Wat is tegenwoordig een goede kinderstoel? Jaren geleden schreven we al over kinderstoelen, maar wat is er sindsdien veel veranderd! Een ding is duidelijk: een kinderstoel is niet alleen functioneel en veilig, maar moet er vooral ook mooi uitzien!

Vergelijk de foto’s van kinderstoelen van zeg 15 jaar geleden en nu. Wat een verschil… De kinderstoelen waren toen een stuk groter en het was nodig om kinderen daarin te ondersteunen met verkleinkussens. Je kocht als ouder een kinderstoel op de groei: eentje waar je kind nog lang in kon zitten. Dat scheelde immers in de portemonnee. Er waren nog geen babyloungers, babypoefjes of andere babyzitjes. De opkomst van babywipstoeltjes was maar net begonnen. We kennen vast allemaal de combinatie tafeltje-stoeltje; een grote sta-in-de-weg, maar wel handig vanwege de dubbele functie: kinderstoel en later te gebruiken als los tafeltje en stoeltje waaraan kindjes konden tekenen of knutselen.

Kinderstoel anno 2015
De nieuwste kinderstoelen zien er strak uit, zijn fraai vormgegeven, in hoogte verstelbaar en passen in moderne interieurs, denk aan de Fresco van Bloom. Zelfs de houten kinderstoelen hebben een facelift gehad: met strakke, soms verlengbare poten waardoor ze aan de eettafel, keukeneiland of salontafel passen, zoals de Evolu 2 van Childwood. SUPAflat is een design houten kinderstoel die opgevouwen slechts 4 cm breed is. De kinderstoel van BabyBjörn maakt het praktisch onmogelijk voor een kind om op te staan en eruit te klimmen. Mima Moon is een fraai vormgegeven stoel die je later als juniorstoel kunt gebruiken. Stokke ontwikkelde de Steps: een wipstoel en kinderstoel; de wipstoel kun je op de kinderstoel plaatsen maar kan ook los worden gebruikt.

Functie van de kinderstoel
In een kinderstoel doen kinderen meer dan alleen eten. Naast het eten geven en zelf leren eten, wordt er geknoeid, gespeeld, getekend, geknipt, geplakt en gekleid. Een kinderstoel heeft ook een sociale functie, want aan tafel neemt een kind deel aan het gezinsleven. Ook worden kinderstoelen met kantelfunctie gebruikt om kinderen een dutje te kunnen laten doen. Al met al is het een behoorlijk uitgebreid babyproduct geworden met veel functies.

Wat is een goede kinderstoel?
Een kinderstoel is hoog omdat deze dan gemakkelijk aan tafel kan worden geschoven. Niet alleen ouders, maar ook leidsters in kinderdagverblijven die honderden keren kinderen in en uit de kinderstoelen moeten tillen, hebben hier baat bij. De kinderstoel moet dus een tafelhoogte hebben en in hoogte verstelbaar zijn. Een goede zithouding is heel belangrijk, dus de verhoudingen rug- en zitgedeelte moet in orde zijn. Bij een meegroeistoel zijn zit-, rug- en voetensteun variabel in te stellen. Een gordeltje is een must. Natuurlijk moet het met de stabiliteit helemaal oké zijn, en dan in alle richtingen. En zitten er wielen op? Dan moeten ze ook vastgezet kunnen worden. Tot slot is een afneembaar tafelblad toch wel handig.
Kinderstoelen moeten voldoen aan de eisen van de Europese norm EN 14988-1:2006 +A1 :2012.

Dit is een deel van het artikel. Het hele bericht is te lezen in het vakblad december 2015.