Deskundigen zijn het erover eens: het heeft geen zin om met zindelijkheidstraining te beginnen als een kind er fysiek nog niet toe in staat is. Forceren schijnt zelfs averechts te werken. Maar kinderen worden tegenwoordig wel later zindelijk dan vroeger.

 
Dit heeft onder andere te maken met het toleranter worden van de ouders maar ook met het langer gebruiken van wegwerpluiers. Deze zijn zo absorberend dat kinderen niet eens meer in de gaten hebben dat ze een vieze broek hebben. Ter vergelijking: in de jaren 40 was de gemiddelde leeftijd voor zindelijkheidstraining 18 maanden. Vandaag is dat voor jongens ongeveer 39 maanden, bij meisjes is dat 35 maanden. Goede zaken voor de wegwerpluierfabrikanten!
Richtlijn om te starten met de training ligt tussen de één en twee jaar. Eerder heeft absoluut geen zin omdat kinderen dan nog geen controle over de blaasspieren hebben. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen en hersenbanen die de sluitspieren moeten aansturen. Ook is de blaas niet groot genoeg om urine lang genoeg op te houden. Te vroeg starten met de training kan zelfs een averechts effect hebben, met in de broek plassen en bedwateren als gevolg. Zindelijk worden is een natuurlijk proces en moet zo ook door ouders behandeld worden.
Rond het tweede jaar is er sprake van een dag- en nachtritme en kunnen kinderen ’s nachts langer hun plas ophouden. Kinderen geven zelf signalen af waarmee ze aangeven ‘er aan toe te zijn’. Deze signalen zijn: onrustig worden voor het plassen, met de beentjes open gaan lopen voor, na of tijdens de ontlasting en wiebelen op de stoel. Een ander teken is dat kinderen interesse tonen voor alles wat met de wc en het hele toiletgebeuren te maken heeft. Dit is het moment dat een kind er lichamelijk en mentaal rijp voor is om met de training te starten.

 
Interessant potje
Dan breekt de tijd aan dat een potje kan worden aangeboden. Er is veel aanbod, verschillende modellen, maten en kleuren. Ze zijn er met een muziekje, voor als de boodschap is gedaan, ze zijn er met een namaak doortrekhendel, zelfs met wc-rol houder. Met een hoog stuk tussen de benen, dan plas je niet snel over de rand. Er zijn exemplaren die zowel een opstapje als een potje tegelijk zijn, met geïntegreerd bakje, met een zachte foam rand zodat deze nooit koud aanvoelt en een veilig gevoel geeft. En wat te denken van een potje dat je als een koffertje mee kunt nemen? Verder zien we steeds meer multifunctionele exemplaren: een potje, opvangbakje en opstapje ineen! In elkaar gezet of gestapeld nemen deze heel weinig ruimte in en dat is weer handig in een kleine badkamer. Alles om het maar zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor het kind op het potje te gaan en om sneller zindelijk te worden.  Na de potjesfase breekt de periode aan van de wc-brilverkleiner; een kleine wc-bril die op het grotemensentoilet past. Maar een brilverkleiner biedt ook uitkomst voor kinderen die helemaal niet op een potje willen zitten maar wel op het grote toilet! Naast alle losse opzetbrilverkleiners bestaat er ook een gewone wc-bril met een geïntegreerde kinderbril. Dan hoef je als ouder niet meer te struikelen over de losse brilopzet en hebben ouders en kinderen deze altijd bij de hand.

 
Positieve ervaring
Waar het met al deze producten om gaat is dat kinderen het naar het toilet gaan als iets gewoons en positiefs gaan ervaren, zonder daarbij angsten te ontwikkelen. Nog een aandachtspunt van kinderartsen en ergonomen: om goed te kunnen ontspannen bij het naar de wc gaan is een ontspannen zithouding belangrijk. Ouders moeten opletten dat hun kindje goed met de voetjes plat op de grond kunnen. Dat is natuurlijk lastig met een losse kinderbril op de wc, want de beentjes bungelen dan in de lucht. Een oplossing zijn de wc-brilverkleiners met trapje of vast opstapje.  Helemaal nieuw is de toilettrainer met 3 functionaliteiten: een potje voor op de grond, een toilettrainer voor het volwassen toilet en een wc-brilverkleiner. Er zijn er zelfs die in hoogte verstelbaar zijn, over ergonomie gesproken!

Dit is een gedeelte uit het verschenen artikel in BabyWereld.