Op het gebied van badderen en zindelijkheidstraining is de laatste tijd veel gebeurd en verschijnen er regelmatig nieuwe producten op de markt. Al bekend met de laatste nieuwtjes voor een ontspannend badmoment tussen ouder en kind en originele artikelen voor het zindelijk maken?

Het baduurtje is voor ouders een moment van ontspanning: spelen met je kind, een goede gelegenheid om intensief met de baby bezig te zijn. Vandaar het groeiend aanbod van originele en handige badproducten en speeltjes. Er is tegenwoordig veel keuze in verschillende dessins, kleuren en materialen.

Voor baby’s

Natuurlijk, ze zijn er nog steeds: de bekende bademmers en eenvoudige ligbadjes van diverse merken. De bademmer, zoals de Tummy Tub, Shantala of andere merken, werd destijds ontwikkeld met de gedachte om kinderen in een foetale houding te kunnen badderen.

Flexibath, Stokke

Het geeft baby’s een veilig, geborgen gevoel omdat het de houding is waarin waarin baby’s  negen maanden lang hebben gezeten. De bademmer zorgt door zijn vorm voor een ontspannende warmte over het hele lijfje. De introductie destijds zorgde voor topjaren in de verkoop. Maar nu is het wat stil rondom de bademmer, waarschijnlijk omdat het badderen in een bademmer om een bepaalde handigheid vraagt. Er wordt nu vaker gekozen voor andere, nieuwe varianten badjes. Bijvoorbeeld opblaasbare badjes zoals die van Cupcakes, Jippie’s of een nieuwe versie van deltababy. Of badjes die je kunt opvouwen zoals de FlexiBath of Boon Naked waarmee je gemakkelijk switcht van baby- naar peuterbad en vice versa (Babimex). Deze opblaasbare en opvouwbare badjes zijn natuurlijk handig voor onderweg en op reis want ze zijn compact op te vouwen en nemen in de badkamer niet veel ruimte in.
Een nieuw staaltje van techniek is verwerkt in ligbadjes met een geïntegreerd ligsteuntje met ingebouwde weegschaal waarmee je een baby in het badje zowel met als zonder water, kunt wegen. Op het LCD display zijn het exacte gewicht én de temperatuur van het badwater af te lezen. Digi Tub is de naam van dit digitale badje (P.I.E.N.).mcp-ladybug

Handige badhulpjes

Badhulpmiddelen zijn er volop, handig omdat je als ouder dan altijd een hand vrij hebt. Dit betekent een grote bewegingsvrijheid voor ouder en kinder zonder de rug van papa of mama te belasten! Nieuwste ontwikkelingen zijn: het badzitje van Angelcare; een ‘soft touch insert’ waarop je een baby handig kunt badderen en afspoelen. Water en sop lopen gemakkelijk door de gaatjes weg. Dit badzitje is licht van gewicht en gemakkelijk overal mee naar toe te nemen.
Comfy Bath van delta baby is niet voor niets al jaren een succesnummer: het is een handig hulpmiddel om baby’s te badderen. Je plaatst ‘m eenvoudig onder in het badje waarna de comfy bath zich vol water zuigt. Zo wordt het een lekker warm waterkussen waar baby’s comfortabel op kunnen liggen. Te gebruiken vanaf de geboorte in liggende en later in zittende houding. Of de Easy Bath van deltababy waarop een baby met zijn lijfje gedeeltelijk in het water ligt.badzitje van Angelcare; een ‘soft touch insert’ waarop je een baby handig kunt badderen en afspoelen. Water en sop lopen gemakkelijk door de gaatjes weg. Dit badzitje is licht van gewicht en gemakkelijk overal mee naar toe te nemen.een hand vrij hebt. Dit betekent een grote bewegingsvrijheid voor ouder en kinderen zonder de rug van papa of mama te belasten! Nieuwste ontwikkelingen zijn: het

En dan zijn er natuurlijk talloze handige inserts of badstoeltjes zoals Daphné van Thermobaby, de badinserts van bébé-jou en Luma en de nieuwe badring van bébé-jou waarin je kinderen eenvoudig kunt wassen terwijl ze aan het spelen zijn.

Zindelijk maken

Voor het zindelijk maken is een potje een must. Ze zijn er in veel varianten en uitvoeringen, van eenvoudig tot luxe (o.a. BabyBjörn, Béaba, Thermobaby, bébé-jou).  We noemen een paar bijzondere, zoals de Dot.pot (Roscon) die je als ouder lang kunt doorgebruiken: als potje, als wc-trainer en als opstapje! Boon heeft de Potty Bench: een multifunctioneel kindertoilet met opbergmogelijkheden voor toiletpapier, vochtige doekjes etc. (Babimex)
Jippies heeft een zingend potje. Kinderen kunnen op een knopje drukken om een liedje te laten afspelen als ze op het potje zitten. Of de grappige potjes van Tomy met Disney-uitstraling; een vrolijk potje met zachte toiletbril, met hendel en leuke muziekgeluidjes, dat later als toiletverkleiner kan worden gebruikt op het echte toilet. (Babimex)

Met het oog op duurzaamheid en milieu noemen we graag nog even de BecoPotty, gemaakt van biologisch afbreekbaar plantaardig restmateriaal van bamboo en rijst. Nadat het kind zindelijk is begraaf je het potje in de tuin waarna het binnen twee jaar composteert!
Doe een plas en de zon breekt door! De Magic Potty zindelijkheidstraining van Invented4Kids kan daarbij een hulpmiddel zijn. Het is een slimme training die bestaat uit twee ‘magic’ plasstickers voor in een potje, een kinderboekje, stappenplan en 75 beloningsstickers in de vorm van een zonnetje.

Zindelijk onderweg

De Potette Plus van Maguari is een reispotje en toilettrainer ineen. Jippies heeft een Cushie Traveler; een inklapbare wc-brilverkleiner inclusief draagtas. Ook origineel is de waterdichte My Carry Potty (Jippies), licht van gewicht en overal mee naar toe te nemen. Al deze plashulpen zijn handig voor onderweg, maar kunnen ook gerust thuis gebruikt worden. Hoe doe je dat met de zindelijkheidstraining als je als ouder met je dreumes of peuter onderweg bent? Ook daar zijn inmiddels talloze oplossingen voor.

Voor kleine, stoere mannen

Speciaal voor jongetjes heeft Jippies de Happy Pee; een kinderuninoir voor kleine, stoere kerels. ISI ontwikkelde de Jahgoo Weepot waarmee jongens staand kunnen leren plassen. Met een zuignap te bevestigen aan de muur en los te tillen voor het legen. A3 heeft zelfs een jongetjes-urinoir met een wieltje dat gaat draaien als jongetjes gericht mikken.

Dit is een gedeelte uit het artikel dat is verschenen in het februarinummer van BabyWereld.