
In plaats van kraamvisite in de kraamperiode kun je kiezen voor een speciaal kraamfeest of babyborrel waar je op één bepaalde dag al het bezoek ontvangt dat naar jouw baby wil komen kijken. Wat zijn de voor- en nadelen?
Waarom een kraamfeest
Het grote voordeel van een kraamfeest is dat je niet gedurende een paar weken constant bezoek hoeft te ontvangen. Je bent in één klap klaar. De kostbare tijd die je normaal aan het kraambezoek besteedt, kun je nu aan je gezin besteden. Omdat dit feest meestal een paar weken na de bevalling plaatsvindt, voel je je lichamelijk meestal ook een stuk beter. Een ander voordeel is dat je voor dit feest ook mensen kunt uitnodigen die graag de baby willen zien, maar die je liever niet voor kraamvisite wilt uitnodigen.
Maar er zijn beslist ook nadelen: een groter feestje kan onpersoonlijk zijn omdat je niet iedereen één op één kunt spreken. En wat doe je met familie en vrienden die heel dicht bij je staan? Die kun je niet zomaar passeren, daarom is er vaak een combinatie: dichtbijstaande familie op kraambezoek, daarna nog een kraamfeest. Ook liggen de kosten voor een kraamfeest meestal hoger dan de beschuit met muisjes, koffie of thee die je normaliter bij het kraambezoek serveert. Hou er ook rekening mee dat er een kans is dat de baby op de dag van het feestje niet lekker in zijn vel zit en veel moet huilen. Ook vraagt de voorbereiding van dit feest en de dag zelf best wat energie van jou en je partner.
Wanneer hou je een kraamfeest
Meestal wordt een kraamfeest drie tot acht weken na de bevalling gehouden, dan ben je zelf een beetje bijgekomen.
Waar ga je een kraamfeest houden
Je kunt het geboortefeest natuurlijk thuis houden en zelf verzorgen. Maar misschien is je huis wat aan de kleine kant of heb je geen zin in al die drukte thuis? Dan kan de hulp van een cateringbedrijf uitkomst bieden. Je kunt ze inschakelen voor het leveren van lekkere hapjes en drankjes, maar ook voor het dekken van de tafels en bediening. Of kies voor een andere locatie, dan heb je er helemaal geen omkijken meer naar. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.
Tips voor een succesvolle geboorteviering
Lees hier onze top tips voor de organisatie van een succesvol kraamfeest!
1. Aankondigen
Je kunt met het geboortekaartje al aankondigen dat je een kraamfeest gaat houden, of gebruik een apart inlegvelletje voor de gasten die je wilt uitnodigen. Vermeld de plaats en een duidelijke begin- en eindtijd.
2. Bereid kraamfeest voor
Bereid je kraamfeest goed voor, bijvoorbeeld al in de zwangerschap. Denk na over wie je wilt uitnodigen, leg daarvoor een adressenlijst aan. Besluit waar je dit wilt houden, thuis of ergens anders? Hoe lang mag het kraamfeest duren? Wil je hulp inschakelen voor dit kraamfeest of regel je alles zelf? Kijk wanneer je dit wilt organiseren. Wat wil je te eten en drinken aanbieden?
3. Maak wensenlijst voor kraamcadeaus
Voorkom dat je teveel knuffels of rompertjes ontvangt en leg een wensenlijst aan. Het is ook een idee om je wensenlijst bij een babyspeciaalzaak neer te leggen en je gasten op deze mogelijkheid te wijzen. We hebben veel ideeën voor originele kraamcadeaus voor je verzameld.
4. Denk na over het eten en drinken
Welke hapjes en drankjes wil je presenteren op het kraamfeest? Je kunt dit zo luxe maken als je zelf wilt; van zelfgemaakte soesjes, lange vingers en glaasjes gekleurde limonade tot prachtige geboortetaarten, rosé champagne en chocoladefonteinen in roze of blauw! We hebben veel inspiratie voor je verzameld voor originele geboorte traktaties.
5. Versieringen zoeken
Zoek leuke versieringen voor je kraamfeest in roze of blauwe tinten. Of kies voor een genderneutrale kleur zoals geel of groen, zilver of goud. Bij de geboorte van je kindje mag je gerust uitpakken! Naast de traditionele ooievaar zijn er inmiddels veel leuke versieringen verkrijgbaar, zoals geboorte slingers, pompoms, raamvlaggen, raamstickers en ballonnen.
6. Tafels en speelhoekje
Dek een lange buffet tafel met mooi linnengoed of speciaal tafelkleed en zet hierop alle drankjes en hapjes die je hebt gemaakt op mooie schalen en etagères. Dat staat feestelijk en is praktisch. Zijn er voldoende zitplaatsen? Je kunt ook een paar statafels huren waar mensen aan kunnen staan. Richt voor kleine kinderen een speciaal speelhoekje in en zet hier wat hapjes en drankjes bij en vraag een nichtje of buurmeisje om de kleintjes in de gaten te houden.
7. Zorg voor baby’s rust
Een kraamfeest kan best druk en vermoeiend zijn voor je baby. Het is beter om je baby niet van hand tot hand te laten gaan, zoveel indrukken kan je kleintje niet goed verwerken, maar je kindje te laten bewonderen in een wiegje of kinderwagen. Of zet de baby in een babydrager. Daar zal je bezoek beslist begrip voor hebben.
8. Maak een naslagwerk
Het is leuk om van dit kraamfeest een naslagwerk te maken in de vorm van een fotoboek of videoverslag. Of vraag je bezoek een persoonlijke wens op te schrijven op kaartjes die je van te voren maakt, zij kunnen deze dan in de wensboom hangen en je kunt ze later in een album verwerken.
9. Bedankje voor de gasten
Het is wel attent om je gasten bij het vertrek iets mee te geven. Bijvoorbeeld in de vorm van suikergoed dat je zelf in een mooi doosje of tule hebt verpakt met een lintje of een mooie foto van je baby met een dankwoord erop.