bopita babykamers

Nog altijd zijn de commode, het ledikant en de kledingkast de kinderkamermeubels, die het meest nieuw worden aangeschaft. Opvallend ook is dat de top 5 van winkels en webshops de afgelopen jaren nauwelijks verandert. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het continu onderzoek de WIJ Monitor van WIJ Special Media. Hoewel pasgeboren baby’s de eerste weken vaak in een eigen wieg of ledikant op de kamer van de ouders slapen, zorgen de meeste ouders ervoor dat de babykamer ingericht is rond 25 weken zwangerschap.

Nieuw of gekregen babykamermeubelen?

Baby’s groeien vrij snel uit een wieg. Dat is één van de redenen waarom slechts 18% van de ouders in het onderzoek een nieuwe wieg aanschaft. Daarbij speelt zeker ook mee dat er relatief vaak een familiewieg is, die wordt doorgegeven. Bijna 50% van de ouders, die voor een wieg kiezen, krijgt of leent deze! Daarentegen koopt rond de 35% een nieuwe commode en ledikant. Respectievelijk nog eens 25% en 21% koopt deze tweedehands. Ook de box en wipstoel worden veel geleend of doorgegeven, terwijl een (schommel) stoel op de babykamer door ruim een derde helemaal niet wordt geplaatst. Wellicht uit ruimtegebrek in de vaak kleinste slaapkamer van de woning.

Waar wordt het babykamermeubilair gekocht?

68% van de ouders kiest ervoor om babymeubilair in een fysieke winkel aan te schaffen, waarbij Ikea al jarenlang de absolute favoriet is. Gevolgd door Babypark, Babydump, Prénatal en Van Asten Babysuperstore. Online zien we deze zelfde winkels in de top zes terug; alleen heeft Bol.com zich daar op plek 5 tussen gewerkt. Een kwart van de ouders combineert trouwens offline en online winkelen. Puur online winkelen ging van 53% in de coronaperiode – toen winkels een poos echt gesloten waren – naar nog geen 32%.

Wat zijn populaire merken babykamers?

Het meest gekochte merk babykamermeubilair is met verre afstand Ikea, gevolgd door Bopita, Maxi-Cosi, Stokke en Kidsmill. First time moms kochten vaker de merkten Bopita, Hauck en TWF, terwijl de ervaren moeders vaker kozen voor Topmark. De merken Interbaby en TWF zijn populair bij ouders, die minder te besteden hebben.

Wat mag een babykamer kosten?

Ouders geven gemiddeld 759 euro uit aan nieuw babykamermeubilair, voor tweedehands geldt een gemiddeld budget van 193 euro. Voor een nieuwe kinderstoel wordt gemiddeld 238 euro betaald, de gemiddelde prijs voor een tweedehands kinderstoel is 87 euro.

Onderzoek babykamermeubelen
onderzoek babykamermeubelen

Apart genomen: de kinderstoel

De kinderstoel maakt geen deel uit van het babykamermeubilair; deze staat immers in de woonkamer of -keuken. Hoewel de kinderstoel pas nodig is als een baby goed kan zitten, koopt maar liefst 65% er al één tijdens de zwangerschap! De meeste vrouwen zijn 6-9 maanden zwanger als ze een nieuwe kinderstoel kopen, maar een kleine 7% doet het zelfs al in het eerste trimester. Meer dan een derde van de ouders koopt een nieuwe kinderstoel, 21% (ook) een tweedehands stoel. De kinderstoel is bovendien een populair cadeau, bijna 18% krijgt een nieuwe cadeau (12% een tweedehands exemplaar).

Staat Ikea op de eerste plaats als het gaat om waar babykamermeubilair wordt aangeschaft, voor de kinderstoel zakt het woonwarenhuis naar de vierde plek. Voor de kinderstoel gaan ouders het vaakst naar Prénatal, gevolgd door Babydump en Babypark. De top 5 wordt compleet gemaakt door Van Asten Babysuperstore. De online top 5 webshops wordt aangevoerd door Babydump.nl, gevolgd door Babypark.nl, Bol.com, Prenatal.nl en Vanastenbabystuperstore.nl.

Waarschijnlijk zijn er behoorlijk wat gezinnen waar meer dan één kinderstoel in gebruik is. In het onderzoek geeft 51% van de ouders aan dat ze hun nieuwe kinderstoel óók in een fysieke winkel hebben gekocht. 58% koopt deze óók in een webshop.

Kijken we naar nieuw aangeschafte kinderstoelen, dan is Stokke Tripp Trapp met 43% veruit het meest gekochte merk. Op gepaste afstand (door minder dan 10% gekocht) volgen Kidsmill (meer gekocht door first time moms), Ikea, Maxi-Cosi en Hauck.

Lees meer over babykamermeubel trends in Benelux
Lees meer over internationale babykamermeubel trends

Bron: WIJ Monitor
Foto: Bopita