Er zijn ouders die erbij zweren en er zijn ouders die het niets vinden: babydragers! Zeker nu er ook een paar ongelukken zijn gebeurd met slings uit Amerika waardoor dragers een beetje in een verkeerd daglicht zijn komen te staan. Zijn babydragers waarmee baby’s liggend worden vervoerd nog wel te vertrouwen? 

We merken het op de redactie, we horen het van bekenden en we horen het van fabrikanten: er is veel onzekerheid over draagsystemen ontstaan. Is babydragen nou goed of zijn er te veel risico’s?  Het tumult is mede ontstaan na een recall in de Verenigde Staten en Canada. Daar werden vorig jaar meer dan een miljoen draagzakken van het type ‘SlingRider’ en ‘Wendy Bellissimo’ van Infantino teruggehaald toen bleek dat er drie baby’s in waren overleden. De baby’s lagen te diep in de draagzakken, kregen daardoor onvoldoende frisse lucht en zijn gestikt. Direct daarna bracht de US Consumer Product Safety Commission (CPSC) een waarschuwing voor sling carriers voor baby’s. Ze kunnen twee type verstikkingen veroorzaken. In de eerste maanden kunnen baby’s hun hoofd nog niet goed omhoog houden door onvoldoende ontwikkelde nekspieren en de stof van de babydrager kan tegen neus en mond van het kind worden gedrukt. Ook kunnen luchtwegen worden belemmerd doordat de kin van de baby te veel op de borst wordt gedrukt.

Foutje in de vertaling
Ook in Nederland zijn er enkele van deze Infantino modellen op de markt gebracht maar zijn geen ongelukken bekend. Een aantal fabrikanten van draagsystemen stuurde wel direct berichten uit.  Chris de Bruyn van Babylonia over de recall: ‘Er is veel verwarring en onzekerheid in de handel en bij consumenten ontstaan doordat er gesproken werd over ‘draagdoeken’ en niet over de ‘babybags’ ofwel draagzakken of buideldragers genoemd wat de Infantino-producten eigenlijk zijn. Het woord ‘sling’ is vertaald naar ‘draagdoek’ en dit wekt de suggestie dat het om alle typen draagdoeken gaat.’ Babybags zijn zo ontworpen zijn dat baby’s er te laag in hangen waardoor de luchttoevoer in het gedrang kan komen. Dat probleem heb je met draagdoeken niet. Daarbij is het gebruik beperkt; ze zijn meestal niet comfortabel voor het dragen van grotere baby’s.’ De Bruyn ziet een duidelijke tendens naar het rechtop dragen, meteen vanaf de geboorte maar waarschuwt voor de risico’s. ‘Niet elke rechtopdrager is geschikt om de baby vanaf de geboorte te dragen door het allesbehalve ergonomische ontwerp van het zitvlak voor de baby: vaak te smal en soms ook niet aanpasbaar. Een draagdoek past altijd. Wij hebben vijf comfortabele draagdoeken waarin je een kindje altijd dicht tegen je aan kunt dragen in de aangeraden ‘M-houding’. Dit zorgt voor de juiste ondersteuning van kleine en grote baby’s die altijd in de ideale houding volledig ontspannen tegen de ouder aanzitten.’

Dit is een gedeelte uit het verschenen artikel in BabyWereld.