Als er iemand weet hoe het momenteel met i-Size staat, is dat Erik Salters wel. Hij werkt bij de Safety Research Department van Dorel/Maxi-Cosi en is nauw betrokken bij de nieuwe veiligheidsnorm i-Size.

Hoe ver zijn fabrikanten met de nieuwe i-Size norm?

Erik: ‘Maxi-Cosi is de eerste fabrikant die een i-Size autostoel introduceerde, de 2wayPearl met 2wayFix. Inmiddels hebben we al drie autostoelen in het i-Size portfolio; 2wayPearl, AxissFix en Pebble Plus. We zijn ook het verste in de markt in dit segment. We zien nu dat andere fabrikanten starten met het produceren van i-Size autostoelen, dus andere grote merken zullen snel volgen.

In hoeverre zijn consumenten van de I-Size norm op de hoogte?

‘In mijn vriendenkring weet zo’n beetje de helft van de nieuwe norm, dus we gaan de goede kant op. Maxi-Cosi heeft een PR campagne gelanceerd, we communiceren op onze website en in de winkels zoveel mogelijk over de voordelen naar consumenten, en hebben medewerkers van babywinkels zorgvuldig over i-Size geïnformeerd. Daarmee zijn al heel wat consumenten bereikt, maar het kan nog beter. We hadden graag gezien dat de overheid ook een campagne lanceerde, maar dit is niet gebeurd.

Anderzijds zien we dat heel wat autofabrikanten zoals Mercedes, Renault, Ford, Audi en Volkswagen hun modellen vanaf 2015  uitrusten met de nieuwe i-Size labels en dit ook opnemen in hun gebruiksaanwijzingen. Consumenten zullen het dus ook gaan tegenkomen bij deze nieuwe auto’s en dat helpt natuurlijk’ aldus Erik.

Denk je dat de norm duidelijk is voor consumenten?

‘Veel consumenten zijn al snel overtuigd van de veiligheidsvoordelen die i-Size stoelen bieden. Wat wel nog vragen oproept is of zo’n nieuwe stoel wel in hun auto past. Als hun auto ISOFIX heeft, en als de auto als ‘OK’ bestempeld is op de paslijsten van de kinderzitjesfabrikant, dan maken ouders met een i-Size stoel de veiligste keuze. Heeft de auto geen ISOFIX, dan moeten ze een stoel kopen die met de autogordel vastgezet kan worden. Op onze site en die van bijvoorbeeld Britax Roemer zijn deze lijsten in te zien.’

Dit is een deel van het artikel. Het hele artikel is te lezen in het vakblad.