babykamer inrichting

Het inrichten van de babykamer is voor ouders een flinke en leuke klus waar ze veel energie insteken en waarvoor ze bereid zijn om het een en ander aan uit te geven. Wat zijn de trends en welk kleurenpallet is daarbij belangrijk?

We vragen het Mirjam Gesink die samen met collega Samara Verharen werkzaam zijn als stylist voor het kindermeubel- en accessoiremerk Coming Kids, Kids Depot en Stapelgoed. Om inspiratie op te doen voor de nieuwe collecties bezoeken ze meubelbeurzen in Milaan, Parijs en Nederland, pluizen ze alle woonbladen na en speuren ze Pinterest en Instagram af. De voornaamste trend? Babykamers worden wat stoerder en minder zoet, maar houden hun zachte uitstraling!

Botanisch

‘Eigenlijk ontstaan alle trends eerst in de mode, daarna in het volwassen interieur en vinden daarna hun weg bij de inrichting van baby- en kinderkamers’, begint Mirjam. ‘Een van de belangrijke nieuwe trends is Botanisch, met veel groen en dessins van planten en bloemen. Nu kun je in baby- en kinderkamers niet hele wanden groen gaan schilderen met grote botanische motieven van bloemen en planten, maar we vertalen dit naar kleine en lieflijke details, zoals cactussen gemaakt van vilt, niet alleen vrolijk om te zien, maar heerlijk zacht en aaibaar! Ook de kleuren zijn minder zwaar dan die in volwassen interieurs. We hebben naast wit, houttinten en grijs veel seagreen in de collectie; een zachte, lichtgrijs groen dat zich prima leent voor het schilderen van een wand en toepassing in verschillende accessoires.’ In de loop van het interview passeren ook rotanmeubelen de revue, inderdaad, ook deze meubelen passen prima bij dit thema!

Metaal en hout

Ze vervolgt: ‘Daarnaast is een combinatie van materialen erg in, denk aan meubels van metaal en hout. Eigenlijk een voortvloeisel van de stoere industriële look, maar dan met een Scandinavische touch. De meubels zijn nog steeds stoer, maar minder grof, en hebben bijvoorbeeld iele, smalle poten zoals je in Scandinavië meer ziet. Dit zorgt voor een heel open karakter. Een mooi voorbeeld hiervan is de meubellijn Bliss bestaande uit een strak metalen ledikant, houten kast en met camelkleurige, leren handgrepen. De combinatie van bijvoorbeeld hard en zacht zie je trouwens in al onze meubellijnen terugkomen.’
Ze vervolgt: ‘Hout is sowieso een blijvertje in meubelland, ook wordt er steeds meer gebruikgemaakt van grote meubelplaten voor wanddecoratie en meubelen, maar dan moet er natuurlijk wel heel goed naar de veiligheid worden gekeken.’

Retro

De romantische look heeft plaatsgemaakt voor een retro baby- en kinderkamer. Mirjam: ‘Mensen willen niet altijd meer een babykamer in één uitvoering of kleur, maar combineren graag, in uitvoering en kleuren. Bijvoorbeeld een grijsgroene kast, houtkleurig ledikant en grijze commode, te zien bij de serie Pebbles. De serie Scandi geeft een goed beeld van de retrolook: deze babykamer lijkt zo uit de jaren 60 en 70 te zijn weggelopen met een ledikant gemaakt met het karakteristieke dichte hoofd- en voeteneinde, kleine schuine pootjes en een commode met uitschuifbare plankjes. De kleurstelling en toevoeging van een opberghuisje in plaats van een plankje, zorgt voor een moderne twist. Kinderkamermeubelen zijn er vooral in de kleuren seagreen, wit, grijs en daarnaast veel houttinten.’

Doorgroei-accessoires

Accessoires in de babykamer zijn de kers op de taart. Bij Coming Kids veel metalen letters, krukjes, oude archiefbakken in een nieuw jasje, hanglampen, poefjes, kleden en kussens met franje in Ibiza-stijltje. Daarmee kunnen de kamertjes naar wens worden gestyled. Naast gebreide dekentjes en kussens zien we nu ook veel vilten accessoires. Voor accessoires worden wat fellere kleuren gebruikt maar wel met een verweerde look, zoals blauw, grijs, geel en roze.
Op doorgroeimeubelen ligt momenteel wat minder de focus, het doorgroeien zien we vooral terug in het gebruik van accessoires: volwassen meubeltjes geschikt gemaakt voor kleintjes zoals stevige krukjes en opbergbakken. Het mooie is dat je deze ook na de baby- en kindertijd nog lang kunt gebruiken.

Huisjestrend

Een trend die steeds meer vorm krijgt is de toepassing van huisjes. In de vorm van een dakje boven een bed (Salty Coming Kids), of een geraamte achter een bed (Bedhuisje), of een opbergkastje (Kids Depot), een ledikant (Stokke) of zelfs een babykamermeubel ineen (ledikant, commode en hanggedeelte van Teehee). En dan zijn er natuurlijk de Tipi tenten. Coming Kids heeft bedtenten die je over een ledikant of los kunt hangen en tafeltenten waarmee kinderen zelf een tenthuisje kunnen maken.

Trending in 2017:

Kleuren: zachtgroen, roze, grijs, wit
Metalen en houten meubelen
Kleine krukjes, kussens en poefjes
Gebreid en vilt
Poster met marking tape
Losse vloerkleedjes

Het hele thema-artikel is te lezen in het decembernummer 2016 van BabyWereld