Het zelfstandig kunnen zitten van een kindje luidt een nieuw tijdperk in want dit moment valt zo’n beetje samen met de overgang van vloeibaar naar vast voedsel en het ontdekken van de wereld. Dat betekent dus: een eigen kinderstoel!

Vergelijken we de kinderstoelen van vroeger met nu dan valt op hoe groot en plomp die kinderstoelen gemaakt van hout, destijds waren. Zo groot, dat er met stoelverkleiners of kussens gewerkt moest worden om je kind toch een goede zitpositie te geven. Kinderstoelen van heel lang geleden hadden vroeger zelfs een po-gedeelte onder de zitting. Misschien handig om je kind tegelijk zindelijk te maken maar natuurlijk verre van hygiënisch.

 

De kubusstoel
De houten kubusstoel bekend uit de jaren 70 en nog steeds te koop! bestond uit twee delen: een stoeltje met een eetblad en een omgekeerd tafeltje die je na de babytijd kon gebruiken als los tafeltje en stoeltje. Een superstabiele constructie en eigenlijk een slim, functioneel ontwerp ware het niet dat het geheel erg veel ruimte innam en het tafeltje in de praktijk nauwelijks gebruikt werd. Misschien krijgt dit meubelstuk nog eens een tweede kans als ontwerpers er nog eens hun licht over laten schijnen?

 

De meegroeistoel
Revolutionair was het ontwerp van de Noor Peter Opsvik met de lancering van de eerste Stokke Tripp Trapp kinderstoel in 1972. Hij benaderde het zitconcept van het kind vanuit een heel ander perspectief: kinderen moeten direct op de juiste hoogte aan tafel kunnen zitten en deel kunnen nemen aan het gezinsleven. De Tripp Trapp groeit mee met het kind doordat de zit- en voetplank in hoogte en diepte kunnen worden versteld. Voor het eerst werd de kinderstoel als een ergonomisch ontwerp gezien waarbij het belang van het opgroeiende kind voorop stond. Persoonlijk heb ik zelf kunnen zien wat een bijzondere man deze Peter Opsvik is. Zijn atelier in Noorwegen staat vol met de meest fantastische stoelontwerpen die er allemaal vanuit gaan dat de mens niet is geschapen om urenlang stil te zitten in één houding en dus ontwerpt hij stoelen die de mens uitnodigen tot actie!

Dit nieuwe ontwerp werd door andere fabrikanten opgepikt en uitgewerkt tot nieuwe modellen. Maar het originele model is door Stokke altijd goed beschermd waarbij Stokke niet schroomde juridische stappen te ondernemen als er een model op de markt verscheen dat te veel leek op de originele Tripp Trapp. Dit heeft er mede toe geleid dat de Tripp Trapp nog steeds een succesvol ontwerp is dat dit jaar zijn 40 jarig jubileum viert met een limited edition in geolied beuken en met handtekening van de designer.

Dit is een gedeelte uit het verschenen artikel in BabyWereld.