Kindjes die groot genoeg zijn voor de kinderstoel moeten vooral snel leren mee-eten! Natuurlijk met een eigen bestekje, bordje en kommetje en een grote slab. Daarin is enorm veel keuze. Ergonomie en vormgeving zijn daarbij belangrijk, want het bestek moet wel in de knuistjes passen en bordje en kommetje moeten niet wegglijden tijdens het prikken en lepelen.

Serviesjes zijn te koop in vele vormen en maten en gemaakt van verschillende materialen. Helemaal hip en duurzaam zijn de serviezen gemaakt van plantaardig materiaal.

Simone Vromans van P.I.E.N. en distributeur van BÉABA constateert een groeiende vraag naar leerbekers, dus bekers met een speen of tuit, bekers die je handig kunt dichtclippen om mee te nemen. Ze merkt op: ‘Het is belangrijk dat kinderen niet te lang zuigen, ze moeten goed leren drinken voor een goede kaakontwikkeling.’

Omdat kindjes niet zo snel kunnen eten en het voedsel snel kan afkoelen zijn warmhoudbordjes praktisch. Naast de mogelijkheid deze met heet water te vullen zijn er nieuwe systemen op de markt zoals het bordje vullen met een verwarmd zakje met plantaardig materiaal dat je in de magnetron opwarmt (BÉABA Bento Box).

Trend in kindervoeding: minder suikers, herbruikbaar en zelf maken
Manon van der Molen van WereldMama signaleert een toename van suikervrije of suikerarme producten en dranken. Manon: ‘Onze Drink in de Box, het betere drinkpakje en vervanger voor al die zoete pakjes drinken. Wij spelen in op de Hip en Groen gedachte. Ouders willen kinderen gezonder laten eten en drinken.’
Daarnaast zijn de knijppakjes zoals Squiz enorm populair die naar wens steeds kunnen worden gevuld met groenten- en fruithapjes, yoghurt etc.
Het zelf voeding maken door middel van diverse foodprocessors is niet alleen voorbehouden aan groene moeders, steeds meer ouders ontdekken de mogelijkheid zelf met een prachtige keukenmachine babyvoeding te stomen, blenden, ontdooien en verwarmen.

Dit is een deel van het artikel. Het gehele artikel is te lezen in het vakblad februari 2016