flesvoeding soorten babyvoeding

Er zijn veel varianten babyvoeding, hoe maak je nu een goede keuze? Je kraamhulp, verloskundige of arts kan je er zeker bij adviseren in de kraamweek en daarna. Ook is er speciale voeding beschikbaar voor baby’s met krampjes, reflux en baby’s met een koemelkallergie.

Wat zit er in flesvoeding?

Kunstvoeding of flesvoeding wordt verkocht als melkpoeder dat je moet oplossen in gekookt water en daarna laat afkoelen. Wil je weten wat de voeding precies bevat, kijk dan altijd op het etiket van de verpakking. In plaats van kunstvoeding wordt ook gesproken over volledige zuigelingenvoeding voor baby’s tot 6 maanden oud. Dan weet je dat de voeding alle voedingsstoffen bevat die je kindje nodig heeft. Voor baby’s ouder dan 6 maanden is er opvolgmelk of opvolgzuigelingen voeding.

Welke flesvoeding voor baby?

Gewone melk is onverteerbaar voor baby’s en daarom wordt melkpoeder bewerkt en worden er stoffen aan toegevoegd. Allereerst zitten er de verplichte stoffen in zoals vitamines en mineralen maar ook vitamine-achtige stoffen zoals inositol en de voedingsstof choline. In Nederland is het in de Warenwet geregeld wat er precies in kunstvoeding moet zitten en ook in welke verhoudingen. Daar moeten alle fabrikanten en merken dus aan voldoen.
Het verschil van de verschillende merken zit ‘m in het feit dat fabrikanten daarnaast andere ingrediënten mogen toevoegen, maar alleen als aangetoond is dat deze stoffen veilig zijn en volgens de wet geregeld! Volgens de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) voegen ze niet echt wat toe aan de gezondheid van je kindje.

Dit zijn de stofjes die fabrikanten soms toevoegen:

  • Arachidonzuur (ARA): meervoudig onverzadigd vetzuur (omega- 6 vetzuur)
  • Eicosapentaeenzuur (EPA):  meervoudig onverzadigd vetzuur (omega 3-vetzuur)
  • Nucleotide: bouwsteen voor DNA en RNA
  • GOS (Galacto-oligosacharide) en FOS (Fructo-oligosacharide): niet verteerbare koolhydraten
  • Probiotica: micro-organisme waaraan een gezondheid bevorderende werking wordt toegeschreven
  • Taurine: bioactieve stof. Het wordt vaak een aminozuur genoemd, maar is dat niet.Bron: Voedingscentrum.nl

Merkvoeding versus huismerken

Omdat alle merken moeten voldoen aan de wet, kun je niet stellen dat een A-merk beter is dan een huismerk. Ze zijn beiden even voedzaam. Wel is het zo dat A-merken veel tijd en energie steken in onderzoek en de marketing voor hun producten en daarom kost deze voeding wat meer.

Standaard kunstvoeding

Zijn er geen bijzonderheden, dan krijg je baby de standaard voeding voorgeschreven. Het is verstandig om het dan bij één type merk flesvoeding te houden. Wissel je van voeding, dan zal je baby daaraan moeten wennen wat kan leiden tot darmkrampjes.

Hypoallergene flesvoeding

Komt er allergie in je familie voor of heeft je baby al klachten, dan is hypoallergene voeding een goede zet. Met deze voeding wordt de kans op een allergie bij je baby geminimaliseerd. In deze voeding zijn, in tegenstelling tot normale flesvoeding, de eiwitten in stukjes geknipt. Dit heet gehydrolyseerde eiwitten. Daarmee wordt de voeding veel beter verteerd door de gevoelige darmen van je kindje.

Flesvoeding bij koemelkallergie

Heeft je baby last van koemelkallergie en komt dat misschien ook al in jouw familie voor? Dan kun je kiezen voor deze speciale flesvoeding. De eiwitbestanddelen zijn in nog kleinere stukjes geknipt wat ervoor moet zorgen dat je baby geen last krijgt van darmklachten. Hou er wel rekening mee dat deze voeding een andere smaak heeft, dus je kindje zal eraan moeten wennen. Als deze voeding door een arts is voorgeschreven, dan wordt deze misschien vergoed. Informeer daarvoor bij je zorgverzekering.

Flesvoeding bij lactose intolerantie

Een lactose intolerantie is niet hetzelfde als een koemelkallergie. Bij een allergie voor koemelk is je kindje allergisch voor de eiwitten die er in koemelk zitten, bij een lactose-intolerantie is je baby allergische voor de melksuikers. Om lactose (melksuiker) te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig. Wordt dit enzym onvoldoende aangemaakt dan kan de voeding niet goed worden verteerd en komt deze lactose niet goed verteerd in de darm terecht waar ze gaat vergisten. Dit kan leiden tot veel klachten. Als je baby een lactose intolerantie heeft dan wordt flesvoeding op basis van soja-eiwit geadviseerd.

Geitenmelk als flesvoeding

Wist je dat wereldwijd geitenmelk door meer kinderen gedronken wordt dan koemelk? Van nature bevat geitenmelk hoogwaardige eiwitten en de voedingsstoffen worden makkelijker door de darmen opgenomen. Ook is deze heel mild van smaak. Er wordt gezegd dat geitenmelk mogelijk een goed alternatief is voor als je kindje last heeft van koemelkallergie, maar deskundigen spreken dit tegen. De eiwitten in geitenmelk lijken op de eiwitten van koemelk, dus als je baby last heeft van koemelkallergie bestaat de kans dat je baby ook allergisch is voor geitenmelk. Kies dan liever in overleg voor hypoallergene flesvoeding.  Er is ook niet aangetoond dat baby’s met geitenmelk zich beter groeien of zich beter ontwikkelen.

Flesvoeding voor hongerige baby

Blijft je kindje na een voeding steeds maar honger houden en gaat wel goed met het groei en ontwikkeling? Sommige kindjes zijn gewoon heel hongerig. Speciaal voor hongerige baby’s is er kunstvoeding die je met de standaard voeding kunt mengen waardoor je baby een langer verzadigd gevoel heeft. Wees gerust, er zitten geen extra calorieën in.

Kunstvoeding voor reflux baby’s

Spuugt je kindje veel of weet je dat je baby last heeft van reflux (teruggeven van melk) dan is er speciale flesvoeding waar Johannesbroodpitmeel aan is toegevoegd. Dit is een voedingsvezel die ervoor zorgt dat de voeding in de maag wat dikker wordt en niet zo snel terugloopt in de slokdarm. Maar meestal wordt spugen of teruggeven veroorzaakt door het te snel of te veel drinken en niet door een medische oorzaak. Ook kan je kindje allergisch zijn voor koemelk. Dus overleg eerst met arts of consultatiebureau voordat je hieraan begint.

Krampjes wat nu?

Er kunnen veel redenen zijn waarom je baby last heeft van krampjes. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een allergie voor koemelk. Het beste is niet zomaar wat te gaan experimenteren met voeding. Overleg altijd met je kraamhulp, consultatiebureau of arts. Er is speciale voeding verkrijgbaar voor als je baby last heeft van krampjes of de ontlasting.

Andere voeding bij eczeem?

Eczeem wordt over het algemeen niet veroorzaakt door een voedselallergie. Dus een ander merk flesvoeding heeft meestal niet zoveel zin. In bepaalde gevallen hebben kinderen met eczeem ook een voedselallergie.

Opvolgmelk en peutermelk

Is je kindje 6 maanden oud, dan heeft hij of zij niet meer voldoende aan de zuigelingenmelk. Dan is het tijd voor opvolgmelk; deze voeding is bestemd voor baby’s van 6 maanden tot 12 maanden oud. Als je borstvoeding geeft kun je dit gewoon blijven combineren. In opvolgmelk zit meer ijzer en dat is nodig omdat de ijzervoorraad die je baby bij de geboorte mee heeft gekregen, opraakt. Je baby zou deze uit de vaste voeding kunnen halen, maar daarvoor krijgt je baby nog niet voldoende binnen. Gewone melk is geen geschikte voeding, er zitten teveel eiwitten en zouten in die het lichaam van je kindje niet goed kan verwerken. Als je kindje 1 jaar oud is kun je overstappen naar dreumesmelk of peutermelk. Maar nodig is deze melk niet als je kindje gezond eet en wat extra vitamine D krijgt.

Ook interessant om te lezen: flesvoeding
Ook interessant om te lezen: flesvoeding accessoires

Foto: Difrax