste dagen met alleen je gezin door te brengen, of de geboortekaartjes later te versturen.

3. Je baby wel of niet door je kraamvisite vast laten houden?

Dat is vooral een persoonlijke keuze. Je zou ervoor kunnen kiezen om dit alleen door een select groepje mensen te doen en andere niet. Tegenstanders zeggen dat je baby door te veel vasthouden door anderen teveel indrukken opdoet, voorstanders geven aan dat baby’s veel slapen en er nauwelijks iets van merken. Volg vooral je gevoel. Wil je het liever niet, houdt de baby dan lekker in je armen of leg deze in een wiegje naast je bed.
Omdat baby’s minder weerstand hebben dan volwassenen moet je oppassen met zieke mensen. Laat bezoekers hun handen wassen voordat ze de baby vasthouden en stel bezoek van mensen die ziek zijn, verkouden zijn of een koortslip hebben uit totdat ze beter zijn. Jij en je partner zijn de baas! Laat kinderen geen kus bij het mondje van de baby geven en alleen jij of je partner mogen je pink geven om op te sabbelen. Er mag nooit bij een baby gerookt worden vanwege het gevaar op luchtweginfecties, ontstekingen en zelfs wiegendood.

4. Geef einde kraambezoek aan

Hoe lang duurt een kraambezoek gemiddeld? Een kraambezoek duurt ongeveer een tot anderhalf uur. Blijven mensen te lang zitten, dan is het echt niet erg om aan te geven dat moeder en kind weer moeten rusten. Durf je dit niet vraag dan of de kraamhulp je wilt helpen met de afronding van het bezoek.

5. Denk aan je eigen rust

Zorg voor voldoende rust, slaap ’s middags even en ga op tijd naar bed ’s avonds, je zult er in het begin vaak genoeg uit moeten ’s nachts!

6. Plan een dagje geen bezoek

De vierde dag van de kraamtijd staat bekend om de kraamtranen… misschien een overweging om op deze dag even geen bezoek te ontvangen?

7. Pas op met kleine kinderen

Het is beter als je bezoek hun kleine kinderen thuis laat, maar lukt dit niet, houd ze dan weg bij je pasgeboren baby. Het komt voor dat kinderen op kraambezoek komen met het waterpokken virus of een andere ziekte onder de leden. Daarmee kunnen ze jouw baby besmetten met alle vervelende gevolgen van dien.

8. Durf om een gunst te vragen

Kun je wel wat hulp gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je een alleenstaande moeder bent? Vraag je bezoek dan gerust om een gunst: zoals het doen van een boodschap, het maken van eten of het doen van een afwasje. Dat is vooral fijn als je kraamhulp weer weg is en je er alleen voor staat.

9. Denk aan geboorte traktaties

Vergeet de geboorte traktaties niet! Denk ook eens aan alternatieven voor beschuit met muisjes voor je kraambezoek!

10. Liever een kraamfeest?

Liever geen bezoek in de kraamtijd? Er zijn mensen die liever geen kraambezoek willen in de eerste week maar liever kiezen voor een groot kraamfeest, we hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Foto: Lodger