Op het gebied van autostoeltjes signaleren we diverse trends. Veiligheid staat natuurlijk op nummer één, maar daarnaast zien we tal van andere ontwikkelingen zoals doorgroei-autostoeltjes, autostoelen met veiligheidskussens, autostoelen met nog meer gebruikersgemak en opvallende hoesjes waarmee ouders hun autostoeltje kunnen pimpen.

 

Liever veiligheidskussens

Cybex meldt ons: ‘We zien dat consument en de markt afstappen van de traditionele harnassystemen die je in alle groep 1, 2 en 3 autostoelen ziet. Liever kiezen ouders nu voor autostoelen met verstelbare veiligheidskussens, deze zijn ook veel veiliger. De verstelbare veiligheidskussens geven een betere ondersteuning maar zorgen er vooral voor dat de krachten bij een ongeval gelijkmatig worden verdeeld. Bij een mogelijk ongeval wordt de druk aanzienlijk verminderd op het nog in ontwikkeling zijnde hoofd- en halsgebied van het kind, vooral in vergelijking met conventionele harnassystemen.’

Ook nieuw bij Cybex is het Lineaire Side-Impact Protection System (LSP) zoals te zien in de CYBEX Solution X2 en Pallas 2. Deze absorbeert – net als bij een airbag – systematisch de krachten bij een zijdelingse botsing door middel van het beschermende zijkussen en de schouder- en hoofdbescherming.

De nieuwe autostoelen Monza Nova en Monza SF Nova van Recaro spelen in op het veiligheidsaspect. Denk aan extra crashpads voor de drukverdeling, extra schuim in het heup- en hoofdgedeelte en zijdelingse bescherming die bij een aanrijding als een energie-absorber werkt. Zoals bekend van Recaro zijn de autostoelen ook uitgevoerd met tal van technische snufjes zoals geïntegreerde luidspeakers voor het aansluiten van onder andere een MP3.

Römer heeft al een autostoel klaarstaan voor groep 1 die voldoet aan de nieuwe normering die nieuwe auto’s verplicht stelt dat er een Top Tether aansluitingspunt aanwezig moet zijn. De nieuwe Römer Trifix kan zowel met ISOfix en Top Tether bevestigingspunten gebruikt worden.

 

ISOfix en testuitslagen slaan de maat

Kinderen groeien als kool en autostoeltjes kopen voor de verschillende gewichtsgroepen 0, 1, 2 en 3 is een dure zaak. Daarom verschijnen er steeds meer doorgroeisystemen op de markt die de mogelijkheid bieden om autostoeltjes langer door te gebruiken.

Patrick Druant van Lucamati, vertegenwoordiger van Kiddy in de Benelux, constateert een enorme groei in ISOfix autostoelen. ’Daarnaast kijken consumenten niet zozeer naar de prijs maar kiezen ze voor kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid en kijken ze goed naar de testuitslagen’, aldus Druant. Kiddy Energy Pro kwam als winnaar uit de Stiftung Warentest groep 1. ‘Het is bewezen dat de kracht van de impact van botsingen beter wordt opgevangen door autostoeltjes met stootkussens, zoals die van Kiddy, dan de klassieke autostoel. Dat merken we heel goed op informatieavonden waar we instructies geven aan winkelpersoneel.’ Ook de doorgroeistoelen ziet hij als een trend. ‘Kocht je vroeger een autostoeltje voor elke doelgroep, nu kunnen ouders een autostoel kopen dat mee evolueert met hun kind. Deze kost wel 300 euro, maar dit moet je dan verdelen over 10 jaar en dan heb je het maar over 30 euro per jaar! Dat is ook een duidelijk verhaal waarmee je de consument kunt overtuigen.’

De Sunshine Kids Monterey autostoel kan ook bogen op een succesvolle test. Daar kwam de Monterey autostoel in 2009 als winnaar uit de ADAC test. Opvolger Monterey2 heeft een afzonderlijk in te stellen rug- en hoofdsteun waarmee een perfecte pasvorm kan worden gemaakt tot 1.50 meter.

 

Baby vaker liggend vervoeren

Uit onderzoek is gebleken dat de waardes van het zuurstofgehalte van jonge baby’s in een zithouding beduidend lager zijn dan bij baby’s in een liggende houding. Dit heeft Römer doen besluiten tot de ontwikkeling van de Baby Safe Sleeper vorig jaar waarbij de baby helemaal liggend in de auto kan worden vervoerd. De nieuwe Baby Safe plus II voor groep 0-0+ biedt niet alleen uitstekende bescherming bij impact van opzij, maar het is ook mogelijk om met een integraal verstelsysteem een plattere positie in te stellen zodat de baby kan liggen.

Stokke komt deze zomer met de nieuwe iZiSleep van BeSafe met een actieve zithouding en een ligstand. Het nieuwe gepatenteerde gordelsysteem met veranderende kleurindicatoren geeft direct aan of de autostoel goed is geïnstalleerd. Na het gebruik in de auto kan deze autostoel met vlak ruggedeelte op het onderstel van de Xplory worden geklikt en kan de baby lekker liggen. De ligstand vermindert de druk op de rug van een kind waardoor het gemakkelijker zuurstof tot zich kan nemen. De oversized kap zorgt voor minder lichtinval en een rustig plekje voor de baby.

 

Dit  is een gedeelte uit het verschenen artikel in BabyWereld.