Elk najaar wachten we in spanning op de nieuwste collecties kinderwagens. Hoe zien de nieuwste modellen eruit? Wat zijn de nieuwe snufjes? Wat is het kleurenbeeld? BabyWereld laat u hier het laatste nieuws op kinderwagengebied zien maar ook welke handige en hippe accessoires er inmiddels zijn!

Bij de ontwikkeling van een nieuw model kinderwagen komt ontzettend veel kijken. Tussen de eerste schetsen en het eerste model dat van de band afrolt zitten vaak enkele jaren. Best logisch als je je realiseert dat de kinderwagen het meest complexe en technische babyartikel van de babyuitzet is. Ongebruikt moet een kinderwagen namelijk heel klein zijn, maar uitgeklapt groot, comfortabel en ook nog eens voorzien van alle gemakken voor ouder en kind. Dat betekent marktonderzoek doen, schetsen maken, vouwmechanismes onderzoeken, berekeningen maken van materialen zoals kunststof en aluminium, mallen laten maken voor de eerste prototypen, rekening houden met de laatste veiligheidsnormen, materialen kiezen voor frame, kunststof delen, vering en bekleding, testen etc. Dat zijn voor een producent grote investeringen en het is dan ook logisch dat er maar eens in de zoveel jaar nieuwe modellen op de markt verschijnen.

Innovatie en creativiteit
Nederland is altijd een innovatief land geweest en staat bekend om baanbrekende ontwerpen in het segment kinderwagens. We zijn er blijkbaar goed in om techniek en creativiteit te combineren en onze modellen springen er op beurzen uit qua design, kleurgebruik en originaliteit. En het is een publiek geheim dat Nederland een goed testland is, modellen die het hier goed doen, worden daarna door producenten uitgerold in andere landen. De laatste jaren is er qua kinderwagens veel concurrentie bijgekomen. Dan hebben we het niet alleen over copycats uit Aziatische landen maar ook innovatieve en onderscheidende ontwerpen uit andere landen. Deze merken hebben hier ook vaste voet aan de grond gekregen en een stuk marktaandeel veroverd.

Wat willen moeders?
En wat willen moeders van vandaag? We vroegen bezoekers van BabyStuf.nl via Facebook: ‘Wat vind jij belangrijk bij het kopen van een kinderwagen qua functionaliteit en uiterlijk’? Uit de grote hoeveelheid reacties blijkt maar weer dat er zoveel eisen gesteld worden aan een kinderwagen dat het moeilijk wordt om dé perfecte kinderwagen te ontwerpen. Hier een greep uit de reacties:

Daniëlle: Graag een ruime reiswieg, een verstelbare rugleuning die helemaal plat kan, de wandelwageninzet moet twee kanten opkijken, het moet allemaal zacht en comfortabel zijn voor het kind, hij moet luchtbanden hebben, zodat we makkelijk door wat ruiger terrein kunnen lopen, een ruime boodschappenmand, gemakkelijk vast te maken en verstelbare gordeltjes, wasbare bekleding en hij moet er voor mij stoer en degelijk uitzien met een mooi kleurtje.
Nancy: Opvouwbaarheid is belangrijk, het moet makkelijk in de achterbak passen. En dan bedoel ik niet dat je per se ALLES van de wagen eraf moet halen voordat je hem in de auto kan plaatsen, autostoel moet erop kunnen, verder moet de wagen smal genoeg zijn om makkelijk door ingangen en paden van winkels heen te kunnen wandelen, de bekleding (liefst alles) moet makkelijk te wassen zijn, beetje unikleur en een ruime boodschappenmand.
Mariska: Dat de duwstang verstelbaar is, dit i.v.m. grote verschillen tussen man en vrouw. Ik ben bijv. 1.63 en mijn man 1.96. Was erg lastig om daarvoor een goeie leuke kinderwagen te vinden die we samen mooi vonden. Uitstraling mooi en degelijk.
Cindy: Makkelijk opvouwbaar, ruime reiswieg (wij hadden geen kleine baby’s), licht en wendbaar, geschikt voor verschillende terreinen, GEEN luchtbanden (lastig, lekke of lege banden), hoge duwstang, degelijk, makkelijke en goeie rem, tof design.

Dit is een gedeelte uit het verschenen artikel in BabyWereld.